EL NOU ANY CULTURAL

Les 10 noves sèries que has de veure el 2017

El retorn de 'Twin Peaks', una nova odissea de 'Star Trek' i algunes comèdies personals, entre el més prometedor de l'any que acaba de començar

twin-peaks

twin-peaks

7
Es llegeix en minuts
Juan Manuel Freire
Juan Manuel Freire

Periodista

Especialista en sèries, cinema, música i cultura pop

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Amb la recent arribada al nostre país de HBO Amazon Prime, el paisatge amb què molts serièfils somiaven des de fa temps és una realitat: un accés fàcil i de qualitat a una oferta global que, lluny d’apagar-se, només ha millorat en els últims temps. El 2016 va ser, possiblement, el millor any de sèries que es recorda (van sortir centenars de títols i molts d’ells són excel·lents), i el 2017 arriba amb ganes de superar-ho i tot.

El paisatge és realment vast, complex i inabastable. Ni tan sols deixant de dormir es pot estar al dia. La televisió (o el cinema distribuït a través de la petita pantalla) s’ha convertit en una opció a considerar per a directors i actors no en retrocés, sinó en un moment feliç de les seves carreres; vegeu el repartiment de Big little lies, aposta forta de HBO per a la primavera. És plataforma per a entreteniments canònics, però també visions personals, en particular en el cas de Netflix, que no sembla interferir en excés en les voluntats del creador. La millor comèdia no es troba ara a les sales de cine, sinó a l’obra d’una pila de cervells que volen crear la seva pròpia Louie.

En els pròxims mesos veurem de tot i molt bo. A sota hi podeu trobar una selecció de 10 títols entre els més prometedors. I el millor, o el pitjor, per al nostre son, és que hi haurà beneïdes sorpreses arribades pràcticament del no-res, com l’any passat Stranger things. 

'TABOO'. Hi haurà sang

Tom Hardy protagonitza (i és responsable de la idea juntament amb el seu pare, el novel·lista Chips Hardy) aquesta minisèrie de FX i BBC One, un drama d’època brut i intens. En el període de la regència del Regne Unit (el comprès entre el 1811 i el 1820), un home donat per mort arriba a Londres des de l’Àfrica per quedar-se amb el que queda de l’imperi transportista del seu pare i provar de fer-se una nova vida. No li serà fàcil: hi haurà venjança, traïció i conspiració. Hi haurà sang. I el que hem dit, molta brutícia, al contrari que en tantes sèries d’època de superfícies impol·lutes i daurades. Dirigeix els primers quatre capítols (de vuit) Kristoffer Nyholm, firmant de la versió original danesa de The killing. Es podrà veure a HBO a partir de dissabte, 7 de gener.


'SNEAKY PETE'. Estafador amb encant

Als Emmy del 2014, Bryan Cranston va dedicar el premi al millor actor per Breaking bad a tots els Sneaky Petes (o malandrins) del món. «Així era com em deia la meva família, aquest era jo», ens explicava fa poc en una entrevista. I així ha titulat una sèrie ideada i coproduïda per ell mateix sobre un estafador que, acabat de sortir de la presó, s’apropia de la identitat de qui va ser el seu company de cel·la i entra a formar part de l’empresa de fiances familiar. Ve de gust només pel repartiment: a més de Ribisi també hi són Marin Ireland, Margo Martindale i el mateix Cranston com a cap criminal. I inspira confiança que el seu showrunner sigui Graham Yost, creador de Justified. Amazon Prime l’estrenarà el 13 de gener als EUA (a Espanya, per determinar).


'LEGIÓN'. Una altra classe de (super)heroi

No anem justos de ficcions superheroiques, ni al cine ni a la tele, però Noah Hawley (Fargo) ha promès una cosa diferent i única amb aquest spin-off de X-Men al voltant de David Haller (Dan Stevens), un jove presumptament esquizofrènic de qui els problemes i les anades i vingudes que fa als hospitals es deriven en realitat de la seva condició mutant (és fill del Professor X). Segons els primers avanços, la promesa de diferència sembla complerta: els efectes especials són gairebé de nivell cinematogràfic, la paleta de colors és atrevida i més lluminosa de l’habitual i la direcció (del mateix Hawley) és d’una sofisticació insòlita. Una mica menys promet Iron Fist, la quarta sèrie de Marvel en aliança amb Netflix. Legión aterrarà a Fox el 13 de febrer.


'BIG LITTLE LIES'. El poder de les estrelles

Els temps en què les estrelles del cinema anaven a la televisió perquè no quedava cap més remei eren altres temps. Reese Witherspoon, Nicole Kidman Shailene Woodley s’han traslladat als regnes de HBO perquè dona prestigi, no en resta. Creada pel veterà David E. Kelley (Ally McBeal) i dirigida per Jean-Marc Vallée (que ja va treballar amb Witherspoon a Alma salvaje), Big little lies gira al voltant de tres mares de la mateixa guarderia, els seus secrets i mentides, i el crim en què acabaran participant. Les preguntes són, entre d’altres, com i per què. Com de costum, Vallée treballa amb el director de fotografia Yves Bélanger, cosa que promet unes imatges d’aquelles que esquerden el cor. Arribarà de la mà de Fox el 20 de febrer.


