EL DIA DEL LLIBRE I LA ROSA

Còmic i il·lustració: 30 llibres recomanats per Sant Jordi 2017

zentauroepp37881804 barcelona 31 03 2017 ambiente en el 35 salon internacional d170410133054

zentauroepp37881804 barcelona 31 03 2017 ambiente en el 35 salon internacional d170410133054 / ALBERT BERTRAN

11
Es llegeix en minuts
Anna Abella
Anna Abella

Periodista cultural

Especialista en art i llibres, en particular en novel·la negra, còmic i memòria històrica

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Quan encara és recent la ressaca de l'últim Saló del Còmic de Barcelona, on les editorials ho van donar tot per presentar les seves millors apostesSaló del Còmic de Barcelona, i sense oblidar els premiats (Jaime Martín i el seu 'Jamás tendré 20 años'; l'obra del Gran Premi Josep Maria Saurí; 'Intemperie', de l'autor revelació Javi Rey, i 'La visión', de Tom King i Gabriel Hernández Walta), i els nominats als guardons del festival, encara queda artilleria nova per afrontar Sant Jordi amb algunes potents novetats del món de la vinyeta. A més de  presentar-ne una selecció, recomanem alguns dels millors llibres il·lustrats, infal·libles per regalar. I aquells a qui els van passar de llarg els essencials del 2016 o que vulguin refrescar la memòria només han de recuperar la llista anual de l'Associació de Crítics i Divulgadors de Còmic (ACDCòmic)(ACDCòmic).

TE QUIERO Juan Berrio. Impedimenta. 14 €

El millor títol per dir-lo a la parella. Un deliciós i breu catàleg d'amor sense paraules de l'autor de 'Calles contadas' i 'Miércoles' (premi Fnac-Sins Entido 2012). Berrio (dues vegades finalista del Nacional de Cómic) reflecteix només amb els seus dibuixos les múltiples formes que un jove imagina per fer-li saber a la seva parella que l'estima fins al desplegable final, quan ella entra per la porta.

TENEMOS QUE HABLAR  Tuti. Lumen. 15,90 €

 “¡Abans t'oferies per baixar-me la Lluna i ara no ets capaç de baixar les escombraries!” o “-¿Per què em deixes? ¿He fet les coses malament? -No, però un altre les ha fet millor”. Amb acudits com aquests l'humorista argentí recorre a la ironia i la desimboltura per retratar, de la infància a la vellesa, les relacions de parella.  

CROQUETA Y EMPANADILLA 3 Ana Oncina. La Cúpula. 12,50 €

L'entranyable parella creada per la jove dibuixant alacantina segueix sumant fans. La sèrie (que va guanyar el premi del públic al Saló del Còmic 2014) arriba al seu quart volum (compta amb un especial nadalenc) amb nous gags domèstics que Oncina compagina amb la coordinació i la participació en la revista 'Voltio'.    

LAS COSAS DEL QUERER Flavita Banana. Lumen. 14,90 €

Una nena diu: “Vull que la princesa sigui feliç quan acabi la pel·li” i una dona li respon: “Jo també, però no vull que ho sigui només perquè troba un príncep”. La reivindicació de la soledat, la reflexió sobre el paper de la dona, els fills, la parella, l'homosexualitat, la llibertat individual... són alguns dels temes que tracta amb mordacitat en aquestes pàgines Flavia Álvarez, la il·lustradora sota la qual s'amaga Flavita Banana, amb 200.000 seguidors a les xarxes.

   UN POLICÍA EN LA LUNA Tom Gauld. Salamandra Graphic. 17 €

Després de les brillants tires de 'Todo el mundo tiene envidia de mi mochilla voladora', l'autor escocès recorre a la màgia lunar per ensenyar, entre silencis i les paraules justes, la soledat que va envoltant el seu empàtic protagonista, un policia que des de petit somiava amb aquesta feina. Un punt d'humor i l'esperança desdramatitzen la melancòlica atmosfera. Finalista a Angulema.

PONCHO FUE Sole Otero. La Cúpula. 19,90 €

Una intensa relació sentimental pot acabar en manipulació i maltractament psicològic, una forma de destrucció de l'autoestima i la personalitat de qui n'és víctima, que rarament apareix a les notícies. La jove dibuixant argentina Sole Otero, autora de 'La pelusa de los días', obliga el lector a veure els vaivens, les aparences i les misèries que commocionen la parella que formen Lu i Santi.

