ESTRENA EL DIMARTS 26 A FOX

'Expediente X', la veritat segueix fora

La mítica sèrie creada als 90 per Chris Carter torna per a una mini-temporada de sis capítols

Les investigacions dels agents Mulder i Scully es van convertir des de la quarta temporada en obsessió massiva

jgarcia32478815 this photo provided by fox shows  david duchovny  160124152441

jgarcia32478815 this photo provided by fox shows david duchovny 160124152441 / Ed Araquel

4
Es llegeix en minuts
Juan Manuel Freire
Juan Manuel Freire

Periodista

Especialista en sèries, cinema, música i cultura pop

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Vint-i-tres anys després que l'agent de l'FBI Fox Mulder aixequés la vista de la seva taula de llum per topar amb l'agent Dana Scully, i 14 des de l'emissió de l'últim episodi, ‘Expediente X’ està a punt de tornar per a un 'revival' de sis capítols. Avui, diumenge, s'estrena als EUA, mentre que a Espanya podrà veure's des de dimarts que ve (Fox, 22.20 hores, doble episodi).

En vista, per exemple, de l'expectació generada per la taula rodona de 20è aniversari de la sèrie a la Comic-Amb del 2013, David Duchovny (Mulder) va creure que seria bona idea reactivar la saga. Va posar del seu costat la seva exparella d'aventures Gillian Anderson (Scully) i el creador de tot això, Chris Carter, que va creure que aquests dies de vigilància massiva serien ideals per reexplorar la paranoia que resideix en el cor d''Expediente X’. Seran, de moment, només sis capítols, però si tenen èxit podria allargar-se l'experiència. El culte, és a dir.

Després d'un grapat de pilots sense èxit, l'última cosa que esperava Carter era que aquest projecte acabés en nou temporades i 202 hores de televisió. Tampoc Fox les tenia totes; confiava més en la sèrie que precedia a ‘Expediente X’ a la graella, una barreja de 'western' i ciència-ficció amb Bruce Campbell, ‘The adventures of Brisco County, Jr.’, de la qual gairebé ningú se'n recorda ara. 

En la seva primera temporada, estrenada el 10 de setembre de 1993, les investigacions de Mulder i Scully dels anomenats “expedients x” –casos tenyits d'algun element paranormal– van atraure un limitat però apassionat grup d'espectadors. La seva verdadera acceptació popular i crítica es va forjar amb la segona i tercera temporades, per acabar d'esclatar amb la quarta (1996-1997). L'episodi més vist, “Leonard Betts”, va superar els 29 milions d'espectadors als EUA.

Recolzada en el fascinant centre emocional de la relació entre Mulder i Scully, progressivament menys platònica, la sèrie va aconseguir entabanar un públic més enllà dels devots de la ciència-ficció. Va tornar a instal·lar el gènere en el 'prime time' després d'uns anys 80 en què va guanyar la telecomèdia. I va aconseguir que es parlés apassionadament d'extraterrestres davant la màquina de cafè: hi havia qui recolzava Mulder, el creient, i els que preferien la visió escèptica de Scully, per a qui la idea d'una colonització alienígena encoberta pel Govern era una bajanada. Fe contra ciència, vella batalla. 

Carter pensava  cada capítol com una petita pel·lícula. 'Expedient X' semblava cine abans de l'última era daurada de les sèries

Els arguments enganxaven, però ‘Expediente X’ podia a més disfrutar-se i apreciar-se a un altre nivell: abans de l'última era daurada de les sèries, això semblava cine. Si alguna cosa es podia explicar amb la imatge, així es faria. Carter –estrany cas de 'showrunner' que condueix la nau durant gairebé tot el viatge– pensava en cada capítol com una petita pel·lícula i va donar llibertat als seus col·laboradors per buscar en temps rècord formes creatives de visualitzar les històries.

‘Expediente X’ va arribar a ser, literalment, cine en dues pel·lícules de sort desigual: una d'estrenada el 1998 –pont entre la cinquena i sisena temporades– i la segona, amb bastant pitjor rebuda, el 2008. Aquesta última potser es mereixerà una altra oportunitat per explorar en profunditat la verdadera preocupació de Carter, que no eren tant els àliens com la fe.

L'antiga sèrie es va dividir entre capítols dedicats a la mitologia central i els dedicats a casos autònoms centrats en diverses criatures, començant per aquell humanoide d'anatomia elàstica amb assassinats que es repetien cada 30 anys.

El revival també es basarà en aquesta alternança. El primer i últim episodis estaran carregats de mitologia: una trama conspirativa d'alta volada que torna a disparar la paranoia de Mulder i l'escepticisme de Scully, i en la qual torna a jugar (atenció, 'espòiler') un paper important El Fumador, donat per mort i enterrat en l'episodi final del 2002.

En el repartiment  apareixen, a més de Davud Duchovny i Gillian Anderson, vells coneguts com Mitch Pileggi i Annabeth Gish

Notícies relacionades

En el centre, episodis de “monstres de la setmana” escrits per guionistes habituals com James Wong i Glen i Darin Morgan. Altres antics aliats estan massa ocupats per tornar: a la taula de guionistes d''Expediente X’ van agafar experiència des de Howard Gordon i Alex Gansa, ara 'showrunners' de ‘Homeland’, fins a Vince Gilligan, creador de ‘Breaking bad’, que va escriure fins a 26 capítols, entre ells un de protagonitzat per Bryan Cranston ('Drive') 10 anys abans que interpretés Walter White.

Existeixen altres motius per sentir-se com a casa. En el repartiment apareixen no només Duchovny i Anderson, sinó també Mitch Pileggi (el director adjunt de l'FBI Walter Skinner) i fins i tot Annabeth Gish (l'agent Monica Reyes, personatge de dues últimes temporades reivindicades). I de la música se n'encarrega Mark Snow, autor de la famosa sintonia escoltada en uns crèdits no menys famosos que també estan de tornada, sense actualitzar a l'estil 2016. El misteri segueix dins.

Chris Carter, el pare de les criatures

Mulder i Scully tornen a ser, ara, salvavides de Carter, que va veure la seva (estimable) sèrie sobre realitat virtual ‘Harsh realm’ cancel·lada als tres capítols, i el (horrible) pilot de ‘The after’, la seva visió de l'‘Infern’ de Dante, quedar-se en tan sols això, un pilot.