ENTREVISTA AMB L'AUTOR D''EL QUE NO ET MATA ET FA MÉS FORT'

David Lagercrantz: "Salander i Ibrahimovic pensen en termes de venjança"

L'escriptor suec que ha pres el relleu de Larsson amb 'Millennium 4' bussejarà en la cinquena entrega en la fosca infància de la iconica 'hacker'

El periodista i escriptor suec David Lagercrantz, que amb ’Millennium 4’ ha continuada la saga creada per Stieg Larsson, aquest divendres a Barcelona.

El periodista i escriptor suec David Lagercrantz, que amb ’Millennium 4’ ha continuada la saga creada per Stieg Larsson, aquest divendres a Barcelona. / JOAN CORTADELLAS

4
Es llegeix en minuts
Anna Abella
Anna Abella

Periodista cultural

Especialista en art i llibres, en particular en novel·la negra, còmic i memòria històrica

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Amb impecable vestit fosc que ressalta el blanc de la camisa i del mocador que treu el cap estratègicament de la butxaca, l’aspecte del suec David Lagercrantz (Solna, 1962) remet al seu origen aristocràtic i és fàcil visualitzar la imatge, que ell mateix evoca entre somriures, del seu desaparegut pare, Olof, reconegut intel·lectual, crític i biògraf de Strindberg, vigilant-lo per sobre l’espatlla dreta mentre escrivia, amb «la por» de no estar a l’altura, 'El que no et mata et fa més fort' (Columna / Destino). Sobre l’espatlla esquerra, el seu altre «dimoni» era, és clar, Stieg Larsson (1954-2004), el desaparegut creador de 'Millennium' a qui va gosar prendre el relleu sumant a la trilogia un quart llibre, protagonitzat per la icònica hacker LisbethSalander, que des del 28 d’agost ha venut dos milions i mig d’exemplars.

"Els governs ens vigilen contínuament  "Els governs ens vigilen contínuament i saben més de nosaltres del que ens imaginem", adverteix l'autor suec

«‘Si has d’escriure, fes-ho bé, esforça-t’hi’, deia el meu pare. Crec que estaria satisfet. A casa llegíem Joyce i Proust. No parlàvem mai de best-sellers, només de qualitat», confessa Lagercrantz, apuntant que ja s’ha alliberat d’aquells fantasmes i de la pressió de crítics i fans. Segur, ja que ha firmat per a una cinquena i una sisena entregues. Més no, recalca. «No puc ser Larsson tota la vida. Em vull enfrontar a altres mons».

LA VENJANÇA D'IBRAHIMOVIC I LISBETH

És autor de biografies com la del matemàtic Alan Turing i la de l’exblaugrana i jugador del París Saint-Germain Zlatan Ibrahimovic (va ser supervendes a 30 països). «TantLisbeth com Ibrahimovic són difícils, durs. Els estimo a tots dos però no me n’aniria a viure amb cap –assenyala jovial–. El títol d’El que no et mata et fa més fort val per a tots dos. Van créixer en circumstàncies dures i van tirar endavant. Ella va estar en un hospital mental després d’intentar matar el seu pare. Zlatan va néixer als suburbis, el pare bevia, la mare li pegava i tenien la nevera buida. Va estar a un pas de ser un criminal però això el va fer més fort. Lisbeth rebutja ser víctima i com ell vol tornar el cop. Tots dos pensen en termes de venjança».

TORNADA A LA FOSCA INFÀNCIA

En el cinquè llibre de la sèrie, revela Lagercrantz, retrocedirà a la «infància de Lisbeth». «Vull aprofundir en aquest món subterrani i veure com es crea el mite, si es mou per venjança o per justícia i ajudar altres dones. Per exemple, se sentiria furiosa amb el tracte que els dóna l’Estat Islàmic o BokoHaram. És com Batman, que no saps si es venja de l’assassinat dels seus pares o vol fer un món millor. El pare de Lisbeth va violar i va abusar de la seva mare i ella sap que si no se’n venja ningú ho farà per ella. I vull investigar sobre la seva mare, fins ara només una víctima». També llegirem, «potser», sobre la seva germana, aquella«femmefatale» que ha modelat a partir del que Larsson va dir d’ella, «que era preciosa, manipuladora i la preferida del seu malvat pare». 

PERIODISME D'INVESTIGACIÓ

Experiodista de successos, Lagercrantz veu en el coprotagonista de la sèrie Millennium, MikaelBlomkvist, l’«àlter ego de Larsson» i el periodista que ell també voldria ser: «amb valors sòlids i que lluita per bones causes».

"És necessari un bon periodisme d'investigació",  "És necessari un bon periodisme d'investigació", opina Lagercrantz, que va treballar de reporter de successos

Igual que Larsson, Lagercrantz s’inspira en temes de la seva època. El que no et mata et fa més fort parla d’intel·ligència artificial i beu de Wikileaks i el cas Snowden amb una trama sobre trànsit d’informació reservada i el poder de serveis d’intel·ligència com pot ser el cas del nord-americà, que intercepta 20.000 milions de converses i correus al dia. «Estem paranoics i, sí, crec que els governs ens vigilen contínuament i saben més de nos-altres del que ens imaginem. Segur que si busques a Googlebomba salta un codi i veuen tot el que estàs fent». 

L'ENUIG DE LA VIUDA DE LARSSON

Notícies relacionades

Lagercrantz no considera que s’hagi apropiat de l’univers de Larsson. «No sé si s’enfadaria o seria feliç. Només sé que tot autor vol que es llegeixin els seus llibres i amb el meu he fet que una nova generació conegui aquests personatges tan icònics». I en això basa la seva opinió sobre l’eterna polèmica que enfronta la viuda de Larsson, Eva Gabrielsson (van viure 32 anys junts però no es van casar), amb el germà i el pare de l’escriptor, que han heretat els drets multimilionaris de 'Millennium'. «Em preocupa i m’entristeix que estigui tan enfadada. Només li puc dir que és bo que es torni a parlar del seu marit i de la seva lluita contra el racisme. Espero que algun dia arribin a un acord».