GALA A LOS ANGELES

El raper Kendrick Lamar triomfa en els premis MTV Video Music Awards

El britànic Ed Sheeran s'emporta el guardó a millor artista de l'any

'XO Tour Llif3' derrota el 'remix' de 'Despacito' com a millor cançó de l'estiu

Kendrick Lamar / Jordan Strauss (Jordan Strauss/Invision/AP)

Kendrick Lamar
)

/

3
Es llegeix en minuts

El raper nord-americà Kendrick Lamar ha sigut el gran triomfador dels premis MTV Video Music Awards (VMA), que s'han entregat aquesta matinada al Fòrum de Los Angeles: s'ha emportat cinc estatuetes, incloent-hi el cobejat guardó al millor videoclip de l'any pel seu tema 'HUMBLE.'.

Lamar, en imparable ascens gràcies al seu últim àlbum, 'DAMN.' (2017), també s'ha emportat els premis als millors efectes especials, la millor direcció artística, la millor direcció i el millor vídeo de hip-hop, tots ells per 'HUMBLE.'.

Només li ha faltat una guinda per rematar una nit ideal; la que li ha pres el britànic Ed Sheeran, que s'ha emportat el premi al millor artista de l'any, una de les novetats d'aquesta edició, ja que per primera vegada els premis VMA no han separat homes i dones en dues categories diferents.

Per una altra banda, Khalid ha guanyat el premi al millor nou artista, Zayn i Taylor Swift han recollit l'estatueta a la millor col·laboració per 'I don't wanna live forever', Kanye West ha sigut premiat amb el premi a la millor coreografia per 'Fade', i Zedd i Alessia Cara s'han imposat en la categoria de millor vídeo de dance amb 'Stay'.

'Despacito', sense premi 

Així mateix, Fifth Harmony i Gucci Mane han guanyat el VMA al millor vídeo pop per 'Down', mentre que Lil Uzi Vert s'ha emportat el premi a la millor cançó de l'estiu per 'XO Tour Llif3' i ha derrotat el 'remix' de 'Despacito' a càrrec de Luis Fonsi, Daddy Yankee i Justin Bieber.

Aquesta derrota de "Despacito" arriba després que a les xarxes socials hi hagués certa controvèrsia per la seva absència en les categories reines dels premis VMA quan es tracta d'un èxit mundial de la música que va batre el rècord de visites a Youtube per a un vídeo de qualsevol tipus.

Estrena del clip de Taylor Swift

Més enllà dels reconeixements als èxits dels clips musicals, els VMA són sobretot una gran festa de l'espectacle i, com a tal, ha sigut el lloc escollit per Taylor Swift per estrenar en primícia el vídeo del seu nou single, 'Look what you made me do'.

La gala ha començat amb Kendrick Lamar incendiant literalment l'escenari a l'introduir en flames un dels seus ballarins en una de les presentacions més impactants de la vetllada.

Acompanyada per nens i persones de la tercera edat, Miley Cyrus ha interpretat la cançó 'Younger now', i l'artista d'origen llatí Demi Lovato i la llegenda Rod Stewart han actuat en directe des de Las Vegas.

La nota peculiar l'ha posat Lorde, que a les xarxes socials havia anunciat que tenia grip i que per aquesta raó no va entonar el seu tema 'Homemade dynamite' sinó que en va mostrar una versió en 'playback' mentre es dedicava a ballar durant tota la cançó.

Katy Perry i Nicki Minaj, amb un xou inspirat en la iconografia del bàsquet, Ed Sheeran i Thirty Seconds To Mars han sigut altres de les estrelles que es van passejar pels premis.

Crítiques a Trump

Perry ha sigut precisament la mestra de cerimònies dels VMA. La cantant ha aparegut flotant com si fos una astronauta i al llarg de la nit ha llançat diverses crítiques, no totalment explícites, dirigides al president dels EUA, Donald Trump. "Fins i tot en l'apocalipsi, necessitem una bona banda sonora", ha dit Perry en to esperançat poc abans de començar la gala.

Qui sí que ha sigut molt més directa a l'hora de reflexionar sobre la delicada situació política del país ha sigut Paris Jackson, que ha advocat per mostrar "als malparits nazis i supremacistes blancs" que als Estats Units no hi ha lloc per a "la seva violència, el seu odi i la seva discriminació".

Moments emotius

Notícies relacionades

El moment més emocionant de la nit l'ha protagonitzat Susan Bro, la mare de la noia antifeixista que va ser assassinada fa dues setmanes a Charlottesville (Virgínia) quan un neonazi va carregar amb el seu cotxe contra una multitud de persones que protestaven contra una manifestació de supremacistes blancs. "Fa només quinze dies la meva filla Heather (Heyer) va ser assassinada quan protestava contra el racisme. La trobo a faltar, però sé que avui és aquí", ha dit Bro.

També hi ha hagut moments de record per als afectats a Texas per l'huracà 'Harvey' i per als desapareguts cantants Chester Bennington (Linkin Park) i Chris Cornell (Soundgarden). A més, la cantant Pink ha rebut el premi Michael Jackson Vanguard Award com a homenatge a la seva trajectòria professional. En el seu discurs d'agraïment, Pink ha explicat que un dia la seva filla li va dir que se sentia molt lletja i com si fos un noi, i l'artista li va ensenyar imatges de cantants andrògins com Michael Jackson, David Bowie i Freddie Mercury. Aquesta història personal li ha servit a Pink per reclamar que el món vegi que hi ha "més tipus de bellesa" a més dels estereotips tradicionals.