CITA AMB LA IMATGE

Fotografia de tothom per a tothom

El Poblenou acull la primera edició de l'Utopia Photo Market, una iniciativa que uneix autors i públic

fcasals34219225 barcelona    10 06 2016    icult   ultimos detalle160610163132

fcasals34219225 barcelona 10 06 2016 icult ultimos detalle160610163132 / JORDI COTRINA

2
Es llegeix en minuts
Natàlia Farré
Natàlia Farré

Periodista

Especialista en art, patrimoni, arquitectura, urbanisme i Barcelona en tota la seva complexitat

Ubicada/t a Barcelona

ver +

«La gent pel mateix preu prefereix un mal quadro que una bona fotografia», assegura Óscar Vallés. I evitar això, a més de donar a la imatge «el valor que té i el lloc que es mereix», és el que l’ha portat, juntament amb Quique Camín i Montse Abbad, a organitzar l’Utopia Photo Market. Un mercat, no un mercadillo o fira, que aquest cap de setmana celebra la seva primera edició al Poblenou. Ho fa amb intenció de continuïtat i amb vocació de donar peu a altres mercats: el dibuix, la poesia i el disseny són els seus pròxims candidats.

    La idea de mercat és important, comporta el concepte d’autor associat: «Darrere de cada imatge hi ha un professional que exposa el que vol. Nosaltres no ens emportem comissió», explica Vallés, que posa a disposició dels artistes el seu espai de treball: Utopia 126, mig productora de cine i mig facilitador de projectes culturals, sense ànim de lucre. Així, 70 fotògrafs «seleccionats per la seva qualitat, no el seu valor crematístic», apunta Amanda Vich, directora de continguts, exposen el seu treball al públic. I no només això, sinó que interactuen amb ell. «Volem que els que vinguin puguin parlar amb els fotògrafs i esbrinar que darrere de cada retrat hi ha un discurs i una tècnica», continua Vich.

Subhasta OFNI

De manera que passejar pels estands (dissenyats per Antxon Gómez, director artístic d’Almodóvar) és descobrir que a Roger Grassas li agrada «treballar amb el concepte del que és estrany» les seves arquitectures urbanes; que Maite Caramés sempre fa les seves fotografies des d’«un vessant artístic»; que Guillem Trius va escollir el fotoperiodisme «per explicar històries», i que Ariadna Arnés mai mostra la cara sencera dels seus retrats.

Notícies relacionades

    L’eclecticisme és una altra virtut de la cita: hi ha de tot, fotografia de moda, conceptual, artística, experimental, fotoperiodisme... A més de varietat conceptual, hi ha varietat generacional: autors consagrats, com Jordi Bernadó, Samuel Aranda, Manel Esclusa, Manolo Laguillo, Fernando Moreles; i joves emergents, com Guillem Valle i Ainhoa Valle, per posar alguns exemples.

    Però el mercat no arriba sol, ho fa acompanyat d’un munt d’activitats. De manera que un pot posar per a Bèla Adler, encara que la reconeguda fotògrafa de moda només retrata fumadors; o passar per un photocall amb decorat original dels germans Salvador. També hi ha conferències, amb ponents tan famosos com apassionats de la fotografia, Andreu Buenafuente i Carles Sans entre ells, i tallers de street photo, sense oblidar la subhasta OFNI (Objecte Fotogràfic No Identificat), això significa que es licita sense saber l’autor de la fotografia: el gust per sobre del valor crematístic. I la fotografia per damunt de tot.

Temes:

Fotografia