ESTRENES

Cine de superherois, un univers en expansió

L'enfrontament de 'Batman v Superman' inicia un cicle de noves franquícies cinematogràfiques amb els personatges de DC Comics

 

  / CLAY ENOS / WARNER BROS

3
Es llegeix en minuts
Quim Casas

Durant anys, Marvel ha guanyat la partida a DC Comics. En el paper imprès, perquè sempre ha tingut molts més personatges interessants i polièdrics: Spiderman, Capità Amèrica, Thor, Hulk, X-Men, Els Venjadors, Els 4 Fantàstics, Estela Platejada, Iron Man, Nick Fury, Blade i Daredevil contra Batman (amb o sense Robin) i Superman, les dues úniques franquícies que han funcionat sempre en la longeva història de DC; Llanterna Verda, Fletxa Verda, Wonder Woman, Demon, The Flash o Aquaman no han tingut mai el mateix relleu. Encara que si en alguna cosa ha guanyat l'escuderia DC a la de Stan Lee és en la qualitat dels seus malvats: és difícil trobar en les històries de Marvel personatges de la intensitat de Joker i Lex Luthor, les nèmesi de l'home ratpenat i l'home d'acer.

En el seu periple cinematogràfic, l'anomenada 'casa de les idees' també li ha guanyat el pols a DC. Com en els tebeos, a aquests només els han funcionat bé els de sempre, Batman i Superman. Poca cosa comparat amb el fulgor creatiu de la divisió cinematogràfica de Marvel. Algun nyap han fet (la versió de 'Daredevil', el superheroi cec, protagonitzada per Ben Affleck, el mateix que ara es posa l'armadura del justicier de Gotham City), però hi ha les pel·lícules de Spiderman realitzades per Sam Raimi, les de X-Men de Bryan Singer i la multisaga dels Venjadors.

REUNIÓ D'HEROIS

La competència és tan dura com els enfrontaments entre Batman i el Joker, CapitÀ Amèrica i Crani Vermell o Spiderman i Octopus. DC, aliat amb Warner Bros, ha passat a l'atac utilitzant les mateixes armes del seu enemic editorial: els universos en expansió; donar-li relleu cinematogràfic a altres figures més apagades i ajuntar en una sola pel·lícula diversos personatges d'entitat per després desenvolupar films amb cadascun d'ells seguint el model de 'Els Venjadors'. En aquest sentit, el director Zack Snyder s'ha convertit en el Joss Whedon de DC. Si Whedon ha posat en solfa els Venjadors en cine (però també en televisió, amb la sèrie 'Agentes de S.H.I.E.L.D.'), Snyder ha reunit una altra poderosa constel·lació a partir de 'Batman v Superman: el amanecer de la justicia'. El doble duel (Batman contra Superman, DC contra Marvel) està servit.

La principal font d'inspiració per al film que ara s'estrena està en el còmic de Frank Miller 'Batman, el señor de la noche', del 1986, de la mateixa manera que Tim Burton es va basar en 'La broma asesina', d'Alan Moore-Brian Bolland, i Christopher Nolan va recórrer a alguns aspectes de 'Batman: el largo Halloween', de Tim Sale-Jeph Loeb. Res a veure amb el Batman amb vestit de licra cenyit que va popularitzar la telesèrie pop dels 60. El Batman de Snyder llueix una complexa i pesada armadura. ¿De quina altra manera, si no, s'ha d'enfrontar amb el superheroi del planeta Kripton? El pes del vestit és tant que, en les seqüències d'acció, l'armadura ha sigut recreada digitalment perquè Affleck no podia moure's dins.

PEL·LÍCULES EN ABUNDÀNCIA

Després de 'Batman v. Superman', Snyder prepara com a productor pel·lícules de Wonder Woman (en fase de filmació), Aquaman i The Flash (personatge vertiginós que també disfruta d'excel·lent telesèrie pròpia), i ja té gairebé a punt 'Suicide Squad', amb Batman, Rick Flag i Harley Quinn. Snyder dirigirà les dues entregues de 'La Liga de la Justicia' (la primera, ja en preproducció), autèntica reunió d'estrelles DC: Superman, Wonder Woman, Batman (Affleck no va a tenir molt descans aquests pròxims anys), The Flash… Com a peculiaritat, J. K. Simmons, cèlebre per la seva interpretació de J. Jonah Jameson, el director del rotatiu als 'Spiderman' de Raimi, serà aquí el batmanià comissari Gordon.

Notícies relacionades

Snyder ja està bregat en el cine de superherois: va adaptar 'Watchmen', la desencantada obra mestra d'Alan Moore, i va rodar 'El hombre de acero', l'inici d'una nova era cinematogràfica per a Superman. Però Snyder no és l'únic artífex d'aquest revival fílmic dels personatges DC. Christopher Nolan, productor de 'Batman v Superman', és el responsable de la trilogia fosca formada per 'Batman begins', 'El caballero oscuro' i 'El cabellero oscuro: la leyenda renace'. Sembla que Snyder li va demanar la seva benedicció quan va decidir filmar Batman, de la mateixa manera que Affleck va sol·licitar els consells de Christian Bale.

El tercer nom rellevant és David S. Goyer, el més dedicat al gènere. El responsable de la decebedora sèrie catòdica 'Flashforward' ha vetllat armes en el cine superheroic com a guionista de 'Nick Fury, agent de S.H.I.E.L.D.', 'Blade', 'Blade II', els tres 'Batman' de Nolan, 'Ghost Rider: espíritu de venganza', 'El hombre de acero' i 'Batman v Superman'. Ha dirigit 'Blade: Trinity' i sembla que clavar-li un mos al misteriós 'Sandman' de Neil Gaiman