ÒBIT

Mor Michael Herr, el millor cronista del Vietnam

El gran reporter bèl·lic, autor de 'Despachos de guerra' i guionista d''Apocalypse Now' i de 'La chaqueta metàlica', mor als 76 anys

aabella1533610 fotograma de apocalypse now

aabella1533610 fotograma de apocalypse now
aabella34451018 michael herr guionista de apocalypse now

/

2
Es llegeix en minuts

Va llegar frases com «el Vietnam va ser el que vam tenir en lloc d’infàncies felices» i «jo vaig anar a cobrir la guerra i la guerra em va cobrir a mi». Gran cronista de la guerra del Vietnam, gràcies a llibres com Despachos de guerra i els guions d’Apocalypse Now i La chaqueta metálica, Michael Herr (1940) moria dijous passat als 76 anys a la seva ciutat natal, Nova York, després d’una llarga malaltia. 

Herr va arribar al Vietnam el 1967 com a corresponsal de la revista Esquire. Era llavors un escriptor completament desconegut, però en els dos anys que va passar colze a colze amb els soldats no va trigar a sobresortir per les seves brillants i descarnades cròniques de l’horror i el dia a dia d’aquella guerra contra el Vietcong que EUA va acabar perdent.

Aquella experiència li serviria per escriure un dels millors llibres sobre el conflicte, Despachos de guerra, del 1977 (publicat a Espanya per Anagrama), amb el qual va guanyar el Premi Internacional de la Premsa el 1978 en un perfecte exemple de la non fiction novel, o Nou periodisme. Es va fer amb mestres com Norman Mailer, Tom Wolfe i Truman Capote. Les vivències del Vietnam també el catapultarien com a guionista de les dues cintes que millor van retratar la contesa, Apocalypse Now (1979), dirigida per Francis Ford Coppola, i La chaqueta metálica (1987), de Stanley Kubrick, amb qui va fer amistat.

ESTRÈS POSTTRAUMÀTIC

Notícies relacionades

La implicació de Herr va ser tan gran que anys després de viure la guerra com a reporter patiria, com tants i tants veterans, malsons i estrès posttraumàtic. En les seves cròniques, a més de reflectir l’infern diari de víctimes i soldats dels dos bàndols, va donar fe del treball de tres llegendes del fotoperiodisme, Tim Page, Sean Flynn (fill d’Errol Flynn) i Dana Stone, aquests dos últims desapareguts a Cambodja. S’hi va inspirar per al fotògraf d’Apocalypse now que interpreta Dennis Hopper.

L’escriptor Salman Rushdie, que era amic de Herr, va assenyalar sobre aquest al diari The Guardian, en al·lusió a Despachos de guerra: «Va escriure el gran llibre sobre el Vietnam». I va afegir que el reporter era una persona «amable, generosa i divertida». El treball de Herr va rebre al seu dia els elogis d’escriptors com Wolfe, John Le Carré, William S. Burroughs o Hunter S. Thompson.