art amb polèmica

L'obra retirada a ARCO sobre presos polítics s'exposarà al Museu de Lleida a partir del 7 de març

La vintena de fotos, en què apareixen Junqueras i els Jordis, van ser adquirides per Tatxo Benet, que les va oferir al centre lleidatà

La galerista Helga de Alvear ha decidit retirar del seu estand la sèrie de 24 fotografies de Santiago Sierra titulada ’Presos Polítics a l’Espanya Contemporània’. / EFE VÍDEO

1
Es llegeix en minuts

L'obra Presos políticos, de l'artista madrileny Santiago Sierra, que va ser retirada de l'última edició d'ARCOARCO, la Fira Internacional d'Art Contemporani de Madrid, es podrà veure a partir del 7 de març i fins al 22 d'abril a la sala d'exposicions temporals del Museu de Lleida.

L'obra, composta per una sèrie de 24 fotografies en què apareixen, pixelades, imatges del líder d'ERC Oriol Junqueras, dels joves detinguts per agressió a dos guàrdies civils a Alsasua (Navarra) o d'activistes del 15-M, va ser adquirida per l'empresari lleidatà Tatxo BenetTatxo Benet, soci fundador de Mediapro juntament amb Jaume Roures.

Benet va oferir posteriorment al Museu de Lleida exposar aquesta obra per primera vegada al ser una institució de la seva ciutat natal i perquè, va afegir, "després de l'espoli que va patir" de les obres sacres procedents de Sixena, volia donar-li "una contraprestació".

Notícies relacionades

Segons han indicat a Efe fonts del museu lleidatà, "sempre hem tingut la voluntat de ser un referent de la història de la ciutat i del seu territori, des de la prehistòria fins a finals del segle XXI, i una obra com la de Sierra expressa temes de rabiosa actualitat". Així mateix, han afirmat que el museu té l'objectiu de "estar connectat a la realitat", no només a la històrica, sinó també a la contemporània.

En aquest sentit, consideren que l'obra de Sierra suposa oferir al públic l'oportunitat de "reflexionar sobre la llibertat d'expressió com un dels temes clau de la nostra actualitat".