CÒMIC

Ibáñez recluta Aznar, Pablo Iglesias, Pedro Sánchez, Rajoy i Albert Rivera per al seu Mortadel·lo electoral

La nova aventura dels espies de la T.I.A. arriba a les llibreries amb una tirada excepcional de 100.000 exemplars

"Et mates dibuixant els polítics perquè facin riure i els que fan riure són ells", assenyala el veterà autor, que seria feliç si els seus personatges tinguessin continuïtat quan ell falti

Entrevista amb l’humorista català / RICARD FADRIQUE

5
Es llegeix en minuts
ANNA ABELLA / BARCELONA

Rajoy, Aznar, Pablo Iglesias, Pedro Sánchez, Albert Rivera, Junqueras, Mas, Rita Barberà... Francisco Ibáñez es fica de ple en la campanya electoral per als comicis generals del desembre reclutant l'elenc més selecte del circ polític actual per a la nova i esbojarrada aventura de Mortadel·lo i Filemó'¡Eleccions!' (Ediciones B). És l'àlbum número 201 de la sèrie, que aquest dimecres ha presentat a Barcelona després de l'èxit d''El tresorer' (130.000 exemplars venuts), protagonitzat per un bessó de Luis Bárcenas i en el qual ja apareixia el bessó del president popular, Mamerto Rojoy, del Partit Papil·lar. 

"Hi surten tots els polítics, sí --ha comentat Ibáñez--. Perquè són d'actualitat i perquè la gent vegi que Mortadel·lo i Filemó estan en aquest mateix món que la gent del carrer, però els polítics aquí són simples comparses. Els personatges de sempre, com Ofelia i el professor Bacteri, són els que agraden a la gent". "Els polítics em foten una mica a vegades perquè et mates dibuixant-los perquè facin riure i els que fan riure són ells --ha afegit el veterà dibuixant, que al març complirà 80 anys--. No em decanto per un o per un altre perquè si destaqués els de la dreta, els de l'esquerra s'enfadarien i al revés. Tots reben les mateixes garrotades que Mortadel·lo i Filemó".

"El caloret" de Rita Barberà

Ara l'esbojarrada parella de detectius de la T.I.A., que es presenten a les eleccions pel Partit Mortadel·lista Filemoner Espanyol, tindran competència, ja que per les vinyetes d''¡Eleccions!', en què repeteix el clon de Rajoy, també desfilen els de l'exalcaldessa de València Rita Barberà (pel partit d'"el caloret"), Pedro Sánchez (pel PSAO), Albert RiveraPablo Iglesias ("com un Gengis Kan galopant amb la melena al vent"), Oriol Junqueras, Artur Mas (amb Rajoy explicant-li amb una bona trompada com accepta "el separatisme") i fins i tot torna José María Aznar, pel PEDO (Podem Erigir Dreta Omnipotent) i autoproclamant-se "salvador de la pàtria i redemptor" d'una "Espanya Gran, Lliure, Catòlica i Apostòlica".

Tema d'actualitat

"Era lògic tractar un tema com les eleccions perquè cada dia se n'està parlant a la tele, la ràdios, els diaris... a tots els mitjans, i si Mortadel·lo i Filemó no el toquessin la gent pensaria ¿on és l'autor? ¿de vacances a Nairobi? Però no és cap crítica social o política --insisteix Ibáñez--. Perquè Mortadel·lo i Filemó no són crítics polítics. Per crítica ja hi ha els humoristes de cada diari, amb els quals em cau la bava. Igual que a 'El tresorer' es fa servir el tema com una excusa perquè ells segueixin amb els seus enginys, les seves carreres, les seves coses, que és el que el lector espera, i perquè no cregui que estan arnats. Són coses candents de les quals la gent està farta i jo espero que, com em diuen molts lectors, serveixin perquè arribin a casa després un dia boig i llegeixin l'àlbum i se'n vagin al llit amb un somriure".

