ESPERPENT ALS PREMIS DE HOLLYWOOD

La pel·lícula dels Oscars ja té el seu dolent

El soci de Pricewaterhouse Coopers Brian Cullinan estava tuitejant moments abans de donar el sobre equivocat a Warren Beatty

zentauroepp37481939 file photo  89th academy awards   oscars awards show   holly170228180212

zentauroepp37481939 file photo 89th academy awards oscars awards show holly170228180212 / LUCY NICHOLSON

3
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

L'"error humà" que va provocar la debacle als Oscars té nom i cognom: els de Brian Cullinan, un dels socis de Pricewaterhouse Coopers (PwC), l'empresa auditora que fa 83 anys que tabula els vots dels membres de l'Acadèmia de Hollywood i els manté en secret fins que s'obren els sobres. Cullinan ha quedat assenyalat com el dolent de la mala pel·lícula que es va veure diumenge al Dolby Theater, encara que la trama d'aquest guió té més elements dels que pot semblar a simple vista.

El que va passar davant els atònits ulls del món ja se sap: a Warren Beatty, elegit amb Faye Dunaway per presentar el premi de millor pel·lícula en el 50 aniversari de 'Bonnie and Clyde', li van donar el sobre equivocat (una de les dues còpies del premi a Emma Stone com a millor actriu, perquè hi ha dos sobres en cada categoria, un a cada costat de l'escenari). Quan el va obrir, Beatty va veure que alguna cosa no estava bé (només s'ha de repassar el vídeo i observar el seu gest buscant a l'interior del sobre una altra targeta). Però Dunaway va pensar que feia broma, li va dir "ets impossible" i, quan ell va optar finalment per ensenyar-li la targeta, només va llegir 'La la land'. Durant els següents dos minuts i 25 segons, el món va celebrar (o va lamentar) el triomf del musical, encara que en realitat la victòria era de 'Moonlight'.

ELS PROTOCOLS

L'Acadèmia va enviar poc després de les tres de la matinada un comunicat de disculpa de PwC, que no contestava cap de les moltes preguntes que plantejava el fiasco. Unes hores després, ja dilluns al vespre, l'empresa va emetre un segon comunicat, i ara ja esmentava directament Cullinan pel seu nom com a responsable de l'entrega del sobre. PwC també retreia a Cullinan i a l'altra treballadora de la companyia que s'encarrega dels Oscars, Martha Ruiz, que "no haguessin seguit els protocols per corregir l'error prou ràpidament". A ella no la citaven pel seu nom.

El que PwC no ha explicat és que Cullinan, per a qui aquest era el seu quart any en els Oscars, estava tuitejant instants abans de donar el sobre equivocat a Beatty. De fet, va penjar quatre fotos fetes entre els bastidors durant la cerimònia (que van ser esborrades del seu compte immediatament); l'última, feta tres minuts abans de la històrica ficada de pota, era precisament la d'Emma Stone amb la seva estatueta.

Encara és més inexplicable per què es va trigar tant a resoldre l'error. Tant Cullinan com Ruiz estan obligats a memoritzar els guanyadors abans de la cerimònia; ella va ser qui primer es va adonar que la pel·lícula anunciada com a guanyadora no era la verdadera triomfadora. L'hi va dir a Cullinan i ell va comprovar el sobre que encara tenia en el seu poder, amb la cartolina on hi havia escrit 'Moonlight'. Llavors van avisar el cap d'escenari i els productors de la cerimònia. Però per alguna raó no aclarida ningú es va decidir a actuar i va haver de ser un dels productors de 'La la land' qui va revelar la veritat al món.

NOUS SOBRES

Notícies relacionades

Cullinan es podria haver despistat encegat per la brillantor d'estrelles. El seu cap, Tim Ryan, ha dit a 'Variety' que el soci se sent "fatal" i que "està molt disgustat". I no n'hi ha per menys, encara que al seu error també hi podria haver contribuït el nou disseny dels sobres amb els guanyadors. En els últims anys, el sobre era daurat, amb un adhesiu blanc sobre el qual es llegia en contrastat negre la categoria. Aquest any, els sobres eren vermells amb lletres impreses en daurat; més elegants, potser, però més difícils de llegir.

També dilluns a la nit, l'Acadèmia va emetre un comunicat excusant-se per l'error. "Hem passat l'última nit i tot el dia investigant les circumstàncies i determinarem quines accions són les apropiades", s'hi llegia.