Els arqueòlegs esperen trobar la mòmia de Nefertiti al costat de la tomba de Tutankamon

Després d'una anàlisi amb radar, el ministre d'Antiguitats egipci calcula que hi ha "un 90% de possibilitats" que hi hagi una cambra funerària oculta annexa a la del faraó

2
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / BARCELONA

Els primers exàmens amb radar de la tomba de Tutankamon a Luxor, finalitzats divendres, indiquen la presència d’una cambra annexa a l’altre costat d’un dels murs que tanquen la sala mortuòria del jove faraó. El ministre d’Antiguitats egipci, Mamdouh al-Damati, molt més escèptic fa uns quants mesos sobre la teoria defensada per l’arqueòleg britànic Nicholas Reeves, va sostenir ahir que aquests últims estudis demostren, «al 90%, l’existència d’un buit al darrere del mur nord de la tomba, la qual cosa indica la presència d’una cambra que encara no ha sigut descoberta».

El cap del departament d’Antiguitats, Mahmud Afifi, va apuntar a l’agència Efe que hi ha «alguna cosa al darrere de la part est del mur nord de la tomba». L’existència d’una cambra annexa explicaria per què la tomba de Tutankamon té unes dimensions menors a les habituals en una tomba faraònica. L’abatuda indústria turisticocultural egípcia espera amb expectació que el premi sigui tan gran com sigui possible: que en aquesta cambra reposin les restes de Nefertiti, la madrastra de Tutankamon el bellíssim bust de la qual, dipositat a Berlín, ha fascinat generacions d’amants de l’antic Egipte.

Segons un comunicat emès pel ministeri, «fins a aquest moment no s’ha pres cap mesura per treballar dins la tomba del faraó», i tampoc es decidiran els procediments de les següents intervencions «fins que s’acabi l’estudi dels resultats i dels detalls registrats pels aparells de radar i infrarojos dins la tomba» per part de l’expert japonès Hirokatsu Watanabe.

«No hi ha cap mena de dubte que existeix un espai buit al darrere d’aquest mur segons el radar utilitzat, que és molt precís. No podem dir en aquest moment, no obstant, la mesura que fa aquest espai», va explicar Watanabe a la roda de premsa que es va portar abterme al Caire.

¿Una porta segellada?

Notícies relacionades

El pla de treball no està definit, però en cap cas es té previst ensorrar la paret que separa la cambra funerària de Tutankamon de la que es vol investigar, ja que està plena de pintures d’un valor extraordinari. «Hi ha altres vies per entrar-hi, podem intentar accedir-hi des de fora o des de les cambres laterals, però mai es tocarà la cambra de Tutankamon», va avançar a Efe, abans que comencés la intervenció el conservador del jaciment de Luxor, Mustafà Waziri.

«Mitjançant els treballs d’investigació i els descobriments és possible desvelar un dels principals i més importants descobriments de l’arqueologia», va subratllar el ministre. La llebre la va aixecar l’arqueòleg Nicholas Reeves, després d’observar l’existència d’unes esquerdes als murs del sepulcre que podrien correspondre a una porta segellada.