La batalla de la Fira del Llibre: la youtubera LunaDangelis derrota a les cues Fernando Aramburu

1
Es llegeix en minuts

Desenes d'escriptors se citen a la Fira del Llibre de Madrid 2017, alguns amb una cua interminable de seguidors esperant una dedicatòria i un somriure i els menys populars confiant només que s'hi acosti algun despistat. Entre totes les cues, la més llarga de diumenge va ser la de la youtubera LunaDangelis, que debutava a la caseta de Planeta amb una història de fantasia però també sobre ella. El seu primer llibre, 'Crea tus sueños', ha sigut escrit "100%" per ella mateixa i va sortir a la venda a Espanya el 23 de maig. 

Així, hi havia nervis perquè la cua no parava de créixer i la caseta tancava a les tres de la tarda. Al cap d'una estona, un noi que va resultar ser el nòvio de la nova estrella va sortir davant la multitud per anunciar que ningú es quedaria sense dedicatòria perquè LunaDangelis seguiria firmant en un banc d'El Retiro. Una gran ovació va rebre l'anunci.

Aquest episodi mostra com són els nous lectors i els nous hàbits de lectura, que la fira vol analitzar a través d'un programa dirigit a alumnes d'instituts de Madrid i que intentarà respondre a la pregunta de què és el que els interessa als joves dels llibres.

Si la vencedora absoluta va ser LunaDangelis, Fernando Aramburu va ser el campió de les casetes de la vella escola. L'escriptor de 'Patria' està arrasant, segons el seu editor a Tusquets, i es reparteix cada jornada en quatre casetes, i això provoca que els seus lectors s'hagin de traslladar d'una cua a una altra. "No paro de firmar llibres, parlar amb els lectors, escoltar el que m'expliquen i respondre'ls", diu.

Notícies relacionades

"Ni tres segons passen entre una firma i una altra", diu Aramburu, a qui els lectors s'acosten amb un exemplar que acaben d'adquirir, perquè li confessen que havien esperat a la fira per adquirir-lo i parlar amb ell, o amb volums ja llegits perquè els hi dediqui i comentar les seves impressions.

Algunes persones "m'expliquen les seves històries personals relacionades amb el que escric al meu llibre; altres em diuen el que creuen que la meva obra ha aportat sobre la història recent i altres m'expliquen que no l'han llegit i que l'han anat a comprar perquè els hi ha recomanat un altre lector", explica l'escriptor.