41 relats per a un Sant Jordi solidari

EL PERIÓDICO distribuirà a partir del 20 d'abril el llibre 'Relats curts d'un llarg viatge', que destinarà els seus beneficis a la labor de l'oenagé Save the Children amb els refugiats del Mediterrani

icoy38033758 save the children170412203711

icoy38033758 save the children170412203711

3
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / BARCELONA

EL PERIÓDICO DE CATALUNYA s'ha esforçat des de l'inici de la crisi dels refugiats al Mediterrani per informar veraçment els seus lectors, assenyalar els responsables, denunciar la inacció dels governs i reconèixer el valor dels voluntaris i les organitzacions no governamentals que s'esforcen per pal·liar les conseqüències d'aquesta catàstrofe humana. Però a vegades és possible fer un pas més, passant de la informació al compromís. Ho han fet els 41 autors que han respost a la crida per participar de forma desinteressada en el llibre ‘Relats curts d’un llarg viatge’, destinat a recollir fons per a la tasca d'ajuda als menors rescatats al Mediterrani de Save the Children. I s'hi podran sumar també els lectors d'EL PERIÓDICO, adquirint a partir del dijous 20 d'abril el llibre, que destinarà els seus beneficis a l'oenagé, per 9,95 euros als quioscos.

Save the Children es compromet a fer que els fons recaptats amb la venda d'aquest llibre tinguin un destí clar: “Es convertiran en mantes, aliments, aigua potable, 'kits' de jocs o d'higiene, en tot el que es necessita per alleugerir i donar una mica de calor als milers de persones que rescatem al Mediterrani, per tractar de contribuir a fer que la seva història sigui una mica més digna”.

 “En el cor de la tragèdia dels refugiats trobem les vides truncades de centenars de milers de nens i nenes. Han arribat a Europa fugint del conflicte, la inestabilitat i la persecució a què estan exposats als seus països d'origen. Una part d'ells van emprendre el viatge sols, sense companyia dels seus pares i familiars. Al llarg de la ruta, s'han enfrontat a l'extorsió de les xarxes de traficants, a l'abús sexual, la violència, l'explotació laboral i sexual. Molts viuen des de fa mesos en centres de detenció al continent europeu. Les mateixes institucions europees reconeixen públicament que milers es troben en parador desconegut”, recorda Andrés Conde, director general de Save the Children Espanya.

L'oenagé fundada el maig de 1919 al Regne Unit, després que la mestra Eglantyne Jebb iniciés una campanya en protesta pels patiments dels nens als països vençuts durant la primera guerra mundial, “respon a aquesta crisi al llarg de tota la ruta migratòria, en països d'origen, de trànsit i de destinació. Amb intervencions -enumera Conde- que van des de la provisió del més bàsic per sobreviure en ciutats assetjades dins de Síria, al salvament i rescat en aigües del Mediterrani i a la integració dels nens i nenes refugiats en les societats europees d'acollida”

ELS AUTORS

Els lectors podran col·laborar amb els objectius de Save the Children adquirint el llibre als quioscos a partir del 20 d'abril, però els primers a implicar-se en el projecte han sigut els autors dels 41 textos (Jordi Évole, Javier Cercas, Rosa Montero, Albert Espinosa i Najat el Hachmi, entre ells), que van respondre a la petició d'EL PERIÓDICO i van aportar els seus relats o reflexions de forma desinteressada i en un temps rècord. Van rebre la invitació a sumar-se un ampli ventall d'escriptors: la iniciativa, sorgida de la redacció, incorpora els col·laboradors i periodistes del diari amb obra de ficció publicada, i s'ampliarà a autors reconeguts i escriptors emergents, de gèneres que van de l'assaig a la novel·la històrica o la novel·la negra i representatius tant de la literatura en llengua catalana com en llengua castellana. En tots els casos es manté el text original, en la llengua habitual de creació literària de cadascun. Amb tot, el llibre comença amb un relat molt diferent, el d'un nen afganès d'11 anys, Nadir.

EL PAPER DELS MITJANS

Notícies relacionades

“Amb el deure de proporcionar material veraç al lector perquè conformi la seva pròpia opinió, emergeix l'exigència d'un periodisme compromès, preparat per prendre partit davant les tragèdies i injustícies que consenten o propicien els poderosos. Davant la mort de milers d'éssers humans al Mediterrani, víctimes de la fam, les guerres i la desídia d'Occident, un diari com EL PERIÓDICO no pot quedar-se neutral ni indiferent”, sosté en el seu pròleg al llibre el director d'aquest diari, Enric Hernàndez.

SANT JORDI SOLIDARI

La diada de Sant Jordi, la gran festivitat de la primavera a totes les ciutats i pobles de Catalunya, fusiona des dels seus orígens dos facetes: és el dia del llibre, la gran festa de la literatura i de la lectura, i és el verdader dia dels enamorats a Catalunya. El llibre i la rosa. No obstant, en els últims anys s'han multiplicat les iniciatives que han incorporat una tercera faceta a la festivitat, la solidària, a la qual aquest any se suma EL PERIÓDICO amb el llibre ‘Relats curts d’un llarg viatge’.

41 mirades 

JAVIER REVERTE L'escriptor de viatges tanca el volum amb tres poemes, l'últim d'ells dedicat a un nen sirià.