100 AÑOS DE TBO Antoni Guiral. Ediciones B. 30 €

Amb la col·laboració de Lluís Giralt, el reconegut divulgador i guionista ha construït el llibre definitiu sobre la llegendària i popular revista que va donar nom als tebeos i en què van néixer sèries com 'La familia Ulises' i 'Los inventos del TBO'. Ple d'il·lustracions, aquest volum commemoratiu del centenari recorre la història, els personatges, els autors i les anècdotes.

LA FAMILIA CARTER Frank M. Young i David Lasky. Impedimenta. 25,95 €

Temes com ‘Wildwood Flower’ o ‘Will the circle be unbroken’ van marcar grans figures com Woody Guthrie, Dylan, Pete Seeger o Johnny Cash, però van néixer de la música amb què entre el 1927 i el 1956 va enlluernar la mítica Carter Family, el primer gran grup de country de la història, que va revolucionar el concepte de música popular. Aquest àlbum, amb el subtítol de ‘Recuerda esta canción’, premiat amb un Eisner el 2014 i amb una llista de Spotify, rescata la seva història.

EL CUMPLEAÑOS DE KIM JONG-IL Aurélien Ducoudray i Mélanie Allag. Astiberri. 18 €

Al lector de seguida li ve al cap la memorable crònica en primera persona ‘Pyongyang’, de Guy Delisle. El reporter Ducoudray ha agafat els testimonis reals dels pocs nord-coreans que han aconseguit fugir del país per relatar com va ser per a ells ser nens sota el règim totalitari de Kim Il-sung i del seu fill Kim Jong-il, que avui ocupa el seu lloc posant el món contra les cordes amb la seva amenaça nuclear.

LA MUERTE DE GUERNICA Paul Preston i José Pablo García. Debate. 18,90 €

Quan es compleixen 80 anys de la massacre franquista sobre la ciutat basca, el dibuixant malagueny torna a portar a la vinyeta fidelment un assaig de l'hispanista Paul Preston, de qui ja va adaptar la magna 'La guerra civil'. Si aquella revivia en tons ocres i ataronjats, ara és una paleta de blaus la que plasma l'abans i el després del bombardeig feixista, la repercussió internacional o l'impacte sobre Picasso, que el va immortalitzar en la seva cèlebre pintura. 

YO, GORDA Meritxell Bosch. La Cúpula. 20,50 €

Bosch, que va ser nominada als Eisner 2015 pel còmic infantil ‘BirdCatDog’, amb guió de Lee Nordling, debuta com a autora completa en aquest autobiogràfic títol, durant la gestació del qual es va aprimar gairebé 50 quilos. En l'obra despulla la seva pròpia història, quan de petita i adolescent no podia deixar de menjar i es va engreixar tant que era blanc de les burles dels seus companys de classe. Rere la seva ànsia s'amagava el trauma del maltractament psicològic i la violència domèstica.

ALACK SINNER INTEGRAL Muñoz & Sampayo. Salamandra Graphic. 39 €

700 pàgines amb totes les històries d'un dels detectius més famosos de la història del còmic -amb permís de Torpedo-, nascut el 1975 dels pinzells d'aquest solvent tàndem artístic argentí. Alack Sinner, que en les seves primeres historietes era hereu de Chandler i Hammett, va evolucionar i va créixer alhora que els seus creadors, i es va convertir en el mirall del dibuixant José Muñoz i el guionista Carlos Sampayo. 

LEGADO EN LOS HUESOS Ernest Sala. Planeta Cómic. 20 €

Coincidint amb l'estrena d''El guardià invisible', la primera pel·lícula sobre la trilogia del Baztán de Dolores Redondo, el dibuixant català publica la segona entrega de la versió en còmic. La inspectora Amaia Salazar se seguirà enfrontant al seu passat vigilada per els éssers mitològics de la vall.  

SIETE VIDAS Josep Maria Beà. Astiberri. 14 €

Una encertada reedició de les històries felines que l'històric dibuixant va fer el 1985. No és l'únic títol que recupera el seu treball, ja que l'editorial Trilita ha llançat 'Josep Maria Beà, el hombre de los mil estilos' (38 €), un recorregut pels 13 pseudònims utilitzats per aquest pioner del tebeo de 74 anys i Gran Premi del Saló del Còmic 2003, i una altra de les seves obres més emblemàtiques, 'Historias de Taberna Galáctica' (32 €). 

