Bayona emociona a Sant Sebastià

El director presenta 'Un monstruo viene a verme', una faula sobre el poder de la imaginació per sobreviure

Sigourney Weaver aplaudeix els papers de dones fortes i rep, emocionada, el premi Donostia

 

  / EFE / JUAN HERRERO

2
Es llegeix en minuts
Olga Pereda
Olga Pereda

Periodista

ver +

La primera vegada que Sigourney Weaver (Nova York, 1949) va trepitjar el festival de Sant Sebastià ho va fer en companyia dels seus pares. Era el 1979 i l'actriu venia amb la seva primera pel·lícula sota del braç: 'Alien'. L'immortal film de Ridley Scott la va convertir per sempre en la tinenta Ripley i li va servir de llançadora perquè a Hollywood se la comencessin a rifar per a papers de dones fortes. Ara, J. A. Bayona li ha posat en safata un altre personatge dur i, al mateix temps, infinitament humà. Weaver -que rep avui el premi Donostia en reconeixement de tota la seva carrera- és l'àvia del xaval protagonista d''Un monstruo viene a verme'. Una dona que s'enfronta al càncer mortal que pateix la seva filla i a la por del seu nét a quedar-se orfe de mare i sol al món (el pare ha refet la seva vida i no se'n vol fer càrrec). Una vegada més, Bayona busca l'emoció de l'espectador amb una faula sobre el poder de la imaginació per sobreviure. Atrapat en una existència dolorosa, el noi -que pateix assetjament a l'escola- busca una via d'escapament en un monstre imaginari que li narra contes. S'ha de tenir el cor una mica sec per sortir indemne del cine.

Notícies relacionades

'Un monstruo viene a verme' ha generat de tot menys indiferència a Sant Sebastià. Molts, la majoria, han aplaudit la valentia i la bona manera fer de Bayona, cineasta que, clarament, juga en una altra lliga. Aquesta mateixa majoria ha elogiat també l'emoció (més ben dit, catarsi) que genera el nou treball del director català, rodat en anglès a Barcelona i Manchester i amb producció espanyola (Telecinco Cinema, Apaches). També hi ha hagut veus (menys) que han trobat a faltar una dosi més alta de subtilesa i menys dosis de manipulació. 

LES DONES, LA PEGA DEL MÓN

Mostrant classe i saber estar, Weaver -que ha treballat amb els més grans del cine mundial- ha deixat clar que Bayona està, a partir d'ara, en el seu particular firmament. "És un volcà d'idees", ha assegurat, després de contradir els que creuen que el cine ja no dóna oportunitats a les dones de la seva edat. "És un excel·lent moment per a nosaltres. En el cine i en la vida real. Som la pega que uneix aquest món. Tindrem una presidenta; ja era hora", ha exclamat en referència a la possible victòria de Hillary Clinton als EUA. "Els meus personatges gairebé sempre han sigut forts. Són dones que tenen moments de debilitat, però que no s'asseuen a una cadira a esperar que l'home agafi el control". Aplaudiments.