EL QUE ENS ESPERA EL 2016
Preparats per a la primavera del llibre
Les editorials presenten la seva oferta per als pròxims mesos, pensant en la recuperació del mercat i el pròxim Sant Jordi

vargas5
Encara no ha arribat l’hivern de veritat i els editors ja pensen en la primavera, i esperen que els lectors també. La de la recuperació del mercat del llibre, la de les novetats d’una rentrée que cada any comença abans i la del gran festival literariocivicocomercial de Sant Jordi. Aquesta és una selecció (restringida; les promeses del sector de no editar a la lleugera semblen aquells propòsits gimnasticodietètics d’Any Nou) dels llibres que ens esperen durant el primer trimestre del 2016.
BANVILLE PER COMENÇAR
Són candidates al descobriment de l’any, o a arribar a públics molt més amplis, l’antologia de contes d’una escriptora nord-americana oblidada, Lucia Berlin ('Manual per a senyores de fer feina', 17/3), la primera novel·la del David Cronenberg ('Consumits', 14/1), 'El libro de las cosas nunca vistas' de Michel Faber (3/2) i també el Booker Price de Richard Flanagan, 'L’estret camí al Nord profund' (18/2). Però de moment l’any comença amb John Banville: 'La guitarra blava', una història de gelosia i possessió (4/1). La desfilada de grans noms no pararà: Hilary Mantel amb 'Experimento de amor' (19/1), 'Vida a casa' de Marilynne Robinson (10/2), Claudio Magris amb 'No procedeix' (16/3) i Colm Toíbin tornant dels EUA a Irlanda a 'Nora Webster' (1/2).
Mentre la factoria de Haruki Murakami continua a tot ritme, amb els contes de 'L’elefant desapareix' (2/3), la temporada primaveral la tancaran sense estar-se de res John Irving amb 'L’avinguda dels misteris' (6/4) i, al maig, Karl Ove Knausgard amb el quart llibre de 'La meva lluita'.
LLIBRES CENTENARIS
Les programacions editorials han tingut en compte el calendari de commemoracions. Tindrem el quart centenari de la mort de Cervantes, amb la biografia de Jordi Gracia, 'La conquista de la ironía' (el 10/3); el de Shakespeare, amb la recuperació de la biografia de Stephen Greenblatt i la reinterpretació de 'Cuento de invierno' per Jeanette Winterson ('El hueco del tiempo', el 10/2); el setè centenari de la mort de Ramon Llull (a més de les recents adaptacions al català modern, Penguin publicarà una antologia en castellà); el centenari de la mort de Henry James, amb reedicions a Alba, i el del naixement de Natalia Ginzburg. Entre els clàssics amb sorpreses, els 'Cuentos completos de Mark Twain' (4/2) i els relats juvenils de Truman Capote inèdits encara a Espanya.
PER ALÇAR EL VOL
Sílvia Alcàntara intenta repetir el seu èxit amb una tercera novel·la, 'Els dies sense glòria' (2/3), i tornen noms consolidats com Imma Monsó (amb una història de parella en crisi, 'L’aniversari', 16/3), Màrius Serra ('Res no és perfecte a Hawaii', 2/3), Empar Moliner ('Tot això ho faig perquè tinc molta por', 17/2) i Ponç Puigdevall ('D’incògnit', 8/3), més el Sant Jordi de Pep Puig, 'La vida de la Sara Amat' (10/2), pendents d’adjudicar els Pla i Ramon Llull.
D’entre les veus joves tornen Bel Olid, Marina Espasa i Jair Domínguez, més els premis Just M. Casero de Josep M. Pagès, Documenta d’Alicia Kopf i Marian Vayreda de Víctor García Tur. I alguns clàssics tindran revisions: una nova versió de 'La plaça del diamant' (Club Editor), Obra de joventut de Mercè Rodoreda (20/1) i l’assaig Guimerà: home símbol en el qual Xavier Albertí i Albert Arribas analitzen l’homosexualitat d’aquest dramaturg.
