CONSEQÜÈNCIES DE LA SEPARACIÓ DEL PREMI NOBEL DE LITERATURA

Vargas Llosa es juga el seu enorme patrimoni

La separació de la seva dona comportarà un probable repartiment de béns

Mario Vargas Llosa, el 2010 a Nova York, on és propietari d’un apartament.

Mario Vargas Llosa, el 2010 a Nova York, on és propietari d’un apartament. / AP / BEBETO MATTHEWS

2
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / BARCELONA

Hi ha hagut enrenou mediàtic, però també familiar a casa dels Vargas Llosa, després de la publicació per sorpresa del reportatge d'¡Hola! que aixecava acta de la «reforçada» amistat entre Mario Vargas Llosa i Isabel Preysler. Només havien passat 11 dies des que el clan al complet (l'escriptor, la seva dona, Patricia Llosa, els seus tres fills amb les seves respectives parelles i els seus néts) havia celebrat les noces d'or del premi Nobel amb la seva dona quan van aparèixer les fotografies del peruà i la filipina sortint d'un restaurant de Madrid. Llosa va emetre un comunicat per expressar la seva sorpresa i la seva pena per l'exclusiva, i l'endemà l'autor de La fiesta del Chivo va confirmar la seva separació matrimonial.

Continuarà l'enrenou a casa dels Vargas Llosa, perquè no sembla que hagi de ser un divorci fàcil, tant per la forma com s'ha produït com pel patrimoni que s'hauran de repartir, que és molt. Sobretot, propietats per mig món, perquè l'escriptor es mou per la seva Lima natal, i posseeix pisos en barris acomodats de Madrid, Londres, París i Nova York, tots ells a prop d'amplis i cuidats parcs urbans.

DE MANSIÓ A BLOC DE PISOS / A Madrid, segons Vanitatis, té tots els pisos de l'última planta d'un edifici al carrer de Flora, a prop del Palau Reial i de la Puerta del Sol. I les seves empreses tenen el domicili fiscal al carrer de Ruiz d'Alarcón, al costat de l'Hotel Ritz i el parc del Retiro.

A Lima, va convertir la mansió que va tenir fins als anys 90 al barri de Barranco, a tocar del mar, en un bloc de pisos on encara en conserva un. Es tracta d'una zona de luxe, amb preus altíssims, de fins a 1.800 euros el metre quadrat, lluny, això sí, dels 4.000 que es demanen pels immobles de Brompton Road, a Londres, a prop de Hyde Park. Allà, Vargas Llosa té un apartament davant dels magatzems Harrods.

Notícies relacionades

A Nova York té un pis a la planta 46a d'un edifici de gratacels a la cruïlla del carrer 57 amb la Vuitena Avinguda, amb vistes sobre Central Park i el riu Hudson. Està valorat en un milió d'euros. I a París, una altra ciutat cara, és propietari d'un apartament al carrer de Saint-Sulpice (10.000 euros el metre quadrat), a prop dels jardins de Luxemburg, i a prop també del pis que va llogar la primera vegada que va anar a viure a la capital francesa amb la seva primera dona, la seva tia Julia Urquidi (Patricia Llosa és cosina germana).

Autor de novel·les, assajos, obres de teatre, memòries, reportatges i contes, Vargas Llosa s'endú cada mes un bon pessic en drets d'autor, a més del que guanya per impartir conferències i escriure articles.