guardó literari

Els premis Octubre atorguen protagonisme a la dona

Un assaig de Margarida Castellano sobre la identitat de les immigrants guanya el Joan Fuster, i Vicent Pallarés, amb 'Les llàgrimes d'Orfeu', l'Andròmina de narrativa

zentauroepp40717711 valencia 28 10 2017  cultura  premios octubre   carles camps171029110655

zentauroepp40717711 valencia 28 10 2017 cultura premios octubre carles camps171029110655 / Miguel Lorenzo

3
Es llegeix en minuts

La 46a edició dels premis Octubre ha atorgat aquest any el protagonisme a la mirada femenina, amb el premi Joan Fuster d'assaig per a l'obra 'Passats i presents d’allà i d’ací. Memòria, autobiografia i jo', de Margarida Castellano, que mostra la importància que tenen en les noves societats multiculturals les dones que venen d'altres cultures i aporten un nou enfocament. També la mirada femenina, en aquest cas la de la dona del músic valencià Francesc Tàrrega, té protagonisme en la novel·la 'Les llàgrimes d'Orfeu', de Vicent Pallarés, premi Andròmina de narrativa. Sense ser una biografia novel·lada, l'obra se centra en fets reals de la vida del guitarrista, però vistos des dels ulls de la seva família i, en particular, de la seva dona. L'edició d'aquest any ha recuperat el premi de teatre, batejat com a premi Pere Capellà. El guanyador ha sigut el dramaturg valencià Manuel Molins per l'obra 'Ratzinger Papa 265 (els àngels de Sodoma)'. El premi Vicent Andrés Estellés de poesia ha recaigut en Carles Camps amb l'obra 'El rastre d’uns escrits'. La cerimònia d'entrega va tenir lloc aquest dissabte a la nit en el marc del tradicional sopar literari, que s'ha dedicat a commemorar el centenari de la Revolució Russa i al 25è aniversari de la mort de Joan Fuster.

La portaveu del jurat del premi Andròmina ha remarcat que s'ha valorat de manera especial una novel·la que combina la narració de la vida del músic Francesc Tàrrega amb la percepció de la seva dona. Vicent Pallarés ha explicat que 'Les llàgrimes d'Orfeu' va néixer sobre la idea que "darrere d'un gran home hi ha una gran dona' canviant-la per la idea que darrere de qualsevol geni, masculí o femení, hi ha una parella que en pateix les conseqüències". Pallarés narra el trasllat del cadàver del valencià Francesc Tàrrega des de Barcelona fins a Castelló, i com en aquest camí la família reflexiona sobre la vida del guitarrista.

Tema d'actualitat

Dones immigrades que escriuen en català i reivindiquen una identitat mai reivindicada és l'argument de 'Passats i presents d’allà i d’ací. Memòria, autobiografia i jo', de Margarida Castellano, premi Joan Fuster d’assaig. Peça de la qual el jurat ha valorat especialment "l'originalitat i l'actualitat de la temàtica, molt poc tractada i de gran impacte". La seva autora ha explicat que figures com Najat el Hachmi o Asha Miró han inspirat les seves reflexions sobre "dones immigrades que escriuen en català i reivindiquen una identitat que mai ningú havia reivindicat i ho fan amb l'autobiografia" i com aquest "hibridisme" afecta les noves societats. "És la vida de dones que es desenvolupen en les esquerdes del poder econòmic", segons la seva autora.

Corrupció i homofòbia en el món vaticà

Notícies relacionades

El premi Pere Capellà de teatre ha sigut atorgat al dramaturg valencià Manuel Molins per l'obra 'Ratzinger Papa 265 (els àngels de Sodoma)', una obra que gira al voltant de "la corrupció econòmica i l'homofòbia en el món vaticà, totes dues contràries a la doctrina cristiana", segons ha explicat el seu autor. Molins ha afegit que, com es pot veure al subtítol, l'obra també se centra en la sodomia i exposa que, segons l'Evangeli, "els sodomites són aquells que no compleixen les normes de l'asil". El text combina poesia i prosa "donant veu a tots els punts de vista". Per últim, el premi de poesia Vicent Andrés Estellés ha sigut per a 'El rastre d’uns escrits', de Carles Camps, una compilació de poemes amorosos, de memòria familiar, de reflexió sobre el llenguatge, poemes circumstancials i un últim poema que dona nom al llibre.

A l'edició d'aquest any s'hi han presentat 149 originals, sis menys que en l'edició anterior. Tretze obres han optat al Joan Fuster d’assaig, valorat en 6.000 euros; 42 al premi Andròmina de narrativa, valorat en 10.000 euros; 50 al premi Vicent Andrés Estellés de poesia, valorat en 3.000 euros, i 44 al premi Pere Capellà de teatre, també valorat en 3.000 euros.