ELS GUARDONS DE L'ACADÈMIA DE HOLLYWOOD

Oscars amb èpica

'El renacido', amb 12 nominacions, i 'Mad Max. Furia en la carretera', amb 10, màximes favorites

Els 20 actors nominats són blancs i només 'Straight out of Compton' hi posa una nota de color

Tràiler de la pel·lícula ’El Renacido’ (The Revenant). / periodico

Tràiler de la pel·lícula ’El Renacido’ (The Revenant).
Tràiler de ’Marte’.

/

3
Es llegeix en minuts

Una, ‘El renacido’, transcorre a la crua frontera americana del segle XIX. L'altra, Mad Max. Furia en la carretera’en un apocalíptic futur en què la humanitat s'ha trencat. En dos gèneres i amb dos estils molt diferents, portades per dos herois tan dispars com Leonardo DiCaprio i Charlize Theron (ell nominat i ella no), comparteixen un retrat de l'èpica de supervivència. I els acadèmics de Hollywood han decidit enfrontar-les en un duel no menys èpic en la 88a edició dels Oscars, que s'entregaran el 28 de febrer a Los Angeles.

Un any després d'aixecar l'Oscar a millor pel·lícula amb ‘Birdman’BirdmanAlejandro González Iñárritu torna a sortir com a favorit amb les 12 nominacions per a ‘El renacido’, dues més que les que ha acumulat la quarta entrega de la saga futurista de George Miller. El mexicà té a mà aconseguir una cosa que abans només han aconseguit John Ford i Joseph Mankiewicz: guanyar dos anys consecutius l'Oscar com a millor director. Però la competició és ferotge.

Una competició que no arriba només de ‘Mad Max’, una de les pel·lícules més ben valorades pels crítics i que ha recaptat 375 milions de dòlars a les taquilles de tot el món. Entre les altres sis nominades a millor pel·lícula hi ha ‘Marte’, que ha recaptat gairebé 600 milions de dòlars i encara que no ha suposat un espai en el quintet de directors a Ridley Scott té set nominacions, entre elles la de millor actor per a Matt Damon.

COMPETÈNCIA DE SPIELBERG

La desafien també dos títols de prestigi com ‘Spotlight’ (sis nominacions) i ‘La gran apuesta’ (cinc), que donen opcions als seus directors, Tom McCarthy i Adam McKay, i que s'han fet en les categories de guió un lloc que ‘El renacido’ no ha aconseguit. I no es pot descartar mai la competència de Steven Spielberg, que ha portat ‘El puente de los espías fins a les sis nominacions, entre elles la de millor pel·lícula i guió original, o ‘Room’, amb què Lenny Abrahamson completa el quintet de directors nominats i que té només quatre nominacions però de les grans: pel·lícula, director, guió adaptat i actriu protagonista (Brie Larson). ‘Brooklyn’ és la vuitena de les nominades a millor pel·lícula.

L'Acadèmia de Hollywood aquest any no podrà ser acusada de desconnectar-se dels gustos del públic i hi ha, per exemple, cinc nominacions per a ‘Star Wars. El despertar de la força (entre elles una per la banda sonora de John Williams). Però si en el seu retorn com a mestre de cerimònies Chris Rock no podrà repetir l'esquetx en què anava a un cine i deixava en evidència que molta gent no havia vist les candidates, aquest any pot llançar els seus dards contra la falta de diversitat. No hi ha ni una dona directora entre les nominades, només ‘Straight outta Compton’, sobre l'èxit i la caiguda d'un grup de rap, ha donat la sorpresa colant-se entre els nominats a guió original i, per segon any consecutiu, les categories d'interpretació i els seus 20 nominats semblen rentats amb Ariel.

 

Notícies relacionades

Potser DiCaprio aconseguirà, a la sisena, la seva estatueta, amb permís de Damon, Michael Fassbender (Steve Jobs), Bryan Cranston (‘Trumbo’) o el guanyador de l'any passat, Eddie Redmayne, nominat aquesta vegada per La chica danesa, pel vestuari de la qual l'espanyol Paco Delgado ha aconseguit la nominació. Mentrestant, Christian Bale, Tom Hardy, Mark Ruffalo i Mark Rylance hauran de lluitar contra la història: Sylvester Stallone i el personatge de Rocky Balboa han tornat a la llista de nominats, 39 anys després (aquesta vegada en categoria de repartiment per 'Creed').

Com Iñárritu, Cate Blanchett, protagonista de ‘Carol’, podria repetir dos anys seguits, encara que la desafien Larson, Jennifer Lawrence per ‘Joy’, Saoirse Ronan (‘Brooklyn’) i Charlotte Rampling (’45 años’). En categoria de repartiment, la seva coprotagonista, Rooney Mara, premiada a Cannes, s'enfronta amb Jennifer Jason Leigh (‘Los odiosos ocho’), Rachel McAdams (‘Spotlight’), Alicia Vikander (‘La chica danesa’) i Kate Winslet (’Steve Jobs’).

Pixar, Hongria i dos grans

Temes:

Oscars