Bob Dylan recollirà finalment el premi Nobel a Estocolm

El cantant, que actua aquest cap de setmana a Suècia, havia mantingut en suspens l'Acadèmia Sueca fins a l'últim moment

1
Es llegeix en minuts

Bob Dylan rebrà el premi Nobel de literatura aquest cap de setmana a Estocolm, segons ha informat la secretària permanent de l'Acadèmia Sueca, Sara Danius, que dimarts encara no havia rebut cap informació del músic, que actuarà dissabte 1 i diumenge 2 d'abril a Estocolm, ocasió que s'esperava que aprofités.

"La bona notícia és que l'Acadèmia i Dylan han decidit reunir-se aquest cap de setmana. L'Acadèmia li donarà llavors a Dylan el diploma i la medalla del Nobel, i el felicitarà pel premi", ha escrit Danius al seu blog. La secretària ha precisat que el cantautor no pronunciarà una conferència de recepció, requisit obligat per rebre el guardó i la seva dotació econòmica d'una mica més de 800.000 euros i que ha de complir abans del 10 de juny, però que té "raons per creure" que enviarà una versió gravada més endavant.

"La reunió serà petita i íntima, i no hi haurà mitjans de comunicació presents; únicament hi assistiran Dylan i els membres de l'Acadèmia, d'acord amb els desitjos del cantautor", continua el comunicat de Danius.

Bob Dylan va excusar la seva presència a l'entrega dels premis Nobel a Estocolm (i a la conferència prèvia del guardonat amb el Nobel de literatura, i va delegar únicament en Patti Smith que pronunciés unes paraules en representació seva) per l'existència de "compromisos previs". L'excusa va sonar a això, i s'esperava que el músic aprofités el pas de la seva gira per Suècia durant aquests primers dies d'abril.

El músic va ser reconegut amb el Nobel per crear "noves expressions poètiques dins de la gran tradició de la cançó nord-americana", una elecció sorprenent per ser la primera vegada que es premiava un cantautor.

Notícies relacionades

Després d'intentar contactar amb Dylan sense èxit durant diversos dies, l'Acadèmia Sueca va desistir, i un dels seus membres, l'escriptor Per Wästberg, el va qualificar de "rude" i "arrogant", declaracions de què es va desmarcar més tard la institució.

Dylan va acceptar finalment el Nobel i va agrair un premi que l'havia deixat "sense paraules", en conversa telefònica amb Danius. Posteriorment va redactar una nota d'agraïment que va llegir en el seu lloc la seva amiga Patti Smith.