INICIATIVA PER FOMENTAR L'ASSISTÈNCIA A LES SALES

Cine a menys de 3 euros

3La Festa del Cine rebaixa els preus de les entrades entre avui i dijous

Cues a les portes dels cines Aribau de Barcelona a la Festa del Cine del mes d’octubre passat.

Cues a les portes dels cines Aribau de Barcelona a la Festa del Cine del mes d’octubre passat. / ÁLVARO MONGE

2
Es llegeix en minuts
BEATRIZ MARTÍNEZ / MADRID

Torna la Festa del Cine els dies 3, 4 i 5 de novembre en la que ja és la seva novena edició. Una nova oportunitat per disfrutar de les millors pel·lícules que ofereix la cartellera del moment a preus reduïts (2,90 euros) prèvia inscripció a la pàgina web www.fiestadelcine.com.

La iniciativa va sorgir el 2011 amb l'objectiu de fomentar l'assistència a les sales per recuperar l'hàbit social i cultural de veure les pel·lícules en pantalla gran, en un moment en què, per culpa de la crisi i la pirateria, el nombre d'espectadors s'havia vist reduït considerablement. Això va provocar que la Confederació de Productors Audiovisuals Espanyols (FAPAE), la Federació de Distribuïdors de Cine (Fedicine), la Federació de Cines d'Espanya (FECE) i l'Institut de les Ciències i Arts de l'Audiovisual (ICAA), unissin les seves forces per intentar revitalitzar un panorama que estava demanant a crits desesperadament un impuls.

De mica en mica la proposta s'ha anat consolidant, sempre mostrant una inclinació ascendent. Dels 324.000 espectadors de la primera edició, al pic màxim que va suposar la del 2014 amb 2.251.605 espectadors. Ara, els organitzadors esperen superar la petita baixada experimentada en la vuitena edició, que es va celebrar la primavera passada, en la qual va baixar considerablement el nombre d'espectadors (fins a 1.600.000) en part a causa de la coincidència de les dates amb alguns dels partits més esperats de la Champions League.

En aquesta ocasió les xifres semblen favorables. La setmana passada s'havien inscrit a la pàgina web 989.934 persones, un 33% més que l'octubre anterior i un 54% més respecte al mes de maig del 2015. Les dades actualitzades avui mateix indiquen que encara s'ha incrementat més la quantitat fins a arribar a  1.314.738 persones.

Notícies relacionades

OFERTA VARIADA / El que és clar és que les distribuïdores comencen a tenir molt en compte la Festa del Cine per estrenar les pel·lícules. Saben que es reactiva el consum i l'afluència no només al llarg d'aquella setmana, sinó també en les posteriors. Marta Esteban, productora de Truman, que es va estrenar divendres passat, així ho confirmava: «Hem intentat planificar l'estrena d'acord amb aquests dates i també amb el nou horari d'hivern. Per a les pel·lícules més petites que no poden dedicar gaire pressupost a publicitat, s'ha convertit en una iniciativa magnífica, ja que potencia el boca-orella».

A més a més de Truman, també podrien tenir una segona vida joies que han passat desapercebudes en la sempre avassalladora cartellera, com El rey de La Habana, d'Agustí Villaronga, Un dia perfecte per volar, de Marc Recha, el documental sobre Corea del Nord The propaganda game, o la pel·lícula de terror El cadáver de Anna Fritz, així com altres produccions mainstream que sí que han comptat amb el favor del públic com és el cas de Mi gran noche, d'Álex de la Iglesia. L'oferta internacional també és potent: el thriller periodístic La verdad, el policíac Black Mass, amb Johnny Depp, Marte, de Ridley Scott, i La cumbre escarlata, de Guillermo del Toro.