70è aniversari de l'alliberament
Els camps de la mort
L'historiador recorre a testimonis de víctimes i botxins i a informes aliats desclassificats recentment
Nikolaus Wachsmann ofereix al monumental 'KL' una història global dels centres de concentració nazis
Dones i nens esperen davantel crematori de Birkenau,abans d’entrar a la cambrade gas, el maig de 1944. /
«Necessito oblidar tot el que he viscut a Auschwitz», expressava el 1945 Shlomo Dragon després d'explicar la seva experiència al Sonderkommando, l'Esquadró Especial de presos al qual la SS va obligar a «col·laborar amb el terror» traient els cadàvers de les cambres de gas fins al crematori, tallant-los els cabells i arrencant-los les dents d'or. No obstant, «el passat tornava a la nit per turmentar-lo» en forma de malsons i no va poder tornar a parlar-ne fins molts anys de silenci després, autoimposats per l'estigma d'haver pertangut a aquell funest comando de Birkenau, encara que «només tingués dues opcions, obeir o morir». L'Holocaust ha acompanyat durant tota la vida els supervivents i ara, quan es compleixen 70 anys de l'alliberament aliat, els seus testimonis nodreixen les 1.100 pàgines del monumental KL. Historia de los campos de concentración nazis (Crítica), de l'historiador Nikolaus Wachsmann.
Aquest professor de la Universitat de Londres relata pas a pas la gestació i el desenvolupament dels KL (abreviació de l'alemany konzentrationslager) i ofereix al seu exhaustiu estudi una necessària visió global d'aquelles fàbriques de mort a través de víctimes, botxins i de la societat alemanya, que majoritàriament va callar. Memòries, interrogatoris, entrevistes, escrits i documents desclassificats fa poc d'arxius russos, alemanys i britànics, en gran part inèdits, són les seves fonts.
Als camps van entrar 2,3 milions de presoners i n'hi van morir 1,7. Només a Auschwitz, 870.000 jueus van ser gasejats tot just arribar al camp. Però, recalca Wachsmann, «el terror antisemita es va desplegar en gran mesura fora del KL; no va ser fins a l'últim any de la segona guerra mundial quan la majoria de supervivents jueus es van veure dins d'un camp de concentració. El gruix dels sis milions de jueus assassinats sota el règim nazi van morir en altres llocs», afusellats en rases i en guetos a l'Est.
KL no deixa detall per analitzar, des dels nens (210.000 són deportats a Auschwitz entre 1942 i 1945; en sobreviuen menys de 2.500), els conills d'Índies humans (a més a més de Mengele, hi havia «dotzenes de doctors realitzant experiments» i no eren «científics bojos i solitaris», sinó «respectats integrants de la comunitat mèdica»), el pillatge endèmic de béns dels presos entre els SS, el paper de les seves dones («còmplices de les atrocitats» i «amb l'armari ple de vestits d'assassinades») o les marxes de la mort.
MITES /Wachsmann desmitifica creences com que els SS eren «sàdics trastornats» -«només uns quants eren assassins patològics»-. Als camps evitaven anar al davant, obtenien privilegis i ascensos, banyaven els escrúpols en alcohol i els unia «el vincle de tenir les mans tacades de sang i compartir la càrrega de matar». Sobre les víctimes recalca que «no eren passives», només que arribaven extenuades i desorientades i entraven enganyades a les cambres de gas camuflades de dutxes. «La majoria d'històries dels presos no són l'edificant relat del triomf de l'esperit humà, sinó una història de degradació i desesperació», matisa, perquè sobrevivien sota «la llei de la selva», on l'únic pecat era robar el pa d'un altre.
EL PRIMER / KL recorda que el 1933, quan Hitler va arribar al poder, els primers presos van ser comunistes. La SS va arrestar, per ordre del seu cap, Heinrich Himmler, «tots els oponents d'esquerres que amenacessin la seguretat de l'Estat» i els van enviar a Dachau, el «primer camp de concentració», on van patir tortures beneïdes per l'«esbirro i nazi fanàtic» Theodor Eicke. Himmler el va premiar amb la comandància per matar Ernst Röhm, líder de la SA, després de la purga de la Nit dels Ganivets Llargs. Amb Eicke, la SS va establir les bases del posterior extermini.
Notícies relacionadesEl 1938, als presos comunistes se'ls van afegir testimonis de Jehovà, homosexuals, gitanos i, pel desig de Himmler d'«eradicar la subcultura criminal», marginats, vagabunds i delinqüents. A Dachau, Sachsenhausen (que els presos van començar a construir a 40 quilòmetres de l'Estadi Olímpic de Berlín quan s'encenia la torxa dels Jocs de 1936) i Buchenwald (edificat preservant al centre el gran roure sota el qual Goethe va trobar la seva musa), s'hi van sumar Ravensbrück (per a dones) i Flossenbürg i Mauthausen, buscats perquè les seves, després letals, pedreres satisfessin amb treball forçat les necessitats del Reich. Pels 180 esglaons de Mauthausen els reus carregaven enormes pedres de granit (destaca l'autor que allà i a Gusen van morir el 60% dels «rojos espanyols», que «van guanyar fama per la seva valentia i solidaritat»).
No obstant, apunta Wachsmann, a finals dels anys 30, els KL encara «no eren centres de carnisseries a gran escala». La guerra va desfermar l'espiral de l'horror. L'any 1939 es va construir el camp d'Auschwitz i els primers exterminats en massa no van ser jueus, sinó presoners de guerra soviètics. Però al 1942, quan van començar les deportacions massives de famílies jueves, «la SS ja havia practicat gairebé totes les formes imaginables d'assassinat» i tots els mecanismes de l'Holocaust (l'eutanàsia de malalts i discapacitats, els kapos, les seleccions, el gas, les dutxes falses, els crematoris...).
-
Ofert per
- La carrera a la Casa Blanca Jo voto Trump
- LA SITUACIÓ DE LA XARXA DE RODALIES Adif retarda el tall previst a l’R3 per no coincidir amb el de Tarragona
- El Govern central surt en tromba a desvincular-se de la xarxa corrupta
- CRÍTICA Una impostora en la tragèdia del Bataclan
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Avançar el rellotge Tot sobre el canvi d’hora d’octubre de 2022 a Espanya: així entrem en l’horari d’hivern
- El perdó al procés La fiscal demana indultar per malversació l’exlíder d’ERC si no se l’amnistia
- Balanç de mandat Rovira passa comptes amb Junqueras i li retreu el seu paper a l’1-O
- Tramitació parlamentària El PP es val dels lletrats del Senat per vetar la llei que beneficia etarres