RETORN Als ESCENARIS

Pau Donés: "No m'estic morint, simplement tinc càncer"

El doble compacte '50 palos' sortirà a la venda amb EL PERIÓDICO DE CATALUNYA dissabte que ve, 4 de març

3
Es llegeix en minuts
MARTA CERVERA / BARCELONA

Amb bon aspecte i millor humor (tot i que algun mitjà ja l'ha donat per mort), i amb moltes ganes de tornar als escenaris, Pau Donés ha presentat aquest dilluns el llibre i el disc amb què commemora un doble aniversari: els seus 50 anys de vida i els 20 del seu grup, Jarabe de Palo. I ho ha fet al Gran Teatre del Liceu, on debutarà el 20 de maig en el marc del Festival Mil·lenni, una de les dates més anhelades en el seu retorn a la rutina dels concerts.

"No m'estic morint. Simplement tinc càncer", ha subratllat Donés. Fa tres dies, ell mateix va penjar un vídeo on apareixia cantant per deixar en evidència el mitjà que l'havia liquidat. "De mi han dit que era gai, que tenia la sida, que era jonqui i, l'última cosa, que estava mort. Aquell dia precisament jo estava al concert de Level 42 a Razzmatazz", ha puntualitzat amb divertida resignació.

El doble àlbum '50 Palos' sortirà a la venda en exclusiva amb EL PERIÓDICO DE CATALUNYA al preu de 14,95 euros el 4 de març. "El disc recull l'essència de Jarabe de Palo i, com el llibre, mostra el que han donat creativament aquests dos últims anys", diu, al·ludint a un període marcat per una lluita contra el càncer que l'ha portat a reflexionar sobre la seva vida. Moltes d'aquestes idees apareixen als 50 capítols breus de '50 palos… y sigo soñando' (Planeta), un llibre autobiogràfic. "Per a algú dislèxic com jo, escriure'l no ha sigut fàcil", admet. Hi ha una mica de tot: "Parla d'amor, tristesa, èxit, fracàs, sexe, de la dona i de l'home".  

'HUMO', UNA CONFESSIÓ 

'50 Palos' només inclou una composició nova, 'Humo'. "Una cançó dura", confessa l'autor. "Va sortir de sobte, com em va passar amb 'La Flaca'". És una cançó d'amor, però en aquesta ocasió, apunta, "la meva estimada era la vida, una vida que se m'anava". El tema obre una col·lecció que reuneix algunes de les peces més significatives de la seva carrera en versions una mica diferents; "més serioses", precisa el cantant, que les ha arranjat amb vents, piano, un 'set' de percussió i metalls. A la gira, però, presentarà aquests 21 'oldies' amb format de piano, percussió, violoncel i contrabaix, i ell al capdavant, a la veu i la guitarra.

La sèrie de concerts s'obrirà el 18 de març a Mèxic DF, al Festival Vive Latino. Al maig recorrerà Espanya, i al juny, la costa est dels EUA, per tornar a Espanya (amb un salt a Itàlia) al juliol i l'agost, en aquesta ocasió amb una banda elèctrica. El setembre travessarà de nou l'Atlàntic per tocar a Llatinoamèrica abans d'acabar l'any en sales de la costa oest dels EUA. Serà una gira diferent, on s'haurà de cuidar i compaginar els concerts amb les consultes i el tractament mèdic.

SENSE SORTIR DE NIT

Notícies relacionades

"El meu germà Marc estava espantat. '¿És que no aprens? Has de parar', em va dir. Però anar de gira és fantàstic, gairebé com anar de vacances: vaig en avió, estic en magnífics hotels i canto, que és el que més m'agrada en aquesta vida. El que no podré fer és sortir de nit després", diu. Cuidar-se forma part de la lluita contra el "cranc", com ell ha batejat la malaltia amb què conviu i que espera ajudar a desestigmatitzar.

El públic té ganes de retrobar-se amb Donés. Ja s'han venut el 92% de les entrades per a la cita barcelonina del 20 de maig i s'està buscant una nova data al Liceu per al desembre o el gener vinents. Malgrat els molts records que evocaran les seves antigues cançons, assegura que en la seva nova gira no hi haurà nostàlgia. "La meva vida i els meus somnis són el present. No vull perdre el temps".