HISTÒRIES DE JOC DE TRONS (3)

Històries de 'Joc de trons' (3): Immaculats, geníssers i mamelucs

L’actriu Emilia Clarke, en el seu paper de Daenerys Targaryen, a ’Juego de tronos’.

L’actriu Emilia Clarke, en el seu paper de Daenerys Targaryen, a ’Juego de tronos’. / Keith Bernstein (AP)

1
Es llegeix en minuts
Ernest Alós
Ernest Alós

Coordinador d'Opinió y Participació

Especialista en Escric, quan puc, sobre literatura fantàstica i de ciència ficció, ornitologia, llengua, fotografia o Barcelona

Ubicada/t a Barcelona

ver +

En la història real no és fàcil trobar exèrcits d’esclaus com els Immaculats de Joc de trons. Les societats esclavistes, en general, han considerat que no era bona idea posar armes a les mans d’aquests éssers sotmesos a la voluntat dels seus amos. Vegeu les mesures de seguretat amb què Roma mantenia enclaustrats els gladiadors als ludus magnus. Si et descuidaves, et muntaven una guerra servil (Roma en va patir tres en 70 anys, la primera encapçalada per un esclau erigit en profeta, i l’última, per Espartac), que acabava amb la mà d’obra agrícola crucificada a milers pels camins com a escarment. Per cert, una imatge a la qual George R. R. Martin recorre en els passatges situats a Mereen, amb la khaleesi en el paper de Kirk Douglas.

Notícies relacionades

Però del que parlem és d’exèrcits esclaus, no d’esclaus que prenguin les armes. I el més semblant a això són els mamelucs (un terme que deriva de possessió, o posseït), els turcs i circassians capturats pels sultans abàssides de Bagdad i entrenats per servir com a soldats. Els mamelucs van acabar per controlar el poder al Caire, i van convertir amb el seu suport la viuda del sultà, Shajar al-Durr, en la primera musulmana a governar un país islàmic. Tot i que el general en cap mameluc s’hi va casar, la va fer abdicar i la van acabar llançant al buit des de la Torre Vermella de la ciutadella del Caire: atenció, Daenerys.

I podríem recordar els geníssers, les tropes d’elit dels sultans otomans reclutades exigint a les poblacions cristianes dels Balcans un impost en forma de nens que eren instruïts de manera molt severa. Encara que no tant com les proves als Immaculats de Joc de trons (sacrifici de nens, castració i amputació de mugrons) uns robots de matar a les ordres dels seus amos… fins que arriba una reina rossa i ignífuga.