GUARDÓ

El Nacional de Teatro premia la "passió" de Concha Velasco

El jurat destaca el "moment de plenitud artística" de l'actriu

 

  / EFE / J. J. GUILLÉN

2
Es llegeix en minuts
EUROPA PRESS / MADRID

L'actriu Concha Velasco ha obtingut el Premio Nacional de Teatro, que concedeix anualment el Ministeri d'Educació, Cultura i Esport i està dotat amb 30.000 euros. El jurat ha concedit aquest guardó a Velasco "pel seu moment de plenitud artística i per la passió, valentia i excel·lència amb què aborda papers tan complexos com els últimament interpretats a 'La vida por delante', 'Hécuba', 'Olivia y Eugenio' i 'Reina Juana". El jurat també ha volgut ressaltar "la seva figura com a referent de l'escena i el magisteri que durant la seva carrera ha exercit sobre les noves generacions".

Concha Velasco (Valladolid, 1939) és una actriu reconeguda de llarga trajectòria en cine, teatre i televisió. Des de molt jove va estudiar ballet clàssic, dansa espanyola, solfeig al Conservatori Nacional de Música i Dansa de Madrid, i Art Dramàtic entre els 10 i els 20 anys. Premiada pels professionals del sector, per la crítica i el públic en nombroses ocasions, entre els seus guardons més recents destaquen la Medalla d'Or al Mèrit al Treball el 2009, el Premi de l'Acadèmia de Televisió a Tota una Vida 2009 o el Goya d'Honor 2012, el Premi Tota una Vida de la Unió d'Actors 2011.

DEBUT A LA REVISTA

Juntament amb el cine, el seu màxim prestigi professional l'ha aconseguit en el teatre. Va debutar a la revista '¡Ven y ven al Eslava!' (1959), escrita i dirigida per Luis Escobar, seguida per títols com 'Los derechos de la mujer' (Alfonso Paso, 1961), 'The boyfriend', musical dirigit per Luis Escobar el 1962, 'Las que tienen que servir' (Alfonso Paso, 1962), 'Don Juan Tenorio' (dirigida per Luis Escobar el 1964), 'Yo me bajo en la próxima ¿y usted?' (1981) i 'Mata-Hari' (1983), dos musicals escrits i dirigits per Adolfo Marsillach, 'La Truhana' (musical d'Antonio Gala i Juan Cánovas, dirigit per Miguel Narros el 1992) o el famós musical de Broadway 'Hello, Dolly!', dirigida per José Carlos Plaza el 2001.

Notícies relacionades

Els seus últims treballs han sigut 'La vida per delante' el 2009, de Romain Gary, dirigida per Josep Maria Pou; el musical autobiogràfic 'Yo lo que quiero es bailar', escrit per Juan Carlos Rubio i dirigit per Josep Maria Pou el 2011; 'Hélade', que va inaugurar el Festival de Mèrida el 2012 dirigida per Joan Ollé; 'Hécuba de Eurípides', dirigida per José Carlos Plaza el 2013, i 'Olivia y Eugenio', dirigida per Juan Carlos Plaza. Actualment està de gira per Espanya amb 'Reina Juana', dirigida per Gerardo Vera, i escrita pel director del Centro Dramático Nacional, Ernesto Caballero.

El jurat ha estat presidit per la directora general de l'Institut Nacional de les Arts Escèniques i de la Música (INAEM), Montserrat Iglesias, i amb la subdirectora general de teatre de l'INAEM, Cristina Santolaria, com a vicepresidenta.