'doodle' de google

Katy Jurado: la dona fatal que va tenir Marlon Brando i John Wayne als seus peus

L'actriu mexicana hauria complert aquest dimarts 94 anys

katyjurado2

katyjurado2

1
Es llegeix en minuts

Katy Jurado va ser una actriu mexicana que es va fer famosa al seu país i a Hollywood a través d'interpretacions de dones complexes. La seva popularitat com a artista va créixer amb papers de malvada i de femme fatale (dona fatal) en nombrosos films mexicans. Aquest dimarts Katy Jurado (Guadalajara, 16 de gener de 1924 - Cuernavaca, 5 de juliol del 2002) hauria fet 94 anys i Google la recorda amb un doodle. 

Quan era adolescent, la seva família li va prohibir actuar, però la seva determinació la va portar a firmar el seu primer contracte com a actriu en secret. La carrera de Katy Jurado va començar amb diverses pel·lícules produïdes durant l'edat d'or del cine mexicà, inclosa l'exitosa La vida inútil de Pito Pérez (1943).

Decidida a llançar la seva carrera, va debutar a Hollywood amb Tarde de toros (1951). La limitada comprensió de l'anglès de Jurado la va obligar a memoritzar el seu text i aprendre'l per la manera com sonava. La seva interpretació va ser prou exitosa per cridar l'atenció d'un conegut productor de Hollywood, que la va elegir per al western clàssic, A la hora señalada (1952), que es convertiria en un clàssic del gènere. En aquesta pel·lícula, en què va compartir rodatge amb els protagonistes del film, Grace Kelly i Gary Cooper, va interpretar el personatge de Helen Ramirez amb tanta habilitat que va aconseguir guanyar un Globus d'Or a la millor actriu de repartiment. Després d'aquest guardó, els reconeixements per les seves actuacions es van anar succeint a mesura que anava actuant.

Vida fora de la càmera

Notícies relacionades

Fora de la pantalla, Jurado era una dona tenaç i enèrgica que captivava tothom que se li acostava. En els seus anys a Hollywood, l'actriu va tenir diversos idil·lis amb alguns intèrprets de molt renom, com John Wayne, Tyrone Power Marlon Brando. Aquest últim, que estava casat amb Movita Castaneda, li va proposar una cita que va ser l'inici d'una relació que va durar anys. Katy Jurado es casaria més tard amb l'actor nord-americà Ernest Borgnine, de qui s'acabaria divorciant pocs anys després. 

Amb una exòtica bellesa, va representar papers estereotipats i sexualitzats escrits en aquella època per a dones mexicanes. El seu talent per representar una gran varietat de personatges va ajudar a aplanar el camí a les actrius mexicanes a Hollywood.