Ibáñez sembla haver-se tret l'espina, sobretot amb aquest àlbum, dels vells temps durant la postguerra a Bruguera sota la censura franquista. "Hi va haver un temps que no podia fer sortir cap polític perquè hauria acabat al Valle i amb el pic a la mà", diu amb el seu etern somriure el creador de personatges com RompetechosPepe Gotera i Otilio, el Botones Sacarino o la mítica sèrie '13Rue del Percebe'.

I, encara que en una de les vinyetes d''¡Eleccions!' sí que hi surten Oriol Junqueras i Artur Mas, Ibáñez no es mulla amb la independència de Catalunya. "Es podria fer un àlbum sobre això i valdria la pena però crec que si fas coses més d'aquí després a fora i a Europa pot ser que no s'entenguin. Prefereixo tocar coses d'interès més general". 

Tirada excepcional de 100.000 exemplars

El director editorial d'Ediciones B, Ernest Folch, que ha avançat que estan preparant una gran celebració per al març vinent, quan Ibáñez faci 80 anys, ha anunciat que '¡Eleccions!' surt al carrer amb una tirada excepcional de 100.000 exemplars (95.000 en castellà i 5.000 en català) --la més gran de tota la història de mortadel·los i d'historietes d'Ibáñez--, que ja estan tots col·locats a la llibreria, i s'estan plantejant una segona edició. 

El Papa i el rei Joan Carles

Però a més d'un 'cameo' també del rei Joan Carles i del Papa Francesc, també els personatges de sempre de la sèrie es presenten a les eleccions i competeixen amb Mortadel·lo i Filemó. Hi ha el Súper, que es presenta pel Partit Pepero (PPRO, Poble al Poder Trencant Ossamentes), el professor Bacteri, pel C.U.L.O. (Científics Units Alliberant l'Orbe) i la corpulenta Ofèlia

Aquest nou tebeo s'emmarca en la fórmula d'utilitzar referències i ancoratges a l'actualitat que Ibáñez utilitza amb èxit des de fa anys, quan va començar a dibuixar historietes de Mortadel·lo i Filemó lligades als Jocs Olímpics i els Mundials de Futbol. Seguirien temes candents, sempre banyats del seu característic humor, que donarien peu a àlbums com 'Corrupción a mogollón', 'El señor de los ladrillos', 'Marrullería en la alcaldía', '¡Por Isis, llegó la crisis!' o '¡Tijeretazo!'.

La continuïtat de Mortadel·lo

Ibáñez ja té un nou títol a la recambra que havia deixat aparcat per dedicar-se de ple a '¡Eleccions!'. Es tracta de 'Sous més aviat baixets'. "Em temo que encara que trigui uns quants mesos a publicar-se seguirà estant d'actualitat", ha lamentat l'historietista, que no té cap problema que un dia altres autors puguin donar continuïtat als seus personatges com ha passat recentment amb Astèrix i Corto Maltés. "No sóc delos que pensen que quan jo em mori, tot s'ha acabat, no. El personatge pot continuar perfectament perquè en aquest país hi ha dibuixants molt bons, el que pot tenir més dificultat és el guió. Amb Mortadel·lo pot passar com amb Astèrix, sí. Jo seria feliç que continués ¡ja ho crec!".       

'El tresorer', fenomen editorial

Notícies relacionades

L'àlbum número 200 de Mortadel·lo i Filemó'El tresorer', es va convertir en tot un fenomen editorial la primavera passada. Aquest còmic, en què l'esbojarrada parella d'espies segueixen els passos del tresorer del Partit Papil·lar, amb una indiscutible semblança amb Bárcenas, ha superat els 130.000 exemplars venuts i va arrasar en l'últim Sant Jordi (va estar entre els tres llibres més venuts) i al Saló del Còmic de Barcelona.

Ibáñez rebia, l'octubre passat a Madrid, juntament amb el cineasta Javier Fesser, el Premi Liber, que entreguen els llibreters, per l'adaptació a la gran pantalla de 'Mortadel·lo i Filemó contra en Jimmy el Catxondo', produïda per Zeta Cinema.