FESTIVAL

Brillant balanç de la 25 Schubertíada de Vilabertran

La interpretació de la integral dels quartets de Beethoven del Quartet Casals i la qualitat de les estrelles del lied marquen una edició amb el 83,5% d'ocupació

zentauroepp39738146 vilabertran  schubertiada icult   fotos del quartet casals v170905120428

zentauroepp39738146 vilabertran schubertiada icult fotos del quartet casals v170905120428

1
Es llegeix en minuts
César López Rosell
César López Rosell

Periodista

ver +

Amb dos brillants concerts de piano a càrrec de Nicholas Angelich i Javier Perianes, i les actuacions de la Camerata 432, dirigida per la violinista Muriel Cantoreggi, i el Cor de Cambra de la Diputació de Girona, va acabar el cap de setmana passat la 25a edició de la Schubertíada de Vilabertran. La mostra, d’una qualitat excepcional, va registrar un 83,5% d’ocupació, i va mantenir la línia d’increment iniciada en l’edició anterior, que aquest any s’ha traduït en un 8% més de venda.

Acords amb el Wigmore Hall de Londres, la Schubertíada de Schwarzenberg i el Heidelberger Frühling d’Alemanya han atret nous espectadors, sobretot d’Alemanya i Holanda, i han incrementat en un 25% el públic del sud de França. El festival que dirigeix Jordi Roch i coordina Víctor Medem es proposa el 2018 aprofundir més en un model basat en els grans recitals de 'lied' combinats amb la música de cambra i els concerts de destacats solistes de piano, a més de seguir donant oportunitats als nous talents.

Un gran esdeveniment

La Schubertíada va acollir el que ha sigut el gran esdeveniment clàssic en format cambra de l’estiu: la interpretació pel Quartet Casals de la integral dels quartets per a corda de Beethoven, que van oferir en cinc concerts. L’agrupació catalana –Abel Tomàs i Vera Martínez (violí), Arnau Tomàs (violoncel) i Jonathan Brown (viola)–,

present a la cita des de la seva fundació com a grup, va confirmar que és una de les millors formacions en el seu gènere. Ara, i dins de la celebració del seu 20è aniversari, continuaran amb aquest repte a Barcelona, Madrid, les principals capitals europees i Tòquio.

Notícies relacionades

Mereix una menció la selecció d’estrelles del 'lied', començant per l’espectacular debut del tenor Ilker Arcayürek, acompanyat per un magistral Wolfram Rieger, en un emotiu concert inaugural després dels atemptats de Barcelona i Cambrils. La presència de Matthias Goerne amb el pianista Alexander Schmalcz, amb obres de SchumannEisler Wolf, va tornar a ser un esdeveniment, així com la de la magnètica Sarah Connolly, amb un variat repertori que va iniciar amb Strauss i es va acabar amb obres de Copland Britten.

Aquest va ser el primer dels tres concerts recolzats pel britànic Malcolm Martineau. El mestre va estar al costat de l’espectacular soprano Kate Royal, que també va debutar a Vilabertran, i de Christoph Prégardien, recreant amb accent propi i fondària dramàtica el 'Winterreise' de Schubert.