 EL ÚLTIMO ASALTO  Jacques Tardi. Norma. 25 €

Amb obres mestres sobre la primera guerra mundial en el seu haver com 'La guerra de las trincheras' i '¡Puta guerra!', el mestre i antibel·licista Tardi torna als horrors i les absurditats del conflicte. Aquesta vegada juntament amb la seva dona, la cantautora Dominique Grange, i el seu grup de música, Accordzéâm, que aporten un CD amb una banda sonora especial per a aquesta història, finalista en l'última edició d'Angulema.

CORTÁZAR Jesús Marchamalo i Marc Torices. Nórdica. 25 €

La vida del cèlebre autor de 'Rayuela' ja té qui l'explica en vinyetes. Un àlbum per acostar-se a diversos moments que defineixen la figura de Cortázar, un escriptor que també va arribar a escriure un còmic: 'Fantomas contra los vampiros multinacionales'. El jove dibuixant Marc Torices ha traduït al llenguatge de la historieta els guions literaris de l'escriptor Jesús Marchamalo amb una ambiciosa diversitat gràfica. 

NATURALEZAS MUERTAS Zidrou i Oriol. Norma. 17 €

El guionista francès i el dibuixant català tornen a formar tàndem després de 'La piel del oso' i 'Los tres frutos'. Aquesta vegada reivindicant la figura de Vidal Balaguer i Carbonell, un dels mestres del modernisme català i amic de Joaquim Mir.

KOBANE CALLING Zerocalcare. Reservoir Books. 19,90 €

Aquest jove supervendes italià ha tornat per segon any consecutiu al Saló del Còmic. Si el 2016 presentava 'La profecía del armadillo', ara aparca la seva veu interior per presentar la crònica de dos viatges al Kurdistan, a una zona entre Síria, l'Iraq i Turquia, on els kurds combaten l'Estat Islàmic. Guerra, runa, camps de refugiats i revolució. Finalista a Angulema.  

MCCURRY, NY 11 DE SEPTIEMBRE 2001 Jean-David Morvan i Kim Jung Gi. Diábolo. 23,95 €

Un espectacular híbrid entre còmic i fotografia, i còmic i periodisme, gràcies a la fusió dels dibuixos del sud-coreà Kim Jung Gi i les imatges captades pel reconegut fotoperiodista Steve McCurry -autor de la famosa foto de la noia afganesa d'ulls clars que va il·lustrar la portada de 'National Geographic-, que va donar testimoni dels atemptats de Nova York i ha recorregut zones de conflicte.  

MORTADEL·LO I FILEMÓ. MISÈRIA, LA BACTÈRIA / MISERIA, LA BACTERIAFrancisco Ibáñez. Ediciones B. 12,90 €

Francisco Ibáñez.El creador de '13, Rue del Percebe' ens presenta per primera vegada Bactèria, la dona del professor Bacteri, que com que s'avorria a casa entrarà en nòmina de la T.I.A. per fer tornar bojos la divertida parella de detectius amb els seus desastrosos invents. 

ARENA BLANCA Brandon Sanderson Rik Hoskin i Julius Gopez. Nova. 19 €

'Arena blanca', de Brandon Sanderson, Rik Hoskin i Julius Gopez (Nova, 19 €). Una història inèdita al voltant de l'univers Cosmere, nascut de la imaginació de Brandon Sanderson, prolífic renovador de la fantasia del segle XXI. El còmic és l'inici d'una saga fantàstica ambientada al planeta Taldain, on els poders màgics dels mestres de sorra no poden impedir la seva violenta desaparició.    

ETHER Matt Kindt i David Rubín. Astiberri. 16 €

ETHER Matt Kindt i David Rubín.El guionista de 'Revolver' i 'Super Spy' s'alia amb la mestria del dibuixant d''El héroe', 'Beowulf' i la recent 'Gran Hotel Abismo' per crear un món de màgia i fantasia, Ether. En aquest primer de dos volums, Boone Dias, un explorador interdimensional amb una ment científica, arriba per ajudar a resoldre un crim.    

