CRÍTICA DE CINE

'Money monster': la televisió i la borsa

Money monster / periodico

1
Es llegeix en minuts
Quim Casas

Jodie Foster va protagonitzar el 2006 Plan oculto, de Spike Lee, thriller que s’apuntava, llavors de forma pionera, a la recuperació del cine policíac nord-americà dels 70. A Money monster, ara com a directora, Foster apel·la a alguns elements d’aquest corrent però ubicats en un context social ben diferent. Plan oculto era un clàssic film d’atracament bancari, amb els seus consegüents ostatges i el pols entre lladres i policia. Money monster, en què també hi ha segrest i ostatge, burxa en les interioritats del poder mediàtic de la televisió i els alts i baixos del sistema econòmic.

George Clooney interpreta un popular presentador televisiu que s’ha fet famós per, entre altres coses, ser una cosa així com el guru de Wall Street. Els negocis borsaris i la televisió: ¿algú pot aspirar a tenir més poder? Un jove que segueix els seus consells s’arruïna amb una mala inversió i, com a venjança, decideix segrestar-lo. A partir d’aquí, una virulència incontenible i un excés formal que lliguen poc, tant amb Foster com amb Clooney.

Notícies relacionades

Pel tema i la seva denúncia, sembla més un film de l’actor i director –aquí també productor– que de l’actriu i directora, més a prop de nivell conceptual de Syriana o Els idus de març. Estilísticament, té poca relació amb les anteriors propostes darrere de la càmera de Foster. Ha sabut combinar el thriller frenètic amb el retrat d’un món en el qual les aparences devoren la realitat, la gent es deixa manipular i afloren els interessos ocults que han fet del capitalisme una bèstia que ho engoleix tot.

Clooney, com a productor, ha comptat amb Julia Roberts, amb qui s’entén bé des d’ Ocean’s eleven i formen una parella gairebé atemporal en el Hollywood actual. Per tot, sembla més un film de Clooney que de Foster.

'Money monster' ★★★

Direcció: Jodie FosterAmb: George Clooney, Julia Roberts, Jack O’Connell, Caitriona Balfe, Dominic West, Giancarlo EspositoTítol original: 'Money monster'País: Estats UnitsDurada: 100 minutsAny: 2016Gènere: 'Thriller'Estrena: 6 de juliol del 2016