DICCIONARI DEL CÒMIC

Superman i Batman, de la A la Z

Guia per seguir les millors històries dels superherois més mediàtics de l'editorial DC

EL PERIÓDICO ofereix una selecció de les aventures més destacades del segell agrupades en 10 toms

jogarcia32662410 icult   batman y superman pelean en un vi eta de e160204175805

jogarcia32662410 icult batman y superman pelean en un vi eta de e160204175805

5
Es llegeix en minuts
Joel Mercè
Joel Mercè

Periodista

ver +

Les grans editorials de còmic nord-americanes, DC i Marvel, viuen amb l’ull més posat en les pantalles que en les vinyetes. Amb quatre sèries funcionant bé a la televisió i a punt d’estrenar-se una pel·lícula, 'Batman v Superman. El amanecer de la justicia', l’univers cinematogràfic i televisiu de DC agafa impuls. Darrere de les històries que ara triomfen a les pantalles hi ha gairebé 80 anys de relats en còmic i pot resultar aclaparador enfrontar-se a historietes amb tant bagatge sense unes mínimes indicacions.

ADAMS, NEAL

Un dels millors dibuixants de la història del còmic de superherois. Adams va sorprendre als anys 70 amb el seu dibuix realista i la seva innovadora posada en pàgina. Juntament amb el guionista Dennis O’Neil va crear Ra’s al Ghul, un dels dolents més importants de Batman


BYRNE, JOHN

Després de triomfar a Marvel amb 'X-Men' i 'Fantastic Four', DC va fitxar aquest autor canadenc el 1986 per al rellançament de Superman. En la minisèrie 'El hombre de acero', Byrne va modernitzar el personatge i va explicar una nova versió dels seus primers dies com a heroi.  


CLARK KENT

La identitat secreta de Superman. Periodista al 'Daily Planet' en el passat, bloguer d’actualitat en el present, el seu màxim superpoder és posar-se unes simples ulleres i que ningú el reconegui.


DONNER, RICHARD

El director de les dues primeres pel·lícules de Superman, protagonitzades per Christopher Reeve, va participar en el guió d’'Último hijo', una història que recuperava elements dels films.


EOBARD THAWNE

L’arxienemic de Flash és una espècie de revers tenebrós de l’heroi velocista, capaç de moure’s en el temps a més de poder fer-ho en l’espai. Va intentar aprofitar les seves habilitats a 'Renacimiento' per, com sempre, intentar arruïnar la vida a Flash.


FLETXES

Fins que es va publicar 'El arco del cazador', Green Arrow feia servir fletxes amb puntes molt originals: guants de boxa, xarxes, bengales...  L’autor Mike Grell va eliminar tots els trucs i va donar al personatge un to més seriós i pròxim al món real.


GOTHAM

La ciutat de Batman. A 'El regreso del Caballero Oscuro', una perillosa banda anomenada els Mutantes va terroritzar els ciutadans amb una onada de crims. Batman es va veure obligat a tornar després de més d’una dècada retirat. 


HOME D'ACER

Un dels sobrenoms més populars de Superman, que va donar títol a l’última pel·lícula del personatge i a diverses col·leccions editades per DC, entre elles l’escrita i dibuixada per John Byrne. 


IMMORTALITAT

Ra’s al Ghul, el dolent de Batman que va saltar a la gran pantalla a 'Batman begins', és capaç de ressuscitar gràcies a uns pous màgics anomenats fosses de Llàtzer.  


JOKER

El pitjor i el més cruel enemic de Batman va començar 'El regreso del Caballero Oscuro' a la presó. En la sèrie creada per Frank Miller assistim a l’enfrontament definitiu entre els dos personatges.


KAIYO

La malvada d’'Encrucijada de mundos' és especialista en control mental i amb aquesta facultat va manipular Batman i Superman perquè s’enfrontessin.


LOIS LANE

La periodista estrella del 'Daily Planet' també és la parella de Clark Kent. A '¿Qué sucedió con el hombre del mañana?', història situada en el futur, ens va explicar com van ser els últims dies de Superman abans de desaparèixer per sempre. 


MOORE I MILLER

Els dos autors que als anys 80 van canviar el còmic de superherois per sempre. Amb 'Watchmen' i 'El regreso del Caballero Oscuro' van demostrar que es podien explicar històries adultes i profundes en un gènere que fins llavors era considerat per a nens.


NORA ALLEN

Mare de Barry Allen, àlies Flash, va ser assassinada quan l’heroi era petit. A 'Renacimiento', el guionista Geoff Johns i el dibuixant Ethan van Sciver van revelar la veritat sobre la seva mort.


OLMOS, DIEGO

El dibuixant barceloní va ser elegit per DC per il·lustrar la història 'Batman en Barcelona'. L’editorial buscava un artista de la ciutat perquè pogués reflectir millor l’ambient.  


PERRY WHITE

Editor del 'Daily Planet', diari on ha treballat Clark Kent durant pràcticament tota la seva carrera. 


QUEEN INDUSTRIES

Oliver Queen, àlies Green Arrow, és un empresari d’èxit que utilitza els seus negocis per finançar la seva activitat com a superheroi. Va començar com una indústria d’armament i va acabar inventant dispositius com el Q-Pad i el Q-Phone.


ROBIN

L’etern company de Batman. A 'El regreso del Caballero Oscuro' era una noia, Carrie Kelley, la que duia el colorir vestit.  


SAGRADA FAMÍLIA

A l’interior del temple de Gaudí es va desenvolupar la batalla final de 'Batman a Barcelona', en què l’home ratpenat es va enfrontar al malvat Killer Croc. 


TALIA AL GHUL

Filla de Ra’s al Ghul, segona al comandament de l’exèrcit del dolent i parella ocasional de Batman. L’actual Robin, Damian Wayne, és fill de Talia i de l’home ratpenat.


URSA

Malvada procedent del planeta de Superman, Krypton, a la qual vam poder veure en les primeres pel·lícules de l’'Home d’Acer'. A 'Último hijo' vam saber que ella i el general Zod buscaven un nou kryptonià, que havia sigut adoptat per Clark Kent.  


VEITCH, RICK

Dibuixant de 'La Cosa del Pantà', podem apreciar el seu art en una de les històries complementàries de '¿Qué sucedió con el hombre del mañana?', escrita per Alan Moore.


WONDER WOMAN

Deessa guerrera de l’illa de Themyscira, és la tercera de la trinitat principal d’herois de DC. Tindrà un paper important en la nova pel·lícula Batman v Superman. El amanecer de la justiicia i també és la tercera en discòrdia a 'Encrucijada de mundos'.

XXX (SEGLE)

Futur del qual prové la Legió de Superherois, que apareix a '¿Qué sucedió con el hombre del mañana?'.


YAKUZA

Notícies relacionades

Shado, oponent de Green Arrow a 'El arco del cazador', és una membre de la màfia japonesa que busca venjança assassinant amb un arc i fletxes. 


ZONA FANTASMA

Una dimensió utilitzada per Superman com a presó de malvats massa perillosos per estar a les presons convencionals. A 'Último hijo', Zod i Ursa se’n van escapar, i també es va deixar veure en una de les històries de '¿Qué sucedió con el hombre del mañana?'.