ELS PREMIS DE L'ACADÈMIA DE HOLLYWOOD

Els 10 grans oblidats dels Oscars 2017

Coneguem els actors, directors i pel·lícules que podien haver estat nominats però, contra pronòstic, no ho van ser

amy-adams-and-jeremy-renner-feature-in-new-arrival-posters jrj7

amy-adams-and-jeremy-renner-feature-in-new-arrival-posters jrj7

4
Es llegeix en minuts
Nando Salvà

N’hi va haver que es van passar mesos detectant patrons i escoltant rumors i, tot i així, no van aconseguir encertar de ple la llista d’aspirants a emportar-se l’Oscar 2017. No hi ha uns criteris clars –els mèrits artístics compten, però poc– i, per això, generen morbo tant els que han estat nominats com els que ho podrien haver estat però no ho van ser. Coneguem aquests últims.                                                                                      

EL SILENCI A 'SILENCIO'

Martin Scorsese, el més gran cineasta americà viu, completa la que potser és la seva obra magna, ¿i l’Acadèmia l’ignora? És lleig. No és difícil entendre per què aquesta odissea religiosa no va encantar els qui voten: Silencio és un film demolidor, i molt llarg. Però això no justifica que aspiri només a la millor fotografia. ¿Com és possible que fins i tot la lamentable Passengers tingui més nominacions?


ON ÉS AMY ADAMS?

Hollywood adora Amy Adams (l’han nominat cinc cops), però tot i que La llegada suma vuit candidatures, a ella, en el seu dia considerada la rival a batre, li han ensenyat la sortida. I això que és l’ànima de la pel·lícula. En el seu lloc, entre les actrius protagonistes nominades veiem, una altra vegada, Meryl Streep. Missatge per als acadèmics: La Streep no necessita ser nominada cada any.


L'ESTRANY CASO DE 'SULLY'

Té un director, Clint Eastwood, a qui l’Acadèmia sempre ha tractat bé, i un protagonista, Tom Hanks, a qui el carisma li vessa de les butxaques. ¿Per què, llavors, Sully només aspira a un Oscar, i tècnic? Potser perquè recrea un accident d’avió sense morts i, per tant, hi falta drama. En tot cas, una dada: Hanks té dues estatuetes, però no el nominen des de fa 16 anys. Molt estrany.


POC AMOR PER 'LOVING'

És cert que Ruth Negga va obtenir un lloc a la final pel títol de millor actriu, però Loving no competeix per res més, tot i ser una classe de cine que apassiona als acadèmics: és una història d’època que parla d’un fet socialment rellevant i inclou grans interpretacions. Potser algun discurs melodramàtic més i alguns violins extra en la banda sonora haurien augmentat les seves opcions.


PABLO LARRAÍN, UN 'OUTSIDER'

Qui el conegui sabrà que el treball de Natalie Portman a Jackie no lluiria tant si no fos perquè ell estava al darrere de la càmera. Però és que a més de Jackie Larraín va dirigir un altre antibiopic, Neruda, i la seva  absència en la llista de candidates clama al cel. Per una altra banda, com més temps tardi el xilè a fer la mena de cine que Hollywood premia, millor per a ell… i per a nosaltres.


BOICOT A 'EL NACIMIENTO DE UNA NACIÓN'

Tan bon punt va debutar a Sundance, els experts van imaginar El nacimiento de una nación envoltada d’estàtues daurades. Després va sortir a la llum que el seu director, Nate Parker, havia estat embolicat en un cas de violació. Les explicacions que va donar van ser esquives. ¿Resultat? A Parker no se l’espera ni a la gala d’aquest any ni a les dels pròxims deu. ¿Qui va dir que el més important són les pel·lícules?


NI RASTRE DE BUSCANT A DORY

Hi va haver un temps en què la candidatura de Pixar a la categoria de millor pel·lícula d’animació es donava per sobreentesa. Ja no. La seqüela del primer llargmetratge que va donar un Oscar als estudis ha sigut ignorada en benefici, entre d’altres, de petites obres estrangeres com 'La tortuga roja' o 'La vida d'en Carbassó'. Sigui quin sigui el motiu, per a Pixar és un senyal: cal posar-se les piles.


ADAM DRIVER, EN UNA ALTRA LLIGA

Adam Driver és un actor extraordinari, i l’últim any ha ofert les dues millors interpretacions de la seva carrera. Però una d’elles viatja a bord de 'SilenciOo', que l’Acadèmia va decidir guixar de la seva llista; i en el cas de l’altra, que ocupa el centre d’aquesta meravella anomenada 'Paterson', tenia l’estadística en contra seu: mai abans un actor ha sigut nominat per donar vida a un conductor d’autobús.


'DEADPOOL', UN ALTRE ANY SERÀ

Notícies relacionades

L’ampliació del nombre d’aspirants a l’Oscar a millor pel·lícula es va fer per afavorir la inclusió de títols de vocació més comercial. Com ara aquest. I, si de fet només és qüestió de temps que el cine de superherois es coli entre les candidatures en la categoria reina, era poc probable que l’Acadèmia concedís aquest honor a una pel·lícula com 'Deadpool', que inclou acudits de caques.


'ANIMALES NOCTURNOS', UNA I GRÀCIES

la seva absència en les principals candidatures ho va ser en el seu dia la seva presència a les apostes. Tot i que al festival de Venècia la van aplaudir amb ganes, la crítica i el públic li han fet el (poc) cas que mereixia. Tot i així, entre els nominats a millor actor de repartiment hi ha Michael Shannon, l’únic salvable. A vegades l’Acadèmia l’encerta.