PREMIS DEL CINE ESPANYOL

'La novia' surt amb avantatge en la carrera dels Goya

La pel·lícula de Paula Ortiz obté 12 candidatures, davant de 'Ningú no vol la nit', amb 9, 'El desconocido' i 'Un dia perfecte', amb 8, i 'Truman', amb 6

"Hem fet una pel·lícula artesanal, amb gent que està començant", destaca la directora de la cinta amb més nominacions

La novia

La novia

4
Es llegeix en minuts
Olga Pereda
Olga Pereda

Periodista

ver +

'La novia' és la pel·lícula que ha agradat més als acadèmics aquest any. Això és el que es desprèn de les 12 nominacions que acumula per als premis Goya, que s’entregaran a Madrid el 6 de febrer. La pel·lícula, esteticista adaptació de Bodas de sangre a càrrec de la realitzadora Paula Ortiz, competirà en les categories més nobles, entre elles, millor pel·lícula, millor direcció i millors actors.

La cinta s’haurà de disputar el Goya al millor film amb Ningú no vol la nit, amb la qual Isabel Coixet aconsegueix nou nominacions de la mà de la història d’una dona (Juliette Binoche) que es vol reunir amb el seu marit explorador i compartir l’instant de descobrir el pol nord; Un dia perfecte, en què Fernando León de Aranoa (vuit nominacions) retrata l’odissea dels membres d’una organització no governamental en un país de l’Est; A cambio de nada, l’opera prima en la direcció de Daniel Guzmán (sis nominacions), i Truman, amb què Cesc Gay s’allunya de sentimentalismes per narrar com és la imminència de la malaltia i la mort. Segons moltes apostes, la primera pel·lícula de Gay rodada a Madrid en lloc de Barcelona sortia com la gran favorita als premis del cine espanyol encara que finalment es queda amb sis candidatures.

PEL·LÍCULA ARTESANAL

«No ens esperàvem tantes nominacions. La novia és una pel·lícula artesanal, feta per gent que està començant. La nostra proposta és una història poètica. Que recuperar la paraula de Lorca tingui aquest èxit és molt important per a nosaltres. Lorca ens recorda qui som i qui volem ser», va destacar a l’Acadèmia de Cine una pletòrica Paula Ortiz. «És com si m’hagués tocat la loteria», va afegir l’actor Asier Etxeandia, que era l’encarregat de llegir les nominacions i que es va assabentar de la seva en directe. La primera persona a qui va trucar per explicar-l’hi va ser el seu pare. 

«És un dels dies més bonics de la meva vida. Estic immens», va subratllar, amb llàgrimes als ulls, Daniel Guzmán, que ha vist com la seva àvia, protagonista també d’A cambio de nada, és candidata al Goya a la millor actriu revelació. El film, que va arrasar en l’últim festival de Màlaga, narra la vida de dos xavals de barri que intenten buscar-se la vida com poden. «M’agraden els perdedors. Crec que al cine social se l’ha estigmatitzat molt, com si no fos entreteniment. Però emocionar-se amb una pel·lícula és una cosa molt bona», va analitzar l’actor i director.

Encara que no competeix en la categoria de millor cinta, El desconocido, el fascinant thriller protagonitzat per Luis Tosar, aspira a vuit Goya, entre ells el de millor direcció novella per al gallec Dani de la Torre i millor protagonista masculí (Luis Tosar). Els altres actors amb els quals competirà l’actor gallec són Ricardo Darín (Truman), l’esmentat Asier Etxeandia (La novia) i Pedro Casablanc, protagonista de B, l’adaptació de l’obra de teatre que narra l’interrogatori de Luis Bárcenas, l’extresorer del Partit Popular investigat per presumptament pagar sobresous en negre a càrrecs del partit. «Posar-se en el paper és posar-hi imaginació i empatia, pensar què puc tenir jo d’aquest senyor, més enllà que sigui un tresorer, un polític», explica Casablanc. 

Respecte a les actrius, Juliette Binoche, protagonista de la pel·lícula d’Isabel Coixet, lluitarà pel guardó amb Inma Cuesta (La novia), Penélope Cruz (Ma Ma) i Natalia de Molina (Techo y comida). «Competeixo amb tres grans actrius», va exclamar, completament emocionada, De Molina, que va debutar a la gran pantalla de la mà de David Trueba (Vivir es fácil con los ojos cerrados) i que ara protagonitza la brutal història d’una mare desnonada. «Demano al públic que vagi al cine a veure Techo y comida. És molt crua, però honesta. I molt necessària. Si la veus, no l’oblides. Estic segura que, amb el temps, serà una pel·lícula de culte. Els desnonats no són invisibles», va destacar. Mentrestant, Penélope Cruz, que no va poder assistir a l’Acadèmia perquè està rodant un documental sobre la leucèmia infantil, va assegurar que està «molt emocionada» i va dedicar la seva nominació per Ma Ma (Julio Medem) a totes les dones que la van inspirar en la seva lluita i la van ajudar a entendre el dolor de la protagonista, una dona que té càncer de mama.

Un any més, Javier Cámara lluitarà per la seva estatueta al millor actor de repartiment, a què també aspiren els intèrprets Felipe García Vélez (A cambio de nada), Manuel Solo (B) i Tim Robbins (Un dia perfecte). «Truman no té gaires nominacions, però les que té són molt importants», va destacar Cámara, que va alabar la taquilla aconseguida per la cinta de Gay. «L’efecte Darín funciona. Però el boca orella també. Cesc Gay ha aconseguit el mateix en les seves últimes pel·lícules. És molt bo. No conec cap actor que no hi vulgui treballar. Els seus textos són impecables. Perdoneu-me, estic alabant no tan sols un gran director de cine sinó el meu amic», va afirmar l’actor.

COLOMO, ACTOR REVELACIÓ

Notícies relacionades

L’anècdota de la jornada va anar a càrrec de la nominació al millor actor revelació, categoria en què competirà el director Fernando Colomo, de 69 anys, de la mà de La isla bonita. El veterà realitzador lluitarà amb Manuel Burque (Requisitos para ser una persona normal), Álex García (La novia) i Miguel Herranz (A cambio de nada).

En canvi, va ser bastant injust el tracte que els acadèmics van atorgar a Anacleto, agente secreto, en què Javier Ruiz Caldera trasllada a la gran pantalla el còmic sortit de la ploma de Vázquez. El film, amb un imponent Imanol Arias de protagonista, es va haver de conformar amb dues nominacions tècniques: millors efectes especials i so. Al gran èxit de taquilla del cine espanyol de l’any 2015, Ocho apellidos catalanes, encara li va anar més malament: no va aconseguir ni una sola menció.