'Timeless', la sèrie acusada de plagi per 'El Ministerio del Tiempo', debuta als EUA

El primer capítol es veurà aquest dimarts a Espanya (Movistar Series Xtra)

 

  / MOVISTAR

2
Es llegeix en minuts
IDOYA NOAIN / NOVA YORK

Si es pogués viatjar en el temps, els responsables d''El Ministerio del Tiempo' possiblement se n'anirien a l'abril de l'any passat, quan en el mercat televisiu a Cannes van presentar a una agència de Beverly Hills la seva sèrie amb la idea d'explorar una versió nord-americana. Així podrien canviar el que ha passat des d'aleshores, que els ha portat a posar una demanda de plagi davant els tribunals dels Estats Units. Però aquests viatges temporals només es poden fer en la ficció i aquest dilluns, a la cadena NBC, ha debutat 'Timeless', la sèrie denunciada.

Segons el que s'ha vist al primer capítol, que els espanyols podran seguir aquest dimarts a Movistar Series Xtra, de paral·lelismes no en falten. A 'Timeless' no hi ha portes, sinó una màquina que permet viatjar pel temps. I encara que aquesta màquina ha sigut desenvolupada per una empresa privada (Mason Industries), també és el govern (en el cas de la sèrie nord-americana el Departament de Seguretat Nacional) qui fitxa un trio de civils per a aquests viatges que han de preservar la història.

També com a la sèrie espanyola, aquest grup el formen una dona que prové del món acadèmic i dos homes, encara que a 'Timeless' tots tres procedeixen de la mateixa època. I un dels homes, com a 'El Ministerio del Tiempo', ha perdut la seva dona.

TRES PERSONATGES

A l'episodi pilot de 'Timeless' es coneix aquests tres personatges: Lucy Preston (l'actriu Abigail Spencer) és una professora d'història amb una mare malalta i una germana; Rufus Carlin (Malcolm Barret) és un informàtic negre que treballa a Mason Industries i Wyatt Logan (Matt Lanter) és un antic soldat. I tots tres són reclutats per a la seva primera missió, que les primeres escenes que obren l'episodi han situat: l'accident del zepelí alemany Hindenburg, que es va incendiar quan estava apunt d'aterrar a Nova Jersey el maig del 1937.

La intervenció de l'equip es fa necessària després que Garcia Flynn (Goran Visnjic) robi la màquina del temps, cosa que forçarà el trio a seguir els seus passos en un prototip de la màquina, batejat 'el salvavides'. Sense desvelar la trama del primer episodi, es pot avançar que Flynn serà el dolent recurrent (un altre paral·lelisme amb 'El Ministerio del Tiempo'). I també serà qui s'encarregarà de sembrar el dubte en el personatge de Lucy Preston (i en l'espectador) que potser no és or tot el que llueix, o bé tot el que és governamental o empresarial.

HUMOR I 'POP CULTURE'

Notícies relacionades

'Timeless', que porta la firma d'Eric Kripke i Shawn Ryan, està esquitxada de bromes anacròniques i referències de 'pop culture', i també té les seves particularitats. En el pilot, per exemple, s'obre una trama complexa en què es crea una història alternativa. I una altra de les més grans és el personatge de Rufus, que permet fer una mirada als EUA a un tema tan complex com el racisme sense negar-li un prisma d'humor. Com diu en el primer episodi el personatge, "sóc negre, no hi ha literalment un lloc en la història d'Amèrica que sigui fabulós per a mi".

Encara que la demanda que van presentar els espanyols el 27 de setembre segueix el seu curs, de moment una de les seves reclamacions, que es prohibís la distribució de 'Timeless', incloent-hi el pilot, ha caigut en sac foradat. I per ara tira endavant el camí d'aquesta sèrie, que ha rebut crítiques acceptables, inclosa la de 'The New York Times', on s'ha pogut llegir que "no és bona exactament però a les experimentades mans de Kripke i Ryan combina prou elements bons per ser disfrutable".