IDEES

2017 o 1935

Ja s'han publicat els primers 'instant books' sobre els últims episodis del procés

ealos10177203 jordi amat

ealos10177203 jordi amat / DANNY CAMINAL

1
Es llegeix en minuts
Jaume Subirana
Jaume Subirana

Escriptor

ver +

Aprincicis de 1935, el dramaturg Josep Millàs-Raurell, secretari del PEN Català, escrivia a la seu central de Londres per avisar els delegats que havien de venir al congrés internacional que se celebrà a Barcelona el maig d’aquell any: «La situació política del nostre país no és, malauradament, normal. La nostra acció cultural i política, que s’havia desenvolupat fins ara amb una llibertat gairebé absoluta, torna a ser greument limitada com a resultat dels esdeveniments revolucionaris del passat mes d’octubre». El Govern de la Generalitat i unes 3.000 persones (entre elles Pompeu Fabra, president del Patronat Universitari i del PEN) estaven empresonats. Ai, els paral·lels.

    

L’altre dia discutíem amb un col·lega fins a quin punt la inversió pública en cultura afavoreix la creació de bon art, si una cosa no té res a veure amb l’altra o si podria fins i tot ser a l’inrevés: que justament el fet que vagin mal dades (sempre tinc al cap Mercè Rodoreda) esperoni la creativitat. Però no parlem només de creativitat: també de lucidesa, de capacitat per explicar allò complex, ambigu, dolorós. Hi ha l’inconvenient de la immediatesa, és clar (d’aquí que d’aquests llibres al sector se’n digui instant books), però la millor crònica-retrat de la caiguda Jordi Pujol la va fer Toni Sala en una sèrie d’entrades al seu blog després recopilades a El cas Pujol. Reflexions sobre el terreny (L’Altra), premi Ciutat de Barcelona 2014.

Notícies relacionades

    

Avui tenim ja una primera collita de llibres parlant del procés, de moment en format pamflet: n’acaben de publicar un informat observador intern, Jordi Amat (La confabulació dels irresponsables, Anagrama), un autor diguem-ne exiliat, Eduardo Mendoza (Qué está pasando en Cataluña, Seix Barral), i un extern amb encàrrec de Planeta, Fernando Savater (Contra el separatismo). Jo espero amb interès les relectures relligades dels vots, declaracions, empresonaments, banderes i cops de porra d’aquests últims mesos d’articulistes i bons escriptors com Josep M. Fonalleras, Antoni Puigverd, Marta Rojals o Francesc Serés.