Multa als rapers Pablo Hasél i Ciniko per un vídeo contra l'alcalde de Lleida

La jutge condemna els autors a pagar 540 euros per la peça 'Menti.ros', en què es pot sentir 'Et mereixes un tret', en lloc dels 15 mesos de presó per amenaces que demanava el fiscal

37081633 60

37081633 60

2
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / LLEIDA

Una jutge de Lleida ha condemnat a pagar una multa de 540 euros el raper Pau Rivadulla, conegut com a Pablo Hasél, i a la mateixa quantitat el cantant Eloi Yebra, conegut com a Ciniko, per haver penjat a Youtube un vídeo titulat 'Menti-ros' que fa referència a l'alcalde de Lleida, el socialista Àngel Ros, amb una cançó en què es pot sentir: "Et mereixes un tret", segons la sentència a què ha tingut accés Europa Press.

La sentència assenyala que les expressions utilitzades contenen "una enorme càrrega ofensiva i violenta que en cap cas poden tenir empara en la llibertat d'expressió" i afegeix que sense desconsiderar la gravetat de les expressions s'entén que no concorren els requisits legalment previstos per considerar-les delicte d'amenaces. Finalment, Hasél i Ciniko han sigut condemnats per una falta lleu de falta de respecte a l'autoritat, "amb ànim de perjudicar l'autoritat de l'alcalde".

El fet d'estar pendent de sentència no ha restat virulència a les xarxes a Hasél, que fa uns dies va desitjar que la plantilla del Betis morís en un accident d'avió pel seu suport al davanter ucraïnès suposadament neonazi Roman Zozulya.

Hasél també s'ha assegut al banc dels acusats pel tema 'Juan Carlos el Bobón', acusat d'injúries a la Corona, i el 2014 va ser condemnat per l'Audiència Nacional a dos anys per enaltiment del terrorisme per lletres en què apareixen frases com 'no em fa pena el teu tret a la nuca' o 'mereix que exploti el cotxe de Patxi López'.

'MENTI.ROS'

En el judici sobre el vídeo 'Menti-ros', que es va celebrar el 23 de novembre, la Fiscalia de Lleida va plantejar al jutge dues possibilitats, que considerés la cançó un delicte d'amenaça, pel qual va demanar un any i tres mesos de presó, o bé falta de respecte a l'autoritat, pel qual sol·licitaria 1.800 euros de multa.

L'alcalde va declarar com a testimoni i va explicar que el desembre del 2014, sense posar denúncia, va demanar a la Fiscalia que investigués el vídeo de la cançó amb lletres com aquesta: "Àngel malparit, et mereixes un tret, t'apunyalaré, m'has arruïnat, t'arrencaré la pell a tires".

Notícies relacionades

"Em vaig sentir amenaçat, intimidat no només per mi mateix sinó des del punt de vista de la meva família", va dir en el judici Ros, en què també va assenyalar que ell està acostumat a la sàtira de programes com el programa de TV3 'Polònia' i sap distingir la sàtira de l'amenaça.

El programa també va servir d'argument a Hasél, que va afirmar: "Jo també vull referir-me a 'Polònia', més d'una vegada s'ha tirat un polític per la finestra, o se l'ha assassinat i en cap ocasió s'ha portat a judici el director o els actors". Els acusats van sostenir que la seva era una cançó de denúncia social en to satíric.