L'escriptor de novel·la negra Víctor del Árbol, premi Nadal

L'exmosso, que ha obtingut el guardó per 'La víspera de casi todo', ha obtingut fins ara més reconeixement a França

Víctor del Árbol.

Víctor del Árbol.

1
Es llegeix en minuts
Ernest Alós
Ernest Alós

Coordinador d'Opinió y Participació

Especialista en Escric, quan puc, sobre literatura fantàstica i de ciència ficció, ornitologia, llengua, fotografia o Barcelona

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El premi Nadal, l'històric guardó literari que va inaugurar el 1944 Carmen Laforet amb 'Nada', ha distingit en alguna ocasió novel·les negres ('El alquimista impaciente' de Lorenzo Silva el 2000) o novel·les alienes al gènere d'autors bregats en ell ('Donde nadie te encuentre', d'Alicia Giménez Bartlett, el 2011). Aquest any el premi es queda entre una cosa i l'altra: un autor de novel·les que no acaben de ser negres amb una que no deixa de ser-ho: Víctor del Árbol (Barcelona, 1968), un exmosso que va agafar l'excedència del cos per dedicar-se de ple a escriure gràcies a l'èxit dels seus llibres a França, amb 'La víspera de casi todo'.

La novel·la de Del Árbol està protagonitzada per Paola, una dona d'uns 40 anys que viu ancorada en el passat i que acaba arribant a la Costa de la Mort, on es troba un grup de personatges que, explica el jurat, "igual que ella, viuen atrapats en l'abisme d'un ahir turbulent".

Notícies relacionades

Com en totes les novel·les de Víctor del Árbol, la recerca en el passat dels personatges té elements de misteri, suspens i 'thriller' però no necessàriament de novel·la negra, i molt menys policial. "A les meves novel·les no hi ha policies", recordava en una entrevista a aquest diari el 2013, quan presentava a BCNegra la seva novel·la 'Respirar por la herida'. El que sí que hi ha és incursions en la psicologia dels personatges i una voluntat de forjar frases i sentències contundents amb una prosa que a vegades recorda més la de Carlos Ruiz Zafón que al pim-pam-pum del 'thriller'.

ÈXIT A FRANÇA

El premi Nadal es presenta a Del Árbol (que ja va passar al quadro d'autors de Planeta amb el seu llibre anterior, 'Un millón de gotas') com una oportunitat per aconseguir finalment a Espanya l'èxit que ja han tingut els seus llibres a França. Si la seva tercera novel·la, 'La tristeza del samurái', ja va obtenir el premi a la millor novel·la negra europea de 'Le Point' el 2012, aquest any ha aconseguit el gran premi de novel·la negra de la revista 'Lire' per 'Un millón de gotas', traduït com 'Toutes les vagues de l'océan".