A JUDICI

L'Audiència Nacional processa Caco Senante i Teddy Bautista

El jutge estima que els exdirectius de la SGAE van desviar suposadament 50.000 euros

 

  / JUAN MANUEL PRATS

2
Es llegeix en minuts

El jutge de l'Audiència Nacional José de la Mata ha proposat jutjar el cantant canari Juan Carlos Senante, l'expresident de la Societat General d'Autors i Editors (SGAETeddy Bautista i els exdirectius Enrique Gómez Piñeiro i Ricardo Azcoaga pel desviament de 50.354 euros, que van ser dirigits a una empresa del músic i a l'adquisició d'un timple (guitarra canària), que els pèrits judicials valoren en uns 3.000 euros.

El magistrat ha dictat una sentència en què transforma les actuacions en procediment abreujat, un tràmit equivalent al processament, i acorda que siguin jutjats per delictes de falsedat documental, apropiació indeguda i administració fraudulenta "sense perjudici del caràcter continuat d'alguna d'aquestes infraccions".

De la Mata, que ha donat un termini de deu dies a la Fiscalia i les acusacions per sol·licitar l'obertura de judici oral o l'arxivament d'aquesta peça separada del 'cas SGAE', considera que Caco Senante va obtenir, d'una "manera suposadament il·lícita" i amb el consentiment dels altres tres investigats, la suma de 30.354 euros de la SGAE, a través d'un pagament que es va fer contra factures girades per l'empresa Algo Diferente -de la qual el canari és administrador únic- en concepte d'assessorament.

Segons el jutge, les nou factures es van girar mensualment des de l'octubre del 2010 fins al juny del 2011, sense estar autoritzades pel Consell de Direcció. En concret, la mercantil de Senante, que va ser membre de la Junta Directiva i del Consell de Direcció de la SGAE des del 2007, va rebre 10.620 euros el 2010 i 19.724 l'any següent.

"Aquests serveis, la despesa per a la SGAE i el seu pagament a qui tenia el caràcter de conseller, no van ser autoritzats pel Consell de Direcció de SGAE, malgrat que l'import del contracte excedia de 6.000 euros i que, per tant, d'acord amb les normes de contractació, l'aprovació per l'òrgan directiu corporatiu era preceptiva", indica la sentència.

SENSE CONTRACTE I OCULTANT-HO AL CONSELL 

El jutge destaca que el músic va començar a prestar tasques de representació de la SGAE a les Illes Canàries des d'almenys l'octubre del 2010, "sense habilitació" ni "mandat formal" per part de l'entitat cultural. Aquell any, Teddy Bautista va aprovar la contractació de forma "directa i unilateral" amb l'acord dels altres tres processats i sense "subscriure cap contracte" per a la cobertura dels pagaments.

Per simular "certa normalitat", el magistrat indica que Bautista i Senante van portar a l'ordre del dia d'una reunió celebrada pel Consell de Direcció el 10 de març del 2011 una llista d'activitats desenvolupades pel cantant, però sense informar que "estava cobrant i que no les estava fent en la seva condició de conseller de la SGAE".

UN TIMPLE DE 20.000 EUROS

Notícies relacionades

La segona conducta investigada se centra en la compra d'un timple canari -una petita guitarra típica de les Canàries- per import de 20.000 euros, que va ser portada a terme per Senante, Bautista i Azcoaga a principis del 2011, ometent la subscripció de contracte escrit i, segons l'Audiència, "sense la més mínima cautela sobre la seva valoració econòmica". Els acusats van argumentar que es tractava d'una "peça única per ser obra d'un llegendari artesà constructor d'instruments", anomenat Francisco Rodríguez Franco, i que sobre l'instrument havia realitzat una pintura Rafael Alberti.

Els imputats van manifestar que la idea era col·locar la peça en una urna perquè presidís l'entrada de la nova seu de la SGAE a les Canàries. No obstant, "el cert és que el valor pericial de la peça adquirida és de 3.270 euros i que, per tant, SGAE podria haver patit pèrdues per import de 16.730 euros", assegura el jutge.

Temes:

Música