AVANÇ DE PROGRAMA

40 noms nous per al cartell de Sónar 2017

Anderson .Paak, DJ Shadow, Soulwax i Arca s'afegeixen a la programació del festival de músiques avançades

 

  / DAVID HUGONOT PETIT

3
Es llegeix en minuts
Juan Manuel Freire
Juan Manuel Freire

Periodista

Especialista en sèries, cinema, música i cultura pop

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L'edició 2017 de Sónar comença a cobrar verdadera forma: el festival acaba d'afegir una quarantena de nous noms al seu cartell, el gruix d'un programa que arribarà a les 130 actuacions. 

Entre els grans atractius, la presència d'Anderson .Paak, una de les promeses més rutilants de la música actual. El californià va publicar no un, sinó dos discos de referència l'any passat: el seu propi 'Malibu' (gloriosa barreja de neo-soul i hip-hop) i, a mitges amb el productor hip-hop Knxwledge, el debut del projecte NxWorries, 'Yes lawd!'. A Sónar presentarà 'Malibu' en directe amb la seva banda The Free Nationals.

DJ Shadow, una altra novetat important del programa, també va publicar dos discos rellevants el 2016: un de nou, 'The mountain will fall', el primer que llançava en cinc anys, i la reedició de 20è aniversari del seu clàssic debut 'Endtroducing…', una visió melancòlica del hip-hop que va deixar empremta. Soulwax assaltaran l'escenari com a septet (¡tres bateries!) per presentar el seu primer àlbum en més d'una dècada.

A més, el productor Arca (col·laborador de gent com Björk i Kanye West) ha escollit Sónar per exhibir en primícia el seu pròxim disc; del braç sempre de l'artista visual Jesse Kanda. També impactant, encara que potser menys 'arty', promet ser l'espectacle de l'ídol electro/techno Vitalic en suport del disc 'Voyager'.

MÉS CANYA

Novament, la varietat regna al cartell. Cada nom anunciat sembla representar un subgènere diferent. O diversos: el tot terreny Clark -que portarà nou disc i xou visual amb dos 'perfomers'- pot fer des d'IDM musculosa fins a bandes sonores 'ambient' com 'The last panthers', passant per mil vessants més. Els també eclèctics Lunice i Evian Christ presentaran aquí material dels seus primers elapés.

El festival acollirà la 'première' europea del nou projecte de Carl Craig (patriarca del techno de Detroit), Versus Synthesizer Ensemble, en què participen músics de renom com el pianista Francesco Tristano.

Entre l'electrònica i la clàssica es mou Bedroom Community, segell/col·lectiu islandès que celebrarà els seus primers 10 anys a Sónar. S'anuncien les actuacions del seu fundador, Valgeir Sigurðsson (productor de Björk i Will Oldham), i l'excel·lent compositor nord-americà Nico Muhly, que a més participarà en el concert de David Lang de diumenge a l’Auditori.

La música urbana del Regne Unit hi tindrà una representació tan contundent com l'any passat, quan Sónar es va fer ressò del ressorgir grime. S'hi sumen el prometedor MC AJ Tracey, el ja veterà artista grime Giggs, el trio UK garage t q d i el locutor estrella (de BBC Ràdio 1) Benji B.  

SELECTORS DE CONFIANÇA

Little Dragon ja són coneguts de Sónar, però fins ara mai havien portat el seu electro-pop estilitzat a la franja nocturna. Altres artistes d'ímpetu melòdic com Roosevelt i el duo HVOB sonaran a Sónar de Dia. En aquestes mateixes hores opera l'escenari SonarDôme, una altra vegada de la mà de Red Bull Music Academy, amb una combinació de grans veterans com Suzanne Ciani (pionera exploradora de la síntesi analògica) i RP Boo (un dels grans del 'footwork') i noms emergents com Marie Davidson, River Tiber, Julián Mayorga, Christian Tiger School i Pan Daijing.

A l'apartat de sessions, s'incorporen els duos de Daphni (àlies paral·lel de Caribou) & Hunee i Marcel Dettmann & Dr. Rubinstein, a més de Jon Hopkins (rarament vist com a DJ), Marco Carola, Heidi, Optimo, Prins Thomas i Lena Willikens. Ja es coneixen, a més, els primers encarregats d'animar la nit del dissabte a SonarCar, l'escenari circular estrenat l'any passat: dos selectors de confiança com Seth Troxler i Tiga, mà a mà en un set de sis hores.

Notícies relacionades

Aquests noms se sumen als ja anunciats de Nicolas Jaar, De La Soul, Moderat, Justice, Eric Prydz, Nina Kraviz i Nosaj Thing & Daito Manabe, entre altres. La programació es completarà en les pròximes setmanes.

A sota, 'playlist' oficial de Sónar 2017: