Cita musical de l'estiu

Jack White, Justice, N.E.R.D. i The Roots, al Cruïlla

La cita del Parc del Fòrum dona a conèixer la major part del cartell de la novena edició, que se celebrarà del 12 al 14 de juliol

Vídeo del Festival Cruïlla 2018, al Parc del Fòrum de Barcelona / periodico

2
Es llegeix en minuts
Angie Ramón

El Festival Cruïlla Barcelona va donar a conèixer ahir el seu programa gairebé definitiu per a la novena edició, ple de noms brillants i moltes propostes innovadores. Jack White, The Roots, Justice, Kygo, Orbital, Els Catarres, N.E.R.D i Prophets of Rage s’incorporen al cartell d’una cita que es tornarà a celebrar al Parc del Fòrum, del 12 al 14 de juliol. Aquests artistes se sumen als sis que ja es coneixien: David Byrne, Damian  Jr. Gong Marley, Izal, Bomba Estéreo, Bugzy Malone i Joana Serrat.

El director del festival, Jordi Herreruela, va aclarir que els més de 30 noms anunciats signifiquen el 90% del total del cartell, tot i que encara queda alguna banda per confirmar. Així mateix, es va mostrar satisfet de poder «ajuntar autèntica història viva de la música contemporània amb alguna de les apostes més transgressores de l’actualitat», i va destacar «la bona salut» de l’escena nacional. En aquest últim apartat, va avançar la presència de Belako, Blaum, Elefantes, La Pegatina, Ramon Mirabet, Joan Dausà, La M.O.D.A., Lori Meyers, Mi Capitán, The New Raemon i Izal, «amb bons horaris i també en bons escenaris».

Herreruela va insistir en la seva intenció d’unir en el programa figures consolidades amb bandes emergents, i es va mostrar especialment content de comptar amb formacions destinades a convertir-se en les estrelles del demà, com Joana Serrat, Núria Graham, Bugzy Malone i The Last Internationale.

PROPOSTES EXTRAMUSICALS / Entre els més de 30 noms que el director de la cita va fer públics també destaquen Fatoumata Diawara, Camille, Chase & Status Live, Ben Howard, SOJA, LP, Jessie Ware i Seasick Steve, entre altres. Gilberto Gil també visitarà el festival dins la celebració dels 40 anys del disc Refavela, acompanyat a l’escenari per Bem Gil, Chiara Civello, Mayra Andrade i Mestrinho.

Una de les novetats d’aquest any són les propostes extramusicals amb què el Cruïlla pretén enriquir l’oferta. Així, La Fura dels Baus presentarà Dreams, una xarxa humana en què participaran discapacitats i persones que tenen alguna malaltia mental i que s’elevarà a 40 metres d’altura mitjançant una grua de grans dimensions. També s’unirà al Cruïlla l’Aquelarre de Cervera, que aquest any celebra la 40a edició.

Notícies relacionades

Les entrades mantenen el preu d’abonament a 135 euros amb aforament limitat a 25.000 persones per dia. «És un format còmode que permet al públic estar a gust», va afirmar Herreruela, que espera tornar a esgotar les localitats, com l’any passat. «Cada any creixem en qualitat i pressupost, però no volem créixer en aforament». El pressupost per a aquesta edició és de 6,5 milions.

El festival ha decidit eliminar la jornada del diumenge i passar-la al dijous. «Ha perdut sentit mantenir aquest dia, perquè les famílies assistien amb preferència a les sessions del divendres i el dissabte», va destacar el seu director en una roda de premsa sense rastre de representants de l’Ajuntament de Barcelona ni de la Generalitat, com va passar en l’edició anterior. Herreruela va aconsellar  al públic que utilitzi la web del festival (www.cruillabarcelona.com/ca/tickets/) com a mitjà de compra de les entrades perquè hi ha plataformes que «estafen i venen per sobre del preu oficial».