CITA AMB LA HISTORIETA

Saló del Còmic, a tot gas

El festival afronta la seva edició més "ambiciosa" en un ambient de recuperació del sector

El Saló rendeix homenatge al dibuixant Francisco Ibáñez. / RICARD FADRIQUE

3
Es llegeix en minuts
Anna Abella
Anna Abella

Periodista cultural

Especialista en art i llibres, en particular en novel·la negra, còmic i memòria històrica

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Aquest dijous el Saló del Còmic de Barcelona arrenca la seva 34 edicióSaló del Còmic de Barcelona a tot gas, i no només per la gran exposició temàtica d’aquest any, 'Vinyetes sobre rodes', que porta literalment a Fira Montjuïc, fins diumenge, una graella de cotxes, motos i bicicletes lligats a les historietes, a part de més de 200 originals i reproduccions; o pel cartell, amb tota la troupe de Mortadel·lo i Filemó arribant motoritzada al recinte, obra de Francisco Ibáñez (protagonista de la mostra que celebra 80 anys). També perquè, una altra vegada, el certamen és, segons el seu director de continguts, Antoni Guiral, «el més ambiciós»: creix en 9.000 metres quadrats respecte del 2015, amb una superfície de 45.000, entre els palaus 1 i 2 i la plaça de l’Univers. Per això, l’aforament serà més gran i l’organització espera superar els 113.000 visitants de l’anterior edició, atraient amb la seva oferta d’activitats i mostres seguidors habituals del mitjà, professionals i sumant-hi el nou públic que comença a acostar-se al món de la vinyeta.

El Saló del Còmic, la cita del sector més important del país i la segona d'Europa després del Festival d'Angulema (França), que aquest any compta amb l'excepcional i esperada visita de Frank Miller ('Batman. El regreso del Caballero Oscuro') té un pressupost de 786.500 euros (davant els 726.000 del 2015 i els 672.200 del 2014). D'aquesta quantitat, només el 17,43% prové d'ajudes públiques (Ajuntament, Generalitat i Ministeri de Cultura). 

CREIX LA FACTURACIÓ DEL SECTOR

El que també creix és el sector del còmic, que viu una època daurada pel que fa a creativitat, que es tradueix per al lector en una gran diversitat de títols de qualitat de diferents autors a les llibreries. I dins les seves sempre modestes xifres ('best-sellers' com els àlbums de Francisco Ibáñez, capaços d’arribar als 100.000 exemplars, n’hi ha ben pocs i un còmic que funcioni molt bé pot vendre 20.000 exemplars) sembla que nota els brots verds. Segons l’últim Informe del Comerç Interior del Gremi d’Editors, el còmic va experimentar un increment més elevat a la mitjana global del sector del llibre durant el 2014. La xifra de facturació del còmic va ser de 58,80 milions d’euros, cosa que va significar un augment del 9,8% respecte del 2013 (quan va facturar 53,54 milions). Es va vendre un 0,7% més, es va editar un 4,2% més de títols i un 13,2% més d’exemplars que l’any anterior. L’Associació Cultural Tebeosfera, al seu últim informe anual, estima que el 2015 es va editar un 13% més de còmics que el 2014. 

Guiral, que fa més de 30 anys que és en el mitjà, ratifica la gran varietat d’oferta de còmics, però no tot és de color de rosa. «Hi ha una falta de producció nacional malgrat els esforços d’editors i autors, que a més a més estan fent treballs molt interessants. N’hi hauria d’haver més i hauria d’existir una fórmula perquè fos rendible per a un autor i un editor fer còmics. ¿Com pot viure amb 1.500 euros un autor que es passa quatre mesos amb una obra?».   

EL MNAC I L'INSTITUT FRANÇAIS

Notícies relacionades

Amb un impacte econòmic per a Barcelona d’uns 4.500.000 euros el 2014, tenint en compte els visitants que vénen de fora, el Saló del Còmic continua creant sinergies. Aquest any, amb una col·laboració amb Cinesa o una altra amb El Prado i el Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC), on amb l’entrada del certamen es pot accedir gratis fins al 31 de maig. Al MNAC, a més a més, es podrà veure l’exposició sobre el treball de Santiago García i Javier Olivares, guanyadors amb Las Meninas del Nacional de Còmic i del premi a la Millor Obra del Saló del 2015. 

 També, l’Institut Français acull la mostra gratuïta Influències creuades , que uneix Catalunya i Lió amb 48 inèdits de vuit dibuixants. Una altra activitat paral·lela és l’exposició col·lectiva on diversos dibuixants homenatgen Spirou, a l’Espai Veïnal Calàbria 66. I durant tota aquesta setmana continuen les Jornades de còmic, amb activitats als centres Fnac, entre aquestes una sessió maratoniana de firmes amb 80 autors demà.