L'ESCÀNDOL DE L'EVASIÓ FISCAL

Vargas Llosa va fundar una societat 'offshore' a través del bufet de Panamà

L'escriptor es va desvincular de la firma, radicada a les Illes Verges Britàniques, poc abans de rebre el Nobel

 

  / EFE / SERGIO BARRENECHEA

1
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / MADRID

Continua el degoteig de celebritats vinculades als anomenats 'papers de Panamà'. La filtració de documents sobre la trama que gira al voltant del bufet d'advocats panameny Mossack Fonseca, especialitzat a proporcionar al seus clients societats pantalla per ocultar patrimoni en paradisos fiscals, apunta en aquesta ocasió a l'escriptor peruà Mario Vargas Llosa, distingit el 2010 amb el premi Nobel de literatura.

Segons revela 'El Confidencial' (que, amb La Sexta, forma part del Consorci Internacional de Periodistes d'Investigació que administra la informació filtrada), a finals d'agost del 2010 el novel·lista i la seva exdona Patricia Llosa van posar en marxa la compra, a través de Mossack Fonseca, d'una societat anomenada Talome Services Corp, radicada a les Illes Verges Britàniques, un territori caribeny que tant Espanya com la Unió Europea cataloguen de paradís fiscal.

INTERMEDIARI

Notícies relacionades

Segons explica el citat mitjà digital, el llavors matrimoni va sol·licitar a Mossack Fonseca la compra de la societat a través d'un intermediari, Dave Marriner, directiu d'una empresa holandesa d'inversions, que es va encarregar d'omplir la documentació fent constar que les 1.000 accions de Talome Services Corp havien de repartir-se a parts iguals entre Mario Vargas Llosa i Patricia Llosa. Després de fer diverses esmenes en els documents que acreditaven que l'escriptor i la seva dona controlaven la citada firma, l'intercanvi de correspondència entre Marriner i el bufet panameny es va interrompre el 6 de setembre.

El 6 d'octubre, un dia abans de l'anunci de la concessió del Nobel, l'intermediari va tornar a posar-se en contacte amb Mossack Fonseca per demanar un canvi en l'accionariat de Talome Services, i el 12 d'octubre, les accions dels Llosa van passar a mans de dos ciutadans russos.