ERA MEMBRE DE LA RAE

Mor el dramaturg Francisco Nieva

L'acadèmic, autor d'obres de teatre, novel·les i assajos, ha traspassat al seu domicili de Madrid als 91 anys

 

  / EFE / DIEGO GÓMEZ

1
Es llegeix en minuts

El dramaturg Francisco Morales Nieva ha mort aquest dijous als 91 anys al seu domicili de Madrid, segons ha informat la Real Academia Española (RAE).

Nieva, nascut a Valdepeñas (Ciudad Real) el 29 de desembre de 1924, ocupava la cadira 'J' de la RAE des del 29 d'abril de 1990, quan va prendre possessió amb el discurs titulat 'Esencia y paradigma del 'género chico'.

Catedràtic d'Escenotècnia de la Reial Escola Superior d'Art Dramàtic i doctor honoris causa per la Universitat de Castella-la Manxa (2001), Francisco Nieva, les memòries del qual s'han publicat amb el títol 'Las cosas como fueron' (2002), és autor de més d'una trentena de peces teatrals, així com de novel·les i assajos. 

Articulista habitual en els mitjans de comunicació, va dirigir, a més de les seves pròpies creacions, adaptacions de clàssics com Miguel de CervantesBenito Pérez Galdós i Agustín MoretoDramaturgpintor i escenògraf, compta al seu currículum amb guardons de la talla del premi Polignac de França (1963), el Premio Nacional de Teatro (1979) pel seu treball a 'Los baños de Argel', de Miguel Cervantes, o el premi Príncep d'Astúries de les lletres (1992), el primer que va reconèixer a un autor teatral.

A més, ha sigut guardonat amb el premi Mariano de Cavia de periodisme (1991) per '¡Música, maestro!', el Premio Nacional de Literatura Dramática (1992) per 'El manuscrito encontrado en Zaragoza' de Jan Potocki, la Medalla d'Or a les Belles Arts (1996), el premi Max de les arts escèniques (2011) i el premi Valle-Inclán (2011) per 'Tórtolas, crepúsculo y telón'.

Entre els seus textos narratius hi figuren 'El viaje a Pantaélica' (1994), 'Granada de las mil noches' (1994), 'La llama vestida de negro' (1995), 'Oceánida' (1996) i 'Carne de murciélago' (1998). Les seves obres completes (2007) han sigut recollides en dos toms.

Notícies relacionades

El 2015, es va estrenar al Teatro María Guerrero de Madrid la seva obra 'Salvator Rosa' o 'El Artista' el 27 de febrer i mesos després, el 12 de novembre, es va presentar al Centro de Arte Moderno de Madrid 'Teatrillo furioso', llibre que reuneix les obres 'Farsa y calamidad de Doña Paquita de Jaén' i 'La misa del diablo0. Publicat per Del Centro Editores en una tirada única de cent exemplars firmats pel mateix Nieva, aquest volum inclou, així mateix, quinze dibuixos inèdits de l'autor.

El president de la RAE, Darío Villanueva, ha traslladat les condolencesDarío Villanueva per aquesta mort en nom de tota la institució acadèmica a través de Twitter.

Temes:

Obituaris