El pop segueix guanyant als Grammy

Taylor Swift s'emporta el premi a disc de l'any, i Bruno Mars, el de millor gravació

Kendrick Lamar, amb cinc premis en la categoria de rap, triomfa a la gala

ROBYN BECK (AFP)

El pop segueix guanyant als Grammy
TOPSHOT - Recording artist  Kendrick Lamar recieves the award for the Best Rap Album, To Pimp A Butterfly during the 58th Annual Grammy music Awards in Los Angeles February 15, 2016.  AFP PHOTO/  ROBYN BECK / AFP / ROBYN BECK
El pop segueix guanyant als Grammy
El pop segueix guanyant als Grammy
El pop segueix guanyant als Grammy

/

3
Es llegeix en minuts
IDOYA NOAIN / NOVA YORK

Per un any els Grammy semblaven oberts a posar-se al dia, però una vegada més s'ha imposat la tradició. En la 58 edició dels premis musicals, l'Acadèmia de Gravació dels Estats Units havia donat 11 nominacions a Kendrick Lamar i el seu alabat treball, el políticament carregat 'To pimp a butterfly', i finalment havia fet un espai al hip-hop en les categories principals. A l'hora d'entregar els guardons aquest dilluns a la nit, no obstant, els dos més importants han anat per al pop. Taylor Swift ha guanyat el de millor disc per 1989, Bruno Mars i Mark Ronson, el de millor gravació per l'ubic 'Uptown funk'. Lamar, això sí, ha triomfat, i no només perquè ha arrasat en la categoria de rap amb els seus cinc gramòfons, sinó perquè amb la seva interpretació en viu de 'The blacker the berry' i 'Alright' (el millor d'una llarga gala musical de tres hores i mitja) ha deixat de manifest la seva arrasadora potència, tant si la indústria ho reconeix amb els premis grossos com si no.

Per a Swift la coronació ha sigut dolça. El guardó la converteix en la primera dona que guanya dues vegades el millor disc de l'any (ho va fer el 2010 amb 'Fearless'). A més, li ha permès reivindicar-se davant crítics com Kanye West, el músic amb qui fa anys que té ensopegades i que l'ha ofès incloent a 'Famous' una de les cançons del seu recent disc 'The life of Pablo'. "Vull dir una cosa a totes les dones joves: hi haurà gent pel camí que intentarà frenar el vostre èxit o emportar-se el crèdit pels vostres èxits o la vostra fama", ha dit la cantant, que també ha guanyat el premi al millor disc de pop vocal i al vídeo musical per 'Bad blood'. "Si simplement us concentreu en la feina i no deixeu que aquesta gent us desencamini, algun dia arribareu on aneu. Mireu al voltant i veureu que heu arribat per vosaltres mateixes i per la gent que us estima, i aquesta sensació serà la millor del món".

Lamar també ha aprofitat el seu discurs per reivindicar, en el seu cas, un gènere musical. "Això és per al hip-hop, per a Snoop Dogg, per a 'Doggstyle', per a 'Illamtic', per a Nas", ha dit citant rapers que mai han sigut reconeguts per l'Acadèmia. "Viurem per sempre, creieu-me". 

Notícies relacionades

També ha sigut una bona nit per a Ed Sheeran, el cantautor britànic que ha vist 'Thinking out loud' reconeguda com a millor cançó de l'any; per a Alabama Shakes, que s'han emportat quatre premis amb 'Sound & color', incloent-hi el de disc alternatiu i de de cançó de rock per 'Don't wanna fight', i per a Meghan Trainor, que ha guanyat com a artista revelació (en el seu segon any nominada). Chris Stapleton ha aconseguit amb 'Traveller' el premi al millor disc de country, The Weeknd ha fet el mateix en la categoria de disc urbà contemporani amb 'Beauty behind the madness', i Skrillex i Diplo, en la d'electrònica dance.

Només vuit premis dels 83 que es reparteixen s'han ofert a la gala retransmesa per televisió des de l'Staples Center de Los Angeles (la resta s'entreguen en una cerimònia prèvia), una festa que, més enllà de la brillant actuació de Lamar (que ha aparegut a l'escenari com un pres encadenat i entonant versos com "el vostre pla és eradicar la meva cultura"), ha estat dominada per mirades al passat i homenatges. El millor en aquest apartat ha sigut el que ha fet Lady Gaga David Bowie, combinant en només sis minuts 10 dels temes de la desapareguda icona. Per la seva banda, Stevie Wonder ha sigut l'encarregat juntament amb Pentatonix de recordar Maurice White, d'Earth Wind and Fire (i ha aprofitat per reivindicar més inclusió de gent amb discapacitats). Jackson Brown s'ha reunit amb els Eagles per homenatjar Glenn Frey; Bonnie Raitt, Chris Stapleton i Guy Clarke han sigut els encarregats del tribut a B.B. King, i Alice Cooper, Joe Perry i Johnny Deep han aparegut com The Hollwyood Vampires per recordar Lenny Kilmister, de Motorhead.