ERROR MONUMENTAL

¿Qui són els culpables de l'error dels Oscars?

Brian Cullinan i Martha Ruiz, de l'auditoria PrincewaterhouseCoopers, han sigut assenyalats com a responsables del terrible error que va marcar la cerimònia

jgarcia37477220 hollywood  ca   february 26   l r  representatives from pric170227170044

jgarcia37477220 hollywood ca february 26 l r representatives from pric170227170044 / Christopher Polk

3
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / BARCELONA

Un desenllaç digne de les millors pel·lícules de Hollywood. Inesperat i desconcertant. La guinda de la gala dels Oscars 2017 va arribar quan Warren Beatty i Faye Dunaway ('Bonnie & Clyde') van atorgar erròniament l'estatueta de millor pel·lícula a ‘La la land’, un moment que ha incendidat les xarxes socials i que ha sigut batejat com ‘el warrentazo’. Amb el productor del musical, Fred Berger, a sobre de l'escenari pronunciant els primers agraïments del discurs d'acceptació, es va revelar el fenomenal error: ‘Moonlight’ era la verdadera vencedora.

“It’s no joke!” (“No és broma”), repetia Beatty desconcertat, i tot seguit Jordan Horowitz, productor de ‘La la land’, mostrava la targeta real a la càmera. Les mirades atònites de l'elenc del musical i de tot Hollywood es van clavar en uns dissortats ‘Bonnie & Clyde', però... ¿qui era realment el responsable del desori?

PERIPÈCIES CONFIDENCIALS

Brian Cullinan i Martha Ruiz, de la consultora PrincewaterhouseCooperssón els únics al món amb el privilegi de conèixer els noms dels guanyadors abans de la gala. Des de fa més de 70 anys, l'Acadèmia de Hollywood entrega les paperetes amb els vots finals a la consultora el dimarts previ, que s'encarrega d'escrutar-les manualment sota un acord de confidencialitat. El recompte està únicament en mans de Cullinan i Ruiz, els dos membres de la consultora que fa quatre i dos anys, respectivament, que fan aquesta feina.

Les targetes guanyadores s'imprimeixen per partida doble i es fiquen en sobres. Cada custodi es dirigeix al Dolby Theater amb els 24 sobres dels guanyadors dins d'un maletí. Fins i tot agafen rutes diferents i secretes, sota vigilància policial, per evitar imprevistos.

REUTERS / MIKE BLAKE

Els maletins de Martha Ruiz i Brian Cullinan amb el nom dels guanyadors dels Oscars.

La dinàmica de la nit comença per Ruiz i Cullinan situats un en cada extrem de l'escenari amb els 24 sobres a la mà. Si el presentador d'una categoria surt per l'esquerra, se li entregarà aquell sobre, mentre que l'embolcall bessó de la seva dreta serà destruït.

I aquí és on hi va haver l'error. Beatty i Dunaway, que donaven el guardó a millor pel·lícula per commemorar els 50 anys de ‘Bonnie & Clyde’, tenien al seu lloc el sobre del premi anterior: el de millor actriu de repartiment, per a Emma Stone (‘La la land’). Encara que l'actriu conservava la targeta guanyadora, la seva parella no havia sigut rebutjada i va portar a la ja mítica confusió. Això explica la cara de sorpresa de Warren al llegir el resultat, quan va comprovar l'interior del sobre dues vegades i va buscar en Dunaway una segona opinió. "No intentava ser divertit”, va confessar l'actor.

"Demanem perdó sincerament a 'Moonlight', 'La la land', Warren Beatty, Faye Dunaway i als espectadors dels Oscars per l'error que va ser comès durant l'anunci de l'Óscar a la millor pel·lícula", va expressar l'auditora PwC en un comunicat hores després del disbarat.

LLARGA TRAJECTÒRIA 

Notícies relacionades

Brian Cullinan és president del Consell d'Executiu de PwC als Estats Units i membre del consell mundial de la firma. Definit com a “soci de PwC i molt semblant de cara a Matt Damon” des de la consultoria, és el soci principal de l'Acadèmia de les Arts i les Ciències, on té la tasca anual de controlar la votació dels Oscars des del 2014. Segons la companyia, acumula “més de 30 anys d'experiència en el sector de la comptabilitat, auditoria i assessorament tècnic empresarial per a clients multinacionals”.

Martha Ruiz, per la seva part, encara que és una veterana de la cerimònia amb gairebé 20 anys d'experiència, va començar a controlar la votació fa només dos anys. La seva especialitat és el “compliment tributari i els serveis d'assessorament”, segons la companyia, i destaca com “la primera dona llatina” que es posiciona en un alt càrrec de la cerimònia.