WATCHMEN. EDICIÓN VINTAGE Alan Moore i Dave Gibbons. ECC Ediciones. 35 €

WATCHMEN. EDICIÓN VINTAGE Alan Moore iDave GibbonsQuè es pot dir sobre 'Watchmen', una premiadíssima obra de culte que va revolucionar el gènere dels superherois, amb guió d'una llegenda viva com Alan Moore i dibuixos de Gibbons. Aquesta edició reuneix de forma individual els 12 capítols de la sèrie original, creada el 1986, en format grapa i en una capsa d'edició limitada.   

ROCO VARGAS. JÚPITER Daniel Torres. Norma. 18 €

 Després de l'èxit de la monumental 'La casa', Daniel Torres recupera el carismàtic aventurer retrofuturista que va crear als anys 80. Aquesta vegada, mentre Roco Vargas està en coma, a la seva ment hi arriben imatges del passat que poden canviar el món. Norma també la publica en edició de col·leccionista, firmada i numerada i amb un quadern de 'storyboards' (35 €). 

RONDA D'IL·LUSTRATS

LAS ALMAS MUERTAS Nikolái Gógol / Alberto Gamón. Nórdica. 34,95 €

Una nova traducció, de Marta Rebón, recupera el clàssic rus de Nikolai Gogol que aquesta cuidada edició vesteix amb les il·lustracions d'Alberto Gamón. La novel·la, publicada el 1842 però que segueix vigent, explica la història d'un petit terratinent, reflex de fins a quin punt pot ser miserable l'ésser humà, que compra pagesos morts per registrar-los com a vius i aconseguir així les terres que es donaven als que tinguessin un nombre determinat de servents. 

CIEN AÑOS DE SOLEDAD Gabriel García Márquez / Luisa Rivera. Literatura Random House. 24,90 €

Per celebrar el 50è aniversari de la publicació de ‘Cien años de soledad’, aquesta edició commemorativa amb llom de tela es presenta enriquida amb delicades il·lustracions inèdites a doble pàgina de Luisa Rivera, totes encunyades amb petites llàgrimes. Aquest volum de l'obra mestra del nobel colombià incorpora una tipografia creada pel seu fill, Gonzalo García Bacha, amb elaborades capitulars d'inici. 

QUEMA LA MEMORIA The New Raemon i Paula Bonet. Lunwerg. 22,90 €

El cantautor Ramón Rodríguez celebra una dècada de The New Raemon (2007-2017) amb aquest cançoner que reuneix les lletres de 84 temes de la banda formant tàndem amb la popular il·lustradora valenciana Paula Bonet. L'artista també col·labora amb el seu particular estil en una nova edició del clàssic ‘Tirant Lo Blanch’ que publica Drassana (19,75), adaptat per al lector d'avui per Josep Vicent Miralles i revisat per l'historiador Vicent Baydal.

ACOSTARSE CON LA REINA Y OTRAS DELICIAS Roland Topor i Pat Andrea. Libros del Zorro Rojo. 19,99 €

Després d'haver donat una nova visió amb les seves il·lustracions del clàssic de Lewis Carrol ‘Alicia en el país de las Maravillas’ en un volum recent, l'artista holandès Pat Andrea torna a posar el seu característic estil grotesc al servei de l'humor negre i el surrealisme del desaparegut cineasta, escriptor i dibuixant francès d'origen polonès Roland Topor, irreverent i corrosiu.  

EL POBLE DORMENT / EL PUEBLO DURMIENTE Rébecca Dautremer. Baula / Edelvives. 21,50 €

Notícies relacionades

Dautremer, una de les millors i més imaginatives il·lustradores actuals, capaç de captivar tant els joves com els adults, fa en aquest àlbum de gran format una molt lliure i somiadora versió de ‘La bella dorment’. Ambientada en una atmosfera de principis del segle XX, el lector trobarà una infinitat de referències al cine, el circ, el jazz o la boxa, fins a descobrir una sorprenent ‘princesa’.

LA PESTE ESCARLATA Jack London / Luis Scafati. Libros del Zorro Rojo. 16,90 €

Després de clàssics de Poe, Bram Stoker, Kafka o Melville, el reconegut il·lustrador argentí versiona una de les obres mestres de Jack London, referent de l'apocalipsi. Els seus dibuixos capten tot l'horror de la història futurista, en què una letal epidèmia de pesta va delmant la humanitat. Seixanta anys després, un dels pocs supervivents recorda a uns joves assilvestrats com era l'antiga societat.