POLÈMICA

Arxivada la denúncia contra Santi Vila i Lluís Puig per Sixena

El Tribunal Suprem justifica la seva decisió perquè els exconsellers han perdut la seva condició d'aforats

fcasals39958982 barcelona 05 09 2017 reunion del consell executiu del govern171213161209

fcasals39958982 barcelona 05 09 2017 reunion del consell executiu del govern171213161209 / ALBERT BERTRAN

1
Es llegeix en minuts
Elena Hevia

La Sala Penal del Tribunal Suprem ha arxivat la denúncia que va presentar l'Ajuntament de Vilanova de Sixena (Osca) contra els exconsellers de la Generalitat Santi Vila i Lluís Puig pels suposats delictes d'apropiació indeguda i de desobediència en el cas dels béns d'art sacre d'Aragó, ja que han perdut la seva condició d'aforats.

Els magistrats de l'alt tribunal han explicat en la seva resolució que al dissoldre's el Govern de la Generalitat amb l'aplicació de l'article 155 de la Constitució, després de la declaració unilateral d'independència (DUI) de Catalunya el 27 d'octubre, Vila (Empreses) i Puig (Cultura) van perdre el seu aforament i per tant ja no són "competents per a la instrucció i enjudiciament de la causa".

L'advocat Jorge Español, en representació de l'Ajuntament de Vilanova de Sixena, va interposar la denúncia davant la Sala Segona Penal del Tribunal Suprem a finals del setembre del 2017, data en què encara tenien la seva condició de consellers de la Generalitat i per tant eren aforats. El Suprem, tenint en compte l'aplicació de l'article 155, ha decidit acordar l'arxivament d'aquesta denúncia sense perjudici que l'Ajuntament interposi aquesta denúncia davant el jutjat corresponent.

Antecedents 

Aquesta resolució, amb data del 6 de novembre i donada a conèixer aquest dimecres, no entra en la denúncia contra aquests dos consellers -encarregats de la Conselleria de Cultura en diferents períodes- que, segons les seves paraules, "van fer cas omís" al jutge d'Instrucció número 1 d'Osca. Aquest jutge els va advertir en diverses ocasions de l'entrega de les 44 obres d'art al monestir de Sixena.

Notícies relacionades

Per una altra banda, el lletrat representant del consistori aragonès va demanar al Suprem, a principi del mes de novembre, que dictés una euroordre de detenció i entrega contra Puig, al trobar-se fugit a Brussel·les, amb tres exconsellers catalans i l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont. 

Puig va fugir a Bèlgica per no comparèixer el 2 de novembre davant la jutge de l'Audiència Nacional Carmen Lamela pels fets relacionats amb el procés. Ara la causa l'està instruint el jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena -a l'acumular aquesta causa amb la ja oberta a l'alt tribunal pels mateixos fets-, i entre els seus investigats hi ha Santi Vila.