ESTUDI DE LA CONSELLERIA DE CULTURA

El 85% dels llibres descarregats són pirates, segons una enquesta de la Generalitat

L'estudi d'hàbits de lectura impulsat per la Generalitat assenyala que la lectura creix, menys entre els joves i que el 27% de la població té el català com la seva llengua de lectura més habitual

3
Es llegeix en minuts
Ernest Alós
Ernest Alós

Coordinador d'Opinió y Participació

Especialista en Escric, quan puc, sobre literatura fantàstica i de ciència ficció, ornitologia, llengua, fotografia o Barcelona

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els índexs de lectura de llibres a Catalunya han pujat sense pressa però sense pausa durant els últims cinc anys; no es tracta d’un 'boom' de la lectura, però molt menys de l’apocalipsi que se sol dibuixar. Encara que l’evolució no és la mateixa en totes les franges d’edat, ni coincideix amb alguns estereotips. Els que més llegeixen en temps d’oci (descomptant la lectura per estudis i feina) són els nens de 10 a 13 anys (86,7%) i els joves de 14 a 24 (69,8%); els que menys, els de més de 65 anys (48,7%). 

No obstant, la tendència dels últims cinc anys dona motius per reflexionar: indica una alça entre els menors de 13 anys, objecte d’una intensa promoció de la lectura a l’escola, i en els majors de 45 anys, i sobretot de més de 55 i 65, a causa de l’arribada a aquestes edats de generacions amb un nivell d’estudis més alt que les precedents. En canvi, l’índex de lectura cau lleugerament en els joves de 14 a 24 anys i els adults de 35 a 44 anys, edat en què coincideixen paternitat i zenit de la carrera laboral.

Segons l’'Informe d’hàbits de lectura', que la Conselleria de Cultura de la Generalitat ha assumit en els dos últims anys després del parèntesi del 2014 en què els editors espanyols van abandonar la seva publicació, el percentatge de catalans que llegeixen llibres almenys una vegada al trimestre ha passat del 62,3% del 2011 al 67,8% del 2016; els que ho fan en el seu temps d’oci, del 58,5% al 61,9%, i els lectors freqüents (almenys una vegada a la setmana) han augmentat del 52,2% al 55,5%. Unes xifres de les quals el conseller de Cultura, Santi Vila, es va felicitar ahir pel fet que ja suposen gairebé una homologació amb la mitjana de lectura europea.

La progressió també es produeix en el camp de la lectura en català. Els enquestats que diuen tenir el català com la llengua més habitual de lectura han passat del 21,2% del 2011 al 27,4% del 2016. Però el gruix de lectors en català es troba entre els lectors ocasionals en aquesta llengua (el 58,8% dels lectors totals) més que en el nucli d’alta fidelitat; posats a triar entre el mateix llibre en català i castellà, el 18,6% dels sondejats prefereixen el català, al 36,4% li resulta indiferent i el 45% el prefereix escrit en castellà.

Encara que aquest any algun indicador de lectura en català ha caigut lleugerament, dins dels marges d’error de l’enquesta, algunes dades indiquen que el progrés pot seguir sostenint-se en pròxims sondejos: el català és la llengua més habitual de lectura en temps d’oci (cosa que descarta que sigui sols un efecte de l’activitat escolar) per al 55,4% dels menors de 13 anys, i per al 41,5% dels lectors de 14 a 24 anys. 

 

LA DIGITALITZACIÓ, DE LA MÀ DE LA PIRATERIA

Notícies relacionades

Segons revela l’estudi, el 68,7% dels catalans llegeixen algun tipus de textos en format digital, amb una penetració més alta en el cas de webs, blogs i fòrums (55% de la població) i de la lectura de diaris (el 51% dels catalans llegeixen, tot i que sigui esporàdicament, les seves edicions digitals), seguits dels llibres (29,1%).

No obstant, aquest 29,1% dels lectors d’e-books (un increment notable davant del 6,5% registrat el 2011) sols es reflecteix en el fet que el 5% de les vendes de llibres són en format electrònic. ¿Per què? Per començar, perquè el 23,7% dels catalans combinen la lectura de llibres digitals i en paper, i només el 5,4% llegeix exclusivament en digital. I perquè el nivell de pirateig és escandalós: del 8,7% que va dir haver baixat d’internet l’últim llibre que havia llegit, el 86,2% ho va fer gratis, i sols el 13,8% va pagar per ell. I el 65,6% dels lectors de llibres digitals van confessar que mai paguen per ells, mentre que només el 9,7% van sostenir que sempre passen per caixa.