ESTRENA DE 'MAL GENIO'

El director és l'estrella

El cine ha tractat la vida dels realitzadors en poques però destacables ocasions

zentauroepp40499878 icult pelicula mal genio171011175306

zentauroepp40499878 icult pelicula mal genio171011175306

2
Es llegeix en minuts
Quim Casas

L'estrena de 'Mal genio', sobre Jean-Luc Godard i Anne Wiazemsky, és un bon pretext per recordar que el 'biopic' no ha prestat tanta atenció a la figura del director de cine com a la de l'escriptor, pintor o músic, però que quan ho ha fet, ha ofert encomiables resultats. Deixant de banda pel·lícules en què apareixen directors però no se cenyeixen al caràcter biogràfic sinó que fantasiegen sobre el personatge –com 'Buñuel y la mesa del rey Salomón' (2001), de Carlos Saura–, aquests són 12 exemples, ortodoxos o enginyosos, biografies totals o parcials, en què s'han narrat la vida i obra d'un director de cine mesclant realitat i ficció.

'Caçador blanc, cor negre' (Clint Eastwood, 1990). 

'Caçador blanc, cor negre'Eastwood es va atrevir a mostrar John Huston com un tipus més interessat a caçar un elefant que a rodar una pel·lícula ('La reina d'Àfrica').


'Chaplin' (Richard Attenbourgh, 1992)

'Chaplin'Esforçada reconstrucció de la vida de Charles Chaplin. El resultat és massa acadèmic i passa de puntietes per alguns dels aspectes més sòrdids de la vida privada del comediant, però compta amb l'excel·lent interpretació de Robert Downey Jr.


'Ed Wood' (Tim Burton, 1994)

'Ed Wood'Burton evoca amb precisió els baixos fons de Hollywood, el de les pel·lícules ràpides i barates, alhora que fantasieja i embelleix alguns aspectes en la trajectòria del considerat pitjor director de la història del cine.


'Dioses y monstruos' (Bill Condon, 1998)

'Dioses y monstruos'No és una biografia de James Whale, el director del primer 'Frankenstein', sinó una bonica ficció sobre els últims anys del director, retirat del cine i enamorat del seu jardiner.


'RKO 281' (Benjamin Ross, 1999)

'RKO 281'Aquest telefilm produït per Ridley i Tony Scott reconstrueix el rodatge de 'Ciutadà Kane' i dibuixa les línies mestres del caràcter i l'estil d'Orson Welles. Sobre el seu treball teatral gira la pel·lícula de Tim Robbins 'Abajo el telón' (1999).


'L'ombra del vampir' (E. Elias Merhige, 2000)

'L'ombra del vampir'F. W. Murnau coneix Max Schrek, que és un vampir, i el contracta per protagonitzar 'Nosferatu' amb la promesa que, a l'acabar el rodatge, li proporcionarà el cos i la sang de la seva actriu. Una faula inquietant.


'L'aviador' (Martin Scorsese, 2004)

'L'aviador'Howard Hughes, interpretat per Leonardo DiCaprio, va ser magnat, productor i aviador, però també va dirigir diverses pel·lícules. Scorsese ho documenta tot, de la creació al negoci passant per totes les paranoies possibles.


'La invención de Hugo' (Martin Scorsese, 2011)

'La invención de Hugo'Scorsese viatja de Hollywood als orígens del cine a França i retrata a la seva manera, des de la fantasia abans que l'estricta realitat, la figura primigènia de Georges Méliès.


'Hitchcock' (Sacha Gervasi, 2012)

'Hitchcock'Reconstrucció del rodatge de 'Psicosis' i les pors d'Alfred Hitchcock al fracàs. El millor, la interpretació de Anthony Hopkins. En la mateixa època es va fer un telefilm sobre el rodatge d''Els ocells', 'The girl' (2012), amb Tobey Jones com a 'Hitch'.


'Pasolini' (Abel Ferrara, 2014)

'Pasolini'Sols el 'destroyer' Ferrara podia fer una pel·lícula tan extrema sobre els últims dies de Pier Paolo Pasolini: biografia, homenatge i reivindicació servits per un extraordinari Willem Dafoe.


'Eisenstein a Guanajuato' (Peter Greenaway, 2015)

Notícies relacionades

'Eisenstein a Guanajuato'Una marcianada sobre les experiències mexicanes del director d''El cuirassat Potemkin'amb especial accent en la seva homosexualitat.


'Fritz Lang' (Gordian Maug, 2016)

'Fritz Lang'La menys coneguda, sense distribució internacional. Recrea bé la gestació de 'M, el vampir de Dusseldörf' i evoca, des de la ficció, el cas real de l'assassí de nenes alemany en què s'inspira el film.