Mor la prestigiosa arquitecta Zaha Hadid

La que va ser la primera dona a obtenir el premi Pritzker ha mort a Londres als 65 anys

La arquitecta Zaha Hadid. 

La arquitecta Zaha Hadid.  / KEVORK DJANSEZIAN

1
Es llegeix en minuts

L'arquitecta  Zaha Hadid (Bagdad, 1950) ha mort aquest dijous a Londres víctima d'una crisi cardíaca. Encara que va néixer a l'Iraq, va passar la major part de la seva vida a Londres, on va estudiar arquitectura i tenia el seu estudi. Va ser la primera dona a rebre el premi Pritzker, considerat el Nobel de l'arquitectura, i la persona més jove a obtenir-lo. També comptava amb el Mies van der Rohe (2003), i el Praemium Imperiale (2009), per a alguns considerat el guardó més important en el món de l'art.

Notícies relacionades

Era una dels anomenats arquitectes estrella, i se la considerava la reina del moviment desconstructivista, un corrent que es caracteritza per la visió global de tots els camps del disseny, des de l'estructura de l'edifici fins als mobles que decoren el seu interior. Entre els seus edificis icònics, figuren l'innovador i espectacular museu d'art contemporani de Roma MAXXI,  el monumental Centre Heydar Alíev a Bakú (Azerbaidjan), i el Centre Aquàtic als Jocs Olímpics de Londres.

Barcelona no compta amb cap edifici, però va estar a punt de tenir-lo: la torre Espiral, un edifici d'11 plantes construït a partir de diferents superposicions romboïdals que havia de ser el símbol del campus del Besòs, al costat del Fòrum, però que la crisi va desestimar.