premis de cine

'La forma del agua', favorita per als Oscars 2018 amb 13 nominacions

'Dunkerque' aconsegueix vuit nominacions i 'Tres anuncios en las afueras', set

Els acadèmics deixen sentir el moment polític i social en les candidatures

40326619 59

40326619 59

5
Es llegeix en minuts
Idoya Noain

'La forma del agua', l'última obra del mexicà Guillermo del Toro, és una faula, un cant a la diferència i una oda d'amor als monstres i al cine i s'ha confirmat com la pel·lícula que la resta haurà de batre en els Oscars aquest 2018. Aquest dimarts, en l'anunci de les nominacions als premis de l'Acadèmia de Hollywood, que s'entreguen el 4 de març a Los Angeles, el film, que encara no s'ha estrenat a Espanya però sí que es va poder veure al festival de Sitges, ha aconseguit 13 nominacions, incloent-hi en categories de pel·lícula, director, guió original, actriu protagonista i actriu i actor de repartiment, fotografia i muntatge.

Numèricament, almenys, els 8.400 membres de l'Acadèmia s'han inclinat a favor de ‘La forma del agua’ una balança on pesa també amb força ‘Tres anuncios en las afueras’, de Martin McDonagh, que ha obtingut set nominacions. I encara que entre elles hi ha la de millor pel·lícula i guió original, l'irlandès ha quedat fora de les nominacions a director.

Potser hi han tingut a veure les crítiques que creixen i recentment s'estan llançant als EUA a la pel·lícula pel tractament del racisme. I és que la realitat del debat polític al país sol pesar en les decisions dels acadèmics de Hollywood, que combinen valoracions cinematogràfiques amb la del moment social.

No es poden posar excessius peròs a les nominacions a direcció, però són potser la millor mostra de l'ansietat de l'Acadèmia per mostrar-se com un grup incloent. Aquí tenim el mexicà Del Toro; una dona, Greta Gerwig, autora de 'Lady Bird' i Jordan Peele, que ha ficat amb aterridor humor el dit a la llaga del pecat original dels EUA a 'Déjame salir'. I completen el quintet dos cineastes de prestigi i talent: Christopher Nolan i el seu 'Dunkerque' (segona màxima favorita numèrica, amb vuit nominacions) i Paul Thomas Anderson, realitzador de la clàssica i elegant 'El hilo invisible'.

A aquests títols s'hi sumen en la lluita per millor pel·lícula fins a les nou nominades aquest any 'Llámame por tu nombre''El instante más oscuro' i 'Los archivos del Pentágono'.

Els acadèmics també han deixat transpirar que entenen el moment #MeToo, la lluita i la denúncia contra l'abús sexual i de poder que ha adquirit una nova dimensió i força des que a l'octubre es va destapar l'escàndol de Harvey WeinsteinJames Franco, acusat per cinc dones de conducta sexual inapropiada o abusiva, ha quedat fora de les nominacions a millor actor pel seu treball a 'The disaster artist' i la lluita per l'estatueta la lliuraran Timothée ChalametDaniel Day-LewisDaniel KaluuyaGary Oldman (el favorit per la seva encarnació de Winston Churchill) i Denzel Washington.

En categoria d'actor de repartiment, un dels cinc nominats (amb el favorit Sam Rockwell, Woody Harrelson, Richard Jenkins i Willem Dafoe) és Christopher Plummer, l'actor que va tornar a rodar les escenes de 'Todo el dinero del mundo' que originalment va interpretar Kevin Spacey, al qual Ridley Scott va decidir esborrar de la pel·lícula.

Les nominacions també han servit per assentar la idea d'un parell d'Oscars que es dirien gairebé inevitables, els dos de categoria d'interpretació femeninaFrances McDormand és favorita per tornar a alçar-se amb l'estatueta dues dècades després de 'Fargo' pel seu treball a 'Tres anuncios en las afueras', encara que entre els seus rivals hi hagi la Meryl Streep imponent com Katharine Graham de 'Los archivos del Pentágono' i tres treballs no menys destacables de Margot Robbie, Saorsie Ronan i Sally Hawkings. I difícil ho tindran Mary J. Blige, Laurie Metcalf, Lesley Manville i Octavia Spencer per frenar Allison Jannie, un terratrèmol com la mare de la patinadora Tonya Harding a 'Yo, Tonya'.

Com a pel·lícula estrangera, la categoria a la qual no va poder arribar 'Estiu 1993', han sigut nominades la xilena 'Una mujer fantástica', la libanesa 'El insulto', la russa 'Sin amor', l'hongaresa 'En cuerpo y alma' i la sueca 'The Square'. En animació 'Coco', l'última producció de Pixar, parteix com a favorita davant 'The boss baby', 'The breadwinner', 'Ferdinand' i 'Loving Vincent'. I en categoria documental hi ha una de les joies de l'any, 'Faces Places', la gloriosa pel·lícula sorgida de la trobada d'Agnes Varda amb JR

L'Acadèmia de Hollywood donarà a conèixer als guanyadors de les 24 categories durant la gala que se celebrarà el pròxim 4 de març al Dolby Theatre de Los Angeles i que conduirà el popular presentador de televisió i còmic Jimmy Kimmel

La llista completa de nominats:

Millor pel·lícula:  'Call me by your name', 'El instante más oscuro', 'Dunkerque', 'Déjame salir', 'Lady Bird' 'El hilo invisible', 'Los archivos del Pentágono', 'La forma del agua' i 'Tres anuncios en las afueras'. 

Millor director: Guillermo del Toro ('La forma del agua'); Paul Thomas Anderson ('El hilo invisible'); Greta Gerwig ('Lady Bird'); Christopher Nolan ('Dunkerque'); Jordan Peele ('Déjame salir').

Millor actor: Gary Oldman ('El instante más oscuro'); Timothée Chalamet ('Call me by your name'); Daniel Day-Lewis ('El hilo invisible'); Daniel Kaluuya ('Déjame salir'); Denzel Washington ('Roman J. Israel, Esq.').

Millor actriu: Frances McDormand ('Tres anuncios en las afueras'); Saoirse Ronan ('Lady Bird'); Sally Hawkins ('La forma del agua'); Margot Robbie ('Yo, Tonia'); Meryl Streep ('Los archivos del Pentágono').

Millor actor de repartiment: Willem Dafoe (The Florida Project'); Woody Harrelson ('Tres anuncios en las afueras'); Richard Jenkins (La forma del agua); Christopher Plummer (All the money in the world); Sam Rockwell (Tres anuncios en las afueras).

Millor actriu de repartiment: Allison Janney (I, Tonya); Laurie Metcalf (Lady Bird); Octavia Spencer (La forma del agua); Mary J. Blige (Mudbound); Leslie Manville (El hilo invisible).

Millor guió adaptat: 'Call me by your name'; 'Mudbound'; 'Logan'; 'Molly’s Game'; 'The Disaster Artist'.

Millor guió original: 'Déjame salir; 'Lady Bird'; 'La forma del agua'; 'Tres anuncios en las afueras'; 'La gran enfermedad del amor'.

Millor pel·lícula estrangera: 'Una mujer fantástica' (Xile); 'The Square' (Suècia); 'Sin amor' (Rússia); 'El insulto' (Líban); 'En cuerpo y alma' (Hongria).

Millor pel·lícula d'animació: 'Coco'; 'The Breadwinner'; 'Loving Vincent'; 'Ferdinand'; 'El nadó en cap'.

Millor documental: 'Abacus: Small Enough to jail'; 'Caras y lugares'; 'Icarus; Last Men in Aleppo'; 'Strong Island'

Millor fotografia: 'Blade Runner 2049'; 'Dunkerque'; 'Mudbound'; 'La forma del agua'; 'El instante más oscuro'.

Millor so; 'Baby Driver'; 'Blade Runner 2049'; 'Dunkerque'; 'La forma del agua'; 'Star Wars: Els últims Jedi'.

Millors efectes de so: 'Baby Driver'; 'Blade Runner 2049'; 'Dunkerque'; 'La forma del agua'; 'Star Wars: Els últims Jedi'.

Millor disseny de producció: 'La forma del agua'; 'Blade Runner 2049'; 'Dunkerque'; 'El instante más oscuro'; 'La Bella y la Bestia'.

Millor vestuari: 'El hilo invisible'; 'La Bella y la Bestia'; 'La forma del agua'; 'El instante más oscuro'; 'Victoria y Abdul'.

Millor banda sonora: 'La forma del agua'; 'Dunkerque'; 'El hilo invisible'; 'Star Wars: Els últims Jedi'; 'Tres anuncios en las afueras'.

Millor muntatge: 'Baby Drive'r; 'Dunkerque'; 'Yo, Tonya'; 'La forma del agua'; 'Tres anuncios en las afueras'.

Millor maquillatge i perruqueria: 'El instante más oscuro'; 'Wonder'; 'Victoria y Abdul'.

Millor curt d'animació: 'Garden Party'; 'Dear Basketball'; 'Lou'; 'Negative Space'; 'Revolting Rhymes'.

Notícies relacionades

Millor curt d'acció real:  'DeKalb Elementary'; 'The Silent Child'; 'All of Us'; 'The Eleven O’Clock'; 'My Newphew Emmet'.

Millor curt documental: 'Heroine'; 'Edith+Eddie'; 'Knife Skills'; 'Heaven is a Traffic'; 'Jam on the 405'.