'TWIN PEAKS'. Reobre el Double R

Qualsevol revival acostuma a despertar desconfiança, i si és molt estimat, una cosa pitjor: la por. ¿La seqüela (no remake) de Twin Peaks podrà reproduir la màgia original? Els membres més valuosos de l’antic equip, com a mínim, hi són: David Lynch, a la direcció (dels, en aparença, 18 episodis); Mark Frost (acaba de publicar un llibre pont com a aperitiu), com el seu soci creatiu; gran part del repartiment original (Kyle MacLachlan repeteix com a protagonista); Angelo Badalamenti, a la música… ¡Fins i tot s’utilitzarà l’antic cafè Double R! Hi ha por, però també ansietat positiva. Potser només s’haurà d’esperar fins a l’abril, si ens refiem d’una certa foto d’un calendari de Showtime que circula per la xarxa. L’emetrà Movistar Series, però encara no hi ha data.


'STAR TREK: DISCOVERY'. Una nova esperança

La primera sèrie de Star Trek des de Star Trek: Enterprise, conclosa el 2005, vol fer honor al llegat progressista de la franquícia. El creador Gene Roddenberry segurament hauria aprovat l’elecció d’una capitana negra (Sonequa Martin-Green, que dona vida a Sasha a The walking dead) i la inclusió, tota una raresa, d’un personatge gai (l’oficial científic Stamets, encarnat per Anthony Rapp). Situada una dècada abans de la primera sèrie, Star Trek: Discovery seguirà el camí de la nau del títol per abordar un succés esmentat durant la història de la saga, però poc explorat fins avui. Un dels seus creadors és Bryan Fuller (Hannibal), treballat a principis de la dècada passada a Star Trek: Voyager. L’estrena està prevista per al maig a Netflix.


'SEARCH PARTY'. Mil·lennistes investigadors

Si en el paisatge urbà i afectiu de Girls s’hi colés el misteri d’una desaparició, el resultat seria molt semblant a Search party, sorpresa de la recta final del 2016 als EUA. TNT estrenarà aquí, tant de bo que tard o d’hora, aquesta comèdia detectivesca creada pel duo format per Sarah-Violet Bliss Charles Rogers (Fort Tilden) i la força motriu de l’humor ianqui Michael Showalter. Al capdavant del repartiment hi ha Alia Shawkat, revelada com la cosina de Michael Cera a la telecomèdia Arrested development i també guitarrista del grup hardcore de Green room. Mentre busca una coneguda que s’ha esfumat completament de Brooklyn, el seu personatge sembla estar-se buscant a si mateixa. La data en què començarà a emetre’s encara s’ha de determinar.


'I LOVE DICK'. El desig femení

La novel·la de culte de Chris Kraus, aquí publicada per Alpha Decay com Amo a Dick, semblava infilmable. Però el pilot estrenat a l’agost insinua que la directora Jill Soloway (Transparent) i la dramaturga Sarah Gubbins han trobat la forma de convertir aquesta novel·la epistolària tan interna, i amb molt de crítica cultural, en una sèrie atractiva no només per a adeptes de Kraus. La gran Kathryn Hahn hi encarna una cineasta frustrada (a molts nivells); Kevin Bacon, l’acadèmic objecte del seu desig, i Griffin Dunne, el marit convertit per la seva dona en còmplice d’una missió de seducció impossible. De la mateixa Soloway arribarà durant el 2017 la quarta temporada de Transparent. I Love Dick s’emetrà a Amazon Prime, però encara no té data.


'LE BUREAU DES LÉGENDES'. Doble i triple vida

Notícies relacionades

Éric Rochant, el director i guionista de l’excel·lent Els patriotes, està darrere d’aquesta sèrie de Canal+ que remet a la plorada Rubicon per la seva visió quotidiana i sense efectismes de l’espionatge. Com en aquella, s’aborden els aspectes més prosaics d’una agència d’intel·ligència, així com els costos sentimentals de tenir dos o tres noms diferents. És el cas de Debailly (un fantàstic Mathieu Kassovitz), el nom del qual en clau és Malotru i que es va fer passar per un tal Paul Lefèbvre, professor de lletres, per reclutar possibles informants a Síria. Durant l’estada en aquella zona, va cometre l’error d’entaular una relació sentimental a la qual dona més importància de la que ha admès a l’oficina. També a Movistar Series i també sense data.


‘VERGÜENZA’. Comèdia incòmoda

«Per nosaltres la vergonya és compartir l’angúnia que fa veure altres persones intentant ser fantàstiques… Quan no ho són», ha dit Juan Cavestany sobre la idea de base de la sèrie que ha creat, escrita i dirigida amb Álvaro Fernández-Armero. En aquesta comèdia incòmoda, que no costa imaginar emparentada amb Larry David, Javier Gutiérrez Malena Alterio interpreten una parella amb una estranya habilitat per fer el ridícul davant dels seus amics i quedar en posicions bastant incòmodes. Coneguda la capacitat de Cavestany per treure suc còmic de l’estranyesa quotidiana, Vergüenza pot ser un dolorós gaudi. S’estrenarà durant el segon semestre de l’any, com La zona La peste, més producció pròpia amb bon pedigrí de Movistar Series.

Els retorns

També serà, avisem, un any de seriosos comiats: s'acaben 'Rectify' (T4, Sundance, 12 de gener), 'Girls' (T6, HBO i Movistar Series, 12 de febrer) o 'The Leftovers' (T3, HBO, abril).