GARCÍA LORCA, TAL DIA COM AVUI

17 d'agost de 1936: L'espera

fcasals35147783 icult federico garcia lorca160816163130

fcasals35147783 icult federico garcia lorca160816163130

1
Es llegeix en minuts
ELENA HEVIA

Hi ha poca distància entre la casa dels Rosales i el Govern Civil de Granada, on porten García Lorca. La nit anterior, Luis Rosales, figura significativa de la Falange, s’hi va personar per demanar responsabilitats per la captura del seu convidat i l’acció –cal reconèixer-ho– el va posar a la corda fluixa davant els seus coreligionaris. Avui ningú dubta de la seva generositat i valentia. José Rosales, el pare, va tenir més sort i va arribar a conversar amb el poeta, però la seva denúncia tampoc va tenir èxit. Se’l va informar dels càrrecs: tenir una ràdio clandestina per contactar amb els russos, ser homosexual i ser amic del dirigent socialista Fernando de los Ríos.

Les teories sobre l’estada de Lorca al Govern Civil es bifurquen. L’investigador Miguel Caballero Pérez, al seu llibre 'Las trece últimas horas en la vida de García Lorca', sosté que va ser breu i que l’assassinat es va produir a la matinada del dia 17 i no la del 18 (data comunament admesa). El seu relat verifica el del periodista falangista Eduardo Molina Fajardo, que va recollir documents i entrevistes amb el fi d’exculpar el seu partit. Els interessants testimonis que Molina Fajardo no va arribar a elaborar (va ser la seva viuda qui els va editar el 1983) obren una via d’investigació respecte al seu parador final.

Gibson, basant-se en les declaracions d’Angelina Cordobilla, tres dècades després dels fets, sosté que Lorca hi va estar tres dies. La mainadera dels Lorca li va portar una truita i el va veure en una cel·la on no hi havia llit però sí una taula de despatx amb estris d’escriptura. Mentrestant, el governador civil, José Valdés Guzmán, hauria contactat amb el vociferant Queipo de Llano que dictaminaria el seu ja cèlebre: «Doneu-li cafè, molt de cafè». Sigui certa o no la sentència, és clar que Valdés, benemèrit fill del cos, va ser el responsable de l’ordre. Un document fet públic l’any passat testimonia que no va ser, com va dir, un assassinat de carrer, sinó un crim polític.

En els capítols anteriors...

Notícies relacionades

1. 15 d'agost de 1936. El reclús

2. 16 d'agost de 1936. La detenció