HITOS DE LA MÚSICA CATALANA

Pop del segle XXI a l'Acústica

El festival de Figueres celebra el seu 15 aniversari amb el recital 'La banda sonora del nostre país', en què artistes com Sopa de Cabra, Albert Pla, Quimi Portet, Mishima i Els Catarres revisaran les seves cançons més populars

fcasals35327518 icult   sopa de cabra160830174044

fcasals35327518 icult sopa de cabra160830174044

2
Es llegeix en minuts
Jordi Bianciotto
Jordi Bianciotto

Periodista

ver +

L’evolució del festival Acústica de Figueres, en els seus 15 anys de vida, ha corregut en paral·lel a la transformació del pop català, alimentant-se’n i reflectint-la, i per això la seva nova edició consagra a aquesta escena l’espectacle central. El concert La banda sonora del nostre país –amb Sopa de CabraQuimi PortetAlbert PlaLluís Gavaldà (Els Pets), MishimaMazoniSanjosexElefantesEls CatarresJoan DausàErnest Crusats (La Iaia) i Dolo Beltrán (ex-Pastora)– posarà divendres l’accent commemoratiu en un espai de portes obertes, la Rambla de la ciutat empordanesa.

L’Acústica obrirà la 15a edició demà i acollirà, fins diumenge, concerts de Kiko Veneno, Adrià Puntí, Sidonie, Macaco, Roger Mas, Mucha- chito Bombo Infierno, Joan Colomo, Xarim Aresté, Joana Serrat

… Una quarantena d’actuacions, incloses les de la parcel·la familiar Acustiqueta, la immensa majoria gratuïtes. «És una manera de portar l’Acústica als seus orígens, ja que el festival va néixer al carrer», explica el director, Xavi Pascual, que destaca l’augment de convocatòria de la mostra any rere any. «Hem passat dels 3.000 espectadors del 2002 als 95.000 del 2015».

CANVI DE TENDÈNCIA

La banda sonora del nostre país proposa una renovació del cançoner català posant en valor un repertori datat majoritàriament al segle XXI. Un reflex del que el festival ha viscut en aquests tres lustres. «Serà un homenatge als artistes que han ajudat a fer que l’Acústica s’hagi fet gran», assenyala Pascual, que també és l’ideòleg del concert. «En aquests 15 anys hi ha hagut un canvi de tendència: vam començar quan el rock català tancava el seu cicle i hem viscut aquest gir cap a la multiplicació de propostes de qualitat», afegeix el director, que ha demanat als artistes «que interpretin les cançons més populars de la seva carrera».

El repte consisteix a «crear un clímax d’entre 90 i 100 minuts» amb èxits pop moderns, entre els quals no faltaran peces tan diverses com Bon dia (Els Pets), El lado más bestia de la vida (adaptació rumbera de Walk on the wild side, de Lou Reed, que va encunyar Albert Pla) i Temps o rellotge (Sanjosex). Sopa de Cabra, Mishima i Elefantes actuaran com a banda al complet, mentre que els altres participants es recolzaran en un grup base integrat per Víctor Valiente, Richard Sohn, Miquel Sospedra, Pep Mula i Valen Nieto, músics associats a bandes com Standstill, Very Pomelo, Mazoni i moltes altres.

Notícies relacionades

El concert tindrà significat «com a retrat de l’escena», admet Josep Thió, guitarrista de Sopa de Cabra i director musical de l’espectacle en tàndem amb Nieto, si bé «serà, sobretot, una celebració, un autohomenatge de l’Acústica per haver aconseguit crear un festival important al circuit català». Per motius d’agenda no s’ha pogut comptar amb Manel (el mateix divendres actuen a Eivissa) i Els Amics de les Arts (estan gravant).

CONVENI EN REVISIÓ

En aquests 15 anys, l’Acústica ha anat consolidant la seva marca en un context de superpoblació de festivals, en què resulta difícil oferir una oferta distintiva. «El circuit català és curt i tots intenten programar el que funciona, però sempre trobem la nostra manera de ser originals», considera Xavi Pascual, que confia en la continuïtat del festival tot i els esculls administratius que haurà de superar els pròxims mesos. El conveni de l’Acústica amb l’ajuntament (del qual es deriva el 38% del pressupost, que és de 550.000 euros) expira aquest any i el director espera que es renovi recordant que la mostra «genera prop de dos milions d’euros d’impacte econòmic a Figueres». 

Temes:

Figueres Música