EL NOU DE VARGAS LLOSA
El nobel Mario Vargas Llosa ha preescalfat la promoció de 'Cinco esquinas' (3/3) al destacar que l’arrencada d’aquesta novel·la, que ha situat als últims mesos de govern d’Alberto Fujimori i és la primera des que va saltar a la llum la seva relació sentimental amb Isabel Preysler, és «una imatge més aviat eròtica de dues senyores amigues». De l’altra banda de l’Atlàntic s’espera també l’arribada de 'La forma de las ruinas' de Juan Gabriel Vásquez (21/1), 'Las tierras arrasadas' d’Emiliano Monge (14/1) i 'Las constelaciones oscuras' (17/3) de Pola Oloixarac.
Un títol per destacar: 'Paris-Austerlitz', la novel·la pòstuma de Rafael Chirbes (13/1). Un altre que cal no perdre’s: 'Reyes de Alejandría', de José Carlos Llop (14/1). I entre les veus joves, o noves més enllà de la cronologia, Miqui Otero, Eva Blanch, Sara Mesa, Mariana Enríquez, Beatriz Rodríguez, Daniel Jiménez, Alberto Olmos i la segona novel·la que ha de confirmar el fenomen de Jesús Carrasco, 'La tierra que pisamos' (17/2).
CANDIDATS A ‘BEST-SELLER’
Al capítol de les apostes segures per campar durant mesos a les llistes dels llibres més venuts apareix Julia Navarro, que passa del 'thriller' històric al contemporani amb 'Historia de un canall'a (10/2). Una incògnita més gran és la tercera novel·la de Jonas Jonasson ('L’assassí que va somiar amb un lloc al cel'). Després de diverses apostes errades al camp juvenil, John Boyne intenta descaradament repetir la fórmula d’'El noi del pijama de ratlles' amb 'El noi de la casa de la muntanya' (6/4), amb un nen a Berghof en lloc d’Auschwitz. En canvi, Mathias Malzieu passa de les seves històries fantàstiques a relatar la seva lluita contra la leucèmia a 'Diario de un vampiro en pijama' (18/2).
BANYS DE REALITAT
Notícies relacionadesLes relacions entre occident i el món islàmic és el tema d’un títol potencialment polèmic: 'Violencia e islam', del poeta sirià Adonis, la reivindicació d’un món àrab que s’alliberi de la religió (23/2). El reporterisme continua en auge amb les noves traduccions de la premi Nobel Svetlana Aleksiévitx, 'Li deien pare' de Carles Porta –sobre el cas de Casteldans (12/2)– i 'El último vuelo' d’Edwin Winkels, sobre una hostessa morta en un accident aeri (20/1). I l’encreuament de literatura i medicina torna a donar fruits a 'Ante todo, no hagas daño', del neurocirurgià il·lustrat Henry Marsh (14/1).
Al capítol dels assajos literaris amb molts quirats, cal destacar tres títols: 'Roth desencadenado', una exploració del món de l’escriptor nord-americà a càrrec de la seva filla Claudia Roth (11/2); 'Las manos de los maestros', la col·lecció de la crítica literària del premi Nobel J. M. Coetzee (17/3), i 'Cómo leer literatura', de Terry Eagleton (7/1).
- Fenomen en auge La venda a pes de 'caixes sorpresa' d'Amazon arriba al centre de Barcelona: "És com una loteria"
- Universitat Més de 250 professors universitaris exigeixen a la UB que investigui el cas Ramón Flecha
- MUNDIAL DE CLUBS Luis Enrique ignora Mbappé: «Soc soci culer, per això sempre em motiva jugar contra el Madrid»
- Previsió meteorològica Catalunya, en alerta per fortes pluges: aquestes són les zones on més pot ploure
- Detingut per matar d’una punyalada un multireincident al Prat de Llobregat per una venjança
- Infraestructures La Zona Franca invertirà 40 milions en la seu de Salut Pública de BCN
- Transports El Govern facilita la venda de Talgo a Sidenor amb l’entrada de la SEPI
- Junta general Inditex obrirà botigues a l’Iraq i inverteix en l’‘start-up’ Theker Robotics
- Tempesta judicial i política L’UCO busca diners de la trama Cerdán en feixos de bitllets amagats
- Els riscos de la xenofòbia Llibertat per als còmplices Un detingut a Mataró per incitar la "cacera" de migrants